ANNONSE

SPORT & FRITID

en ferieuke på natvigs minde og i skjærgården


Nyhet: Sommerleir for deg mellom 9 og 13 år

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Susan Jane McLinden og 
Natvigs MindePublisert: 18.04.2015

Kun et steinkast fra kaikanten i Stavanger – i hvert fall hvis Andreas Thorkildsen kastet steinen – 
ligger Natvigs Minde i all sin prakt.


Fakta:

Natvigs Minde

HVA:

Helt unike selskapslokaler & aktivitets­senter i maritimt miljø på historisk grunn.


AKTUELL MED:

Nytt av året: Sommerleir for barn 9 til 13 år mellom uke 26 og 33. Hele året arrangeres aktiviteter og ­selskapelighet for firma og private – også rent skjærgårdscruise med seilskute. Ta kontakt for info og priser.


KONTAKT:

Helen Fagerli, telefon 41 73 20 53

E-post: helen@natvigsminde.no 


WEB:

www.natvigsminde.no
www.ryfylketurer.no

Tenk deg tanken: Fem dager på «eksotisk» øy i maritimt miljø sammen med jevnaldrende gutter og jenter – og likevel kun et steinkast fra kaikanten i Stavanger. Pluss seiltur i Ryfylke. Kjekke og lærerike opplevelser – samhold og fornøyelser. Du blir en del av et aktivt miljø og kan finne venner for livet. Kanskje dere allerede er en vennegjeng som har lyst å delta sammen? Det er bare å glede seg!

Svømmedyktige, glade ­gutter og jenter mellom 9 og 13 år kan i år bli med på sommerleir på øya Natvigs Minde og ute i skjær­gården. Denne sommeren ­avholdes 5-dagers sommerleir (mandag–fredag) i ukene 26, 27, 32 og 33 – av disse er uke 27 alle­rede fullbooket.

Kjekke og lærerike maritime opplevelser

Den lille holmen Natvigs Minde står frem som en grønn oase rett ute i havnebassenget i Stavanger, mellom trekanten Engøy, Sølyst og Oljemuseet. Holmen brukes i dag som et kystkultursenter med blant annet arrangementer for ­private og næringsliv, samt konserter og forestillinger. Vår og høst kommer skoleklasser til holmen og har en dag med aktiviteter som gir et innblikk i maritime tradisjoner. De lærer blant annet å ro, lage tau og å fiske fra bryggen.

Når skolen slutter, forvandles holmen til leirskole – med ­mange aktiviteter tilknyttet det våte element. De unge deltakerne (30 per uke) skal sette garn og teiner, padle i kajakker, stå på vannski, bade og mye mer. De skal bl.a. lage sin egen fiskefarse og fiskeburger. Seiltur i egen skute, med overnatting, er også blant høydepunktene.

Slik blir sommerleiren

• Mandag er hele gruppen på 30 samlet på Natvigs Minde.

• Tirsdag og onsdag er én gruppe på overnattingstur med Frøya, mens de andre er på holmen. Skonnerten Frøya er 70 fot, har 20 køyer og gir deg ekte seil­skutefølelse når du mønstrer på. Om bord er det bysse for matlaging, flere bad/toaletter og en hyggelig salong med mulighet for å dekke bord for alle med­seilere. Turen foregår i skjær­gården rundt Stavanger, men Frøya legger til kai på Natvigs Minde på natten.

• Torsdag og fredag er den andre gruppen til sjøs.

• Hver morgen møtes deltakerne som ikke allerede er på Frøya, i Geoparken ved Oljemuseet fra kl 07:45. Kl 08:30 går Frøya fra kai og ut til Natvigs Minde.

• Barna vil returnere til ­Geoparken kl 16:30 hver ettermiddag (bortsett fra den dagen de skal overnatte om bord).

• Hver morgen fra kl 08:00 ­serveres det frokost på Frøya, og i tillegg til en varm lunsj blir det frukt og snacks innimellom.

Ledige plasser

Uke 26 – fra mandag 22. juni tom. fredag 26 juni

Uke 32 – fra mandag 3. august tom. fredag 7. august

Uke 33 – fra mandag 10. august tom. fredag 14. august

Prisen per deltaker er 
kr 3950

Prisen inkluderer all mat og alle aktiviteter, samt kule t-skjorter. Det gis en søskenrabatt på 10 %. Ring 41 73 20 53 eller send en e-post til helen@natvigsminde.no for påmelding eller mer informasjon.

Byens perle for firma-arrangement og privatfester

Er du på jakt etter et nytt sted for spennende opplevelser med gode kolleger? Ønsker du å ha bryllup, 50-årsdag eller annen familie­sammenkomst i helt spesielle omgivelser? Da kan du trygt satse på Natvigs Minde. Du stiger i land på en liten øy preget av kystkultur og et historisk maritimt miljø – en flott ramme for festlighetene. Det er alltid kjekt å gi dine gjester noe de aldri har vært med på før!

Området inneholder mange forskjellige bygg med spennende fasiliteter til arrangement både innendørs og utendørs.

– Her har vi muligheten til å ­skape en opplevelse for livet – med en sjelden stemning og ­atmosfære, sier Helen Fagerli, som er medeier og ansvarlig for driften av de helt unike selskapslokalene på Natvigs Minde.

Byens best bevarte hemmelighet?

Det er lett å bli begeistret når du går i land på den idylliske ­holmen Natvigs Minde. Det er som å tre inn i en annen tidsalder, hvor automatgir, induksjonskomfyrer og smarttelefoner ikke eksisterer. Det knirker i treverk og lukter sjøsprøyt og tjæretau. Her kan man slappe av på plenen mellom restaurerte naust og sjøhus – det eldste er mer enn 200 år gammelt.

– Uansett hva du skal ­arrangere, er rammen rundt dette stedet en opplevelse som du ikke finner ­andre steder, sier daglig leder ­Helen Fagerli.

– Bedriftene liker å samle de ansatte, men her får du mye mer i tillegg. Du trekkes inn i ­Stavangers kystkultur, og vi har tilpasset aktiviteter som bygger opp om historien. Natvigs Minde passer godt for teambuilding, kick-off, kurs og konferanser, julebord – eller rett og slett bare en fest sammen med gode kolleger, venner og familie. Vi skredder­syr hvert enkelt ­arrangement og har stor kapasitet. Området her på holmen inneholder flere forskjellige maritime selskapslokaler og egner seg godt til alle sorter ­arrangement året rundt. Vi sørger også for variert underholdning av den type gjestene ønsker.

Genuint opptatt av tradisjon

Å være på Natvigs Minde er som å komme til Stavanger i gamle dager, og tidsreisen starter allerede idet du stiger om bord i en av de vakre, klassiske seilskutene. Det er lagt ned mye arbeid for å gi autentiske maritime opp­levelser som trutning av båt/tønner og produksjon av hamp/tauverk – disse fremkommer i nært samarbeid med stiftelsen Engøyholmen Kystkultursenter.

Innen matveien blir tre 4000 liters tanker fylt opp med havets delikatesser, og gjestene kan selv hente opp forskjellige typer skjell, kråkeboller m.m. for å legge fersk sjømat på grillen. Baking av flatbrød og potetkaker er også blant de kulinariske aktivitetene.

Helen forteller at det også er planer om et eget havnemuseum på Natvigs Minde.

Sjøreisen kan forlenges

Skipper og partner Alf Sevild har ansvar for sjøtransporten til og fra Natvigs Minde.

– Deltakerne blir plukket opp av skonnerten Frøya på kaien i ­Stavanger sentrum, forteller han.

– Da blir det enten en sjøreise på få minutter direkte til Natvigs Minde, eller turen kan forlenges i så stor grad som kunden ønsker. Da tar vi et havnecruise rundt øyer og skjær og viser våre gjester de flotte stedene som finnes i nærheten, mens det serveres forfriskninger på bøljan blå – det får alltid opp appetitten. Båtturen hjem fra Natvigs Minde foregår til den tid som avtales.

Teambuilding i nye omgivelser

– Samarbeid er ikke bare noe som skjer av seg selv, sier Alf.

– Vi ser at ved å legge til rette for gode aktiviteter lærer deltakerne å jobbe sammen på en ny måte. Det er ofte annerledes enn det noen er vant til, og alle får håndterlige utfordringer som spleiser gruppen bedre sammen. På kontoret er det ofte mange som er litt formelle, spesielt utenlandske medarbeidere. Her er arenaen anner­ledes. Alle som deltar, preges av entusiasme og engasjement. Våre aktiviteter tilpasses gruppen på en god måte slik at alle kan delta. Vi ønsker å gi deltakerne en opplevelse som danner grunnlag for kreativt ­arbeid og godt samarbeid mellom kolleger.

Mat & drikke er vel ivaretatt

For å være sikker på at mat & drikke er med å sette høyde på ­arrangementet, har Natvigs Minde inngått samarbeidsavtaler som borger for kvalitet. I flere år har dyktige fagfolk fra anerkjente kjøkken stått for matserveringen, og menyen omfatter bl.a. tradisjonsrik husmannskost der det legges stor vekt på å fremskaffe kortreiste råvarer fra Ryfylke. Det skapes også forventninger og stor matglede når kokken kommer og griller på stedet. Velkommen til bords – her er det god grunn til å nyte serveringen.

Hele arrangementet på sjøen?

Prøv et skjærgårdscruise

I skjærgården like utenfor ­Stavanger ligger noen av lands­delens flotteste kystområder. ­Skipper Alf minner om at med to seilskuter til disposisjon kan han og kollega Helen også invitere gjester til festaften på sjøen i 2–4 timer.

– Da glir vi sakte mellom byøyene, vakre holmer og nakne skjær, forteller han.

– Her vil vi oppleve et rikt fugle­liv og masse idyll. Turen legges tett inntil land – slik at vi også kan beskue den varierte bebyggelsen bestående av sørlandshus og flotte naust, samt et og annet funkishus. Fjordcruiset – gjerne med øy­hopping – er et alternativ for de som ønsker en rolig tur i «dorgefart» i beskyttet og skjermet farvann. Mat, drikke og underholdning hører med. Turen foregår med skonnerten Frøya – det betyr at mer ekte kystkultur får du neppe oppleve på disse kanter. Skip o'hoi!

Ta lunsjmøtet ut av kontoret

Hvis du planlegger et møte, ­seminar, kurs eller en mini­konferanse – husk at det kan være lurt å finne et passende sted utenfor det vante jobbmiljøet. På ­Natvigs Minde finner du alle ­fasiliteter et godt jobbmøte måtte trenge – det være seg lydanlegg, projektor ­eller trakte­kaffe. Dess­uten serveres deilig lunsj, og det innbys til friske aktiviteter når det er behov for pause og adspredelser. Kanskje noen ønsker å bake sitt eget flatbrød til fiskesuppen?

Konserter og forestillinger

De to ildsjelene Helen & Alf har et mål om at Natvigs Minde skal preges av aktiviteter, liv og røre hele året. Da må man være oppfinnsomme og stadig komme med nye tilbud til folk flest. Det første som skjer på den musikalske fronten er – i tett samarbeid med Engøyholmen Kystkultur Senter – åtte Erik Bye-konserter med Kjell Haave & hans dyktige musikanter i perioden mai – juni. Det blir staselig transport til og fra kaien i Stavanger med Riskafjord eller Hundvaag I – Erik Bye hadde nok likt seg! Billetter er lagt ut for salg.

Nyttig samfunnsengasjement

Innimellom festligheter, kurs og kamskjell på grillen foregår det viktig ungdomsarbeid på Natvigs Minde. Bruken av seilskutene bidrar til drift av et ungdoms­prosjekt – her hjelpes ungdom som er havnet litt utenfor systemet, tilbake på rett spor. De gjør en jobb som mannskap på turer, og de utfører forefallende arbeid på holmen. I den anledning har Natvigs Minde også stiftet en seil­skuteklubb for ungdom i alderen 15 – 25 år, dette som en under­avdeling av «Bakgården» som ­drives av Stavanger kommune.

Historien om Natvigs Minde

Til tross for at holmen ligger sentralt i havnen og bare få hundre meter fra bygatene, er det bare de færreste som har vært i land på Natvigs Minde. Stavangerfolk flest har nok sett de særpregede sjøhusene på holmen, men kanskje ikke lagt så mye merke til dem likevel. Det uvanlige navnet og de karakteristiske bygningene forteller oss at her må det ha foregått noe spesielt gjennom tidene. 

Natvigs Minde rommer mye havnehistorie, men også byhistorie. I gamle dager ble holmene brukt til fortøyning av både båter og fiskeredskap. Det nære området har alltid vært vente- og opplagsplasser for fartøyer på vei inn eller ut av havnen. Det nakne fjellet på holmene ble også brukt til tørkeplass for nøter, garn og seil og kanskje også klesvask. Holmen fulgte med da Christian IV ga Eiganes som gave til Stavanger by i 1607. 


Den store utbyggingen

Under seilskipsfartens høykonjunktur begynte havnevesenet å bekymre seg over mangelen på en offentlig ballastkai i havnen. I 1870 lanserte derfor havnefogd Thomas Natvig ideen om å bygge ut en kai som kunne ta skip opptil 10 fots dybde på nordsiden av det som nå kalles for Natvigs Minde. Den største bygningen ble kalt Pramhuset, og det er her det største selskaps­lokalet befinner seg i dag. Det var nesten 21 m langt og vel 14 m bredt. Veggene besto av en nesten 2 m høy steinmur. Oppå bjelkene var det plass til å legge lange materialer, spirer, årer, rundholt og redskaper. I pramhuset oppbevarte havnevesenet alt utstyret sitt. Fortøyningstønner, føringsprammer robåter, kjettinger, tauverk, blokker og all slags redskap til virksomheten. 


Restaurert og i god stand 

Pramhuset ble ferdig restaurert i 1997 og er det største selskapslokalet på Natvigs Minde. Lokalene er gjenoppført i en røff og maritim profil. Her er det høyt under taket og utsikt rett inn til Vågen i Stavanger. Pramhuset egner seg til selskapsarrangement for grupper mellom 50 og 150 gjester. Det nye Sjøhuset ble ferdigstilt våren 2009, og er gjenoppbygget etter brannen i 2003. Sjøhuset er gjenreist etter den gamle byggeskikken. I tillegg til annen etasje som skal brukes til arrangementer, inneholder det nye sjøhuset et verksted for kystkultur, samt en utstilling om trehusbyen Stavanger.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no