ANNONSE

REISE

Når du trenger et sted å puste

Tekst: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 18.04.2015

Graden av luksus varierer sterkt fra riad til riad, fra enkle herberger til femstjerners. Riad Noir’D Ivoire faller inn under sistnevnte. FOTO: Stephen Pitts / Riad Noir’D Ivoire 


Et hotell kan være langt mer enn ly for natten. Riadene i Marrakech gir en romantisk og intim pause fra verden utenfor.

Eposten fra Giorgina Cattenaeo satt ferskt i minnet da jeg endelig innrømmet nederlag, tørket pannen med skjorteermet og satt meg ned mot nærmeste husvegg:

«Massimo og jeg ser fram til å motta deg. Husk at Marrakech og medinaen kan være forvirrende, men bare skriv ned adressen til hotellet vårt og du vil lett finne fram.»

I hånden hadde jeg en rosa post-it lapp, sammenkrøllet og gjennomtrukket av svette, der ordene «Riad Les Clos Des Arts» og «intervju klokka 12.00» sto skriblet ned. Adressen var for lengst utvisket. Jeg hadde dyttet lappen på mange kjøpmenn og forbipasserende, men svaret var ikke til hjelp: «Det er titalls av riader i dette området», «sorry, no english» eller «vil du kjøpe et teppe, min venn?»

Marrakech er en fascinerende by, men skremmende lett å gå seg vill i. Me denne gangen hadde jeg flaks. Da jeg så opp igjen, sto det en bredskuldret mann i snøhvit kjortel foran meg.

– Jeg vet hvor du skal, sa han og pekte på en rusten Vespa like ved. – 20 dirham.

Fra bistandshjelp til hotelldrift

Ti minutter senere satt jeg med munnen full av appelsinkake og kjente hjertet roe seg. Knatringen fra eksospotter var erstattet med spurvesang og sildringen av en fontene. Giorgina Cattenaeo satt smilende ved siden av kjæresten Massimo. Det var vanskelig å tro at vi befant oss sentrum av Marrakech, en by kjent for å sette selv det mest tålmodige lune på prøve.

Sammen driver paret Riad Les Clos Des Arts, som på få år har jobbet seg opp et rykte som en av byens mest unike hotellopplevelser. I et tidligere liv jobbet de to med bistandshjelp i Tanzania, men fikk en åpenbaring da de besøkte Marrakech og bodde på det som da var et forholdsvis nytt konsept: små, tradisjonelle marokkanske boliger konvertert til gjestehus.

– Nøkkelordet her er intimitet, sier Georgina. – Når du bor i en Riad, bor du i noens hjem.

Indre refleksjon

Riad stammer opprinnelig fra det arabiske ordet for hage, og inneholder tradisjonelt en indre gårdsplass med fontene og vegetasjon. Men spør man menneskene som lever her, har definisjonen en tendens til å bli mer poetisk.

– Det skal være et fristed, sier Massimo.

– Arkitekturen er konstruert med fokus på familiens privatliv og behovet for indre refleksjon. Derfor vender vinduene i en riad sjelden ut mot gata, men heller innover mot hagen.

Dette gir umiddelbart mening: Marrakech er varme og støy, menneskeheten på sitt mest intense. De tykke veggene og mangelen på vinduer gjør opplevelsen av å komme inn i en riad fra kaoset utenfor til noe helt surrealistisk.

Lokal kultur

Afaf Zkhiri er sjef for Riad Noir D'Ivoire, som med sine fem stjerner skiller seg ut som en av byens mest luksuriøse. Her er ingen av rommene like, alle har sine egne navn og temaer – og det er bare ni av dem.

– Riader er langt mer personlige enn vanlige hoteller, sier Zkhiri.

For ti år siden var det kun et fåtall overnattingssteder som falt inn under riad-konseptet. Nå er det hundrevis. De fleste er i lavere prisklasser enn Riad Noir D'Ivoire.

Georgina og Massimo er ført og fremst opptatt av at et opphold på en riad kan være en fin inngangsport til marokkansk kultur.

– Når nye gjester ankommer, serverer vi te og tilbringer rundt en time med dem. Vi spør hva de vil, hva de vil se og gir dem alt vi har av personlig kunnskap om nærmiljøet.

Ute på gaten er scenen den samme: solen henger midt på himmelen, ropene fra kjøpmenn smeller mellom veggene og en jevn strøm av mennesker og dyr glir forbi. Med batteriene ladet og smaken av appelsinskall i munnen begir jeg meg inn i medinaen, spent på å igjen gå meg vill.

(Journalisten har verken bodd gratis eller mottatt noen andre kostnadsfrie ytelser fra riadene i artikkelen, utenom appelsinkake.)

Marrakech

• Den fjerde største byen i Marokko og landets fremste turistmål.

• 1 millioner innbyggere

• Topp tre riad-hoteller:
1: Riad les Clos des Arts: Kjent som en av de mest romantiske riad-hotellene i Marrakech. Fra 800 – 1300 kr per natt. 
www.leclosdesarts.com 
2: Riad Noir D'ivoire: Fem stjerners luksus ­kombinert med tradisjonell marokkansk arkitektur og gjestfrihet. Fra 1600 til 3700 kr per natt. 
www.noir-d-ivoire.com 
3: Riad les Yeux Bleus: Populært og sentralt, med intime rom og fellesarealer. Fra 1000 – 1400 kr per natt. 
www.riadorangeraie.com
• Reisen dit: Norwegian har direkteflyginger til ­Marrakech. Taxi videre fra flyplassen, med mindre man har gjort avtale med hotellet om henting. Alternativt går 19-bussen hver halvtime fra terminalen til hovedmarkedet Jemaa ­El-Fnaa og videre inn i nyere deler av byen. Linja følger hovedgatene og ­passerer en rekke hoteller og landemerker. 30 dirham for en vei, 50 for tur-retur.

• Sesong: Året rundt, men best i april-mai og september-oktober. Temperaturen i november-januar kan bli lav, særlig om kveldene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no