ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Praktisk lyd til hele huset

Tekst: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde


Publisert: 18.04.2015

DANS I STUA: En god, trådløs hjemmehøyttaler vekker danselyst hos små og store. FOTO: NTB scanpix 


Trenger du trådløs lyd hjemme? Vi har testet seks høyttalere, og funnet noen som kan spille hele huset opp til dans.

De fleste trådløse høyttalere er kompakte og beregnet til å ta med seg. I denne testen har vi beveget oss et par trinn opp på stigen, både pris- og størrelsesmessig. Høyttalerne er beregnet for husbruk, og er kraftige nok til å kunne konkurrere med et «ordentlig» stereoanlegg. Alle spiller i stereo (mer eller mindre), og flere av dem kan skryte av betraktelig forsterkereffekt og innebygde subwoofere.

Begrunnelsen for å droppe det gammeldagse anlegget til fordel for en trådløs høyttaler, er bekvemmelighet. Bortsett fra strømledningen er man fri for kabler. Musikken sendes over det trådløse nettverket, og alt styres best fra mobilen.

Sist, men ikke minst, er høyttalerne designet til å passe inn i interiøret. Ikke nødvendigvis på en umerkelig måte – en kjempestor, rød skumgummiball som Aerosphere kan ikke kalles diskret – men de utstråler ikke «teknikk» på samme måte som et tradisjonelt anlegg.

Åpen lyd i lekker innpakning (Terningkast: 5)

Denon HEOS 7 gir et utpreget åpent lydbilde som virker langt større enn høyttalerens dimensjoner, og stemmer gjengis også meget godt. Bassen er rund og velformet. Det mangler ikke bunn i lydbildet, heller ikke når det skrus opp, selv om den aller dypeste bassen mangler.

Utseendet vil enten være avskrekkende eller et stort pluss. Hvis du overveier å bygge et multiromsystem, er det verdt å ta Heos med i betraktning.

• Mål: 47,9 x 20,3 x 16,4 cm (BxHxD)

• Vekt: 4,5 kg

• Pris: 4998 kr

Lekker tallerken til små rom (Terningkast: 5)

Libratone Loop BT er en rund, diskré musikkspreder med enkel oppsetning og behagelig lyd. Man kan henge den opp på veggen eller sette den på bordet, med eller ute trefot. Fronstoffet i ull fås i 11 farger. Faktisk låter denne runde, ulne saken også noe ullent. Det er ingen skarpe kanter i lydbildet, noe som kan være perfekt til bakgrunnsunderholdning og mindre besetninger. For tung rock er Loop et dårligere valg. Og skal det spilles opp til fest, må tyngre skyts på banen. Vi ville valgt kjøkken eller soverom som base for denne sjarmerende tallerkenen.

• Mål: Diameter 33 cm, dybde 8,3 cm

• Vekt: 2,7 kg

• Pris: 3699 kr

Minianlegg med nettradio (terningkast 4)

Bose SoundTouch 30 Serie II henvender seg spesielt til svorne Bose-fan – men neppe skaffer nye tilhengere. Enheten ligger designmessig ligger midt mellom et sammensatt kompaktanlegg og en gigantisk klokkeradio. Det er basskontroll i appen, og anlegget kan spille høyt nok i en stor stue. Det mangler imidlertid den oppløsningen som Heros 7 byr på, og den rockefølelsen vi finner hos JBL.

Prisen er dessuten temmelig høy, og uansett om man er på jakt etter et elegant designersystem eller flott lydgjengivelse, er det andre høyttalere som er mer nærliggende.

• Mål: 43,5 x 24,7 x 18,1 cm (BxHxD)

• Vekt: 8,4 kg

• Pris: 6199 kr

JBL-lyd i miniformat (Terningkast 5 og 
«BESTE KJØP»)

JBL Authentics L8 er gjennomført retro uten å henfalle til kitsch. Og når det skrus opp for musikken, demonstreres det at JBL mener alvor. Stemmer gjengis ualminnelig presist og åpent, og det er godt med luft i toppen, selv om Denon Heos nettopp på dette punktet er en anelse foran. Sammen med Geneva Aerosphere er L8 alene om å gi ordentlig dypbass. Det er «bare» en bordhøyttaler, men den får lov til å bli lenge opp når det er fest!

Kjører man strømming fra mobil, nettbrett eller datamaskin får man her et stereoanlegg til under 5000 kroner. Hvis jeg ble forvist til en øde øy og kun fikk lov til å ta med én høyttaler, kunne valget godt falle på JBL L8.

• Mål: 66,4 x 16,4 x 24,6 cm (BxHxD)

• Vekt: 7,4 kg

• Pris: 4990 kr

Musikalsk columbusegg (Terningkast 5 og 
«BEST I TEST»)

Geneva Aerosphere Large er et stykke designkunst som ikke glir ubemerket inn i hjemmeinnredningen: En stofftrukket ball på 40 cm i diameter som hviler på en lav aluminiumsokkel med Genevas navnetrekk i lysende grønt eller blått.

Lyden er forbløffende god: Stemmer lyder naturlig og åpent, og musikken sprer seg på en tiltalende måte i rommet fra den rundtstrålende høyttaleren. Bassen er et kapittel for seg – den setter rommet i svingninger på en måte jeg ikke trodde jeg skulle få høre fra en integrert bordhøyttaler. Et imponerende bekjentskap! Skal man pirke, som man kan gjøre i denne prisklassen, har lyden en litt spiss topp, og bassen er nærmest for overveldende. Men det er ingen tvil om at Aerosphere Large byr opp til dans mellom designermøblene.

• Mål: 40 x 32 x 40 cm (BxHxD)

• Vekt: 8 kg

• Pris: 6995 kr

Fullvoksent lydbilde (Terningkast 5)

Med sitt slanke, brede og sylindriske aluminiumskabinett ligner Mission Aero på en lydplanke som har vært i klørne på en industriell designer.

Med DSP-funksjonen slått på fremkalles inntrykket av at lyden kommer fra et sett konvensjonelle stereohøyttalere plassert i en trekant bak den egentlige høyttaleren. Bassen har imidlertid vanskelig for å følge med. På Gorillaz «On Melancholy Hill» som har en kraftig, men ikke spesielt dyp bass, kunne man tydelig høre at bassenhetene var utenfor komfortsonen.

Mission Aero er likevel en imponerende høyttaler, som kan bli et reelt alternativ til et sett normale stereohøyttalere i stuen. Vi regner med at den typisk vil bli plassert foran husets TV, som en lydplanke i luksusklassen. Den eneste – og meget innlysende – mangel er at det burde ha vært en analog utgang til ekstern subwoofer.

• Tilkoblinger: Optisk digital (opp til 24-bit/192 kHz)

• Mål: 54,0 x 17,5 x 20,3 cm (BxHxD)

• Vekt: 7 kg

• Pris: 6.068 kr

Slik testet vi

• De seks høyttalerne ble koblet til husets trådløse nettverk og fjernstyrt med både iOS og Android apper.

• Musikken ble levert som strømmede filer over Spotify og fra en NAS med tapsfrie musikkfiler.

• Vi la også vekst på design. Høyttalerne skal enten kunne gli ubemerket inn i innredningen – eller ha en design som gjør dem interessante i seg selv.

• Til slutt teller også antall ekstrafunksjoner. Noen høyttalere kan bare spille musikk over nettverket, mens andre byr på Bluetooth-forbindelse, strømmetjenester og nettradio.

• Les hele testen på lydogbilde.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no