ANNONSE

SPORT & FRITID

Bjørndals­­niben

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 18.04.2015

Turen starter fra Hetland kraftstasjon ved Ogna. Følg den merkede stien opp til Ualand. Først på veien mot stem Holmavatn. I første sving går en gjennom porten (skiltet) og videre på skogssti. Stien går på nordsiden av Ognaåna opp til Ualand. Gjennom blandingsskog et stykke oppe fra elven, som av den grunn er lite synlig men godt hørbar. Mellom trærne er det enkelte åpne partier med myr, og noen bekker krysses. Rabalihølen er det eneste stedet stien kommer helt ned i vannkanten. Etter Rabalihølen går det oppover i Rabalia naturreservat. Stien er nødlet gjennom naturreservatet. Krokete eiketrær og mosegrodde steiner og røtter gir en trolsk stemning. Ute av naturreservatet er merkingen på plass igjen.

Ved Eikeli åpner terrenget seg, og snart går turen videre ca. 1 kilometer på vei fram til veikrysset ved Ualand. Denne veien ble bygget av gårdbrukeren på Ualand og var planlagt like ned til Ogna. Men da folket på Øvrabø ikke ville gå sammen om dette prosjektet, stoppet veibyg­gingen. Her følger en traktorveien til venstre (skiltet) oppover ­gjennom skogen. I neste kryss tar en til venstre. Det går stort sett oppver på traktorveien, som ender ved Homse­vatnet. Denne ble bygget av Jæren Skoglag omkring 1954 da det var utplanting av granskog i området. Etter ca. 
1,4 kilometer står det skilt til Bjørndalsniben. Her forlater en traktorveien og går ut i terrenget. Nå går det på tydelig sti, som også er godt merket gjennom gressheia retning Bjørndalsvatnet.

Etter å ha passert en fjellhylle ved Bjørndalsvatnet ­dreier stien opp dalen, og varden på Bjørndalsniben dukker opp. Siste del opp til varden er ganske bratt, men merkingen er god. Dette er den høyeste toppen i ­området, så utsikten er fantastisk i alle retninger. Herfra får en ­inntrykk av hvor avsidesliggende fjellgården Homse var der den ligger på motsatt side av Homsevatnet. Kyststripen fra Hårr til Eigerøy fyr er også synlig i klarvær. Synesvarden og Bjerkreimsenderen er andre ytterpunkter i synsranden. Etter å ha skrevet seg inn i gjesteboken går turen tilbake i samme fotspor.

Hvordan komme dit:

Rv-44 til Ogna og sving av til Hølland. Følg veien mot Hølland, og på den åpne sletten tar en andre vei (asfalt) til venstre. Kjør rett frem til kraftstasjonen. Parkering på høyre side før broen.

Turen er på ca. 12 km og tar rundt 5 timer.

Vanskelighetsgrad: 4 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no