ANNONSE

KULTUR

Inspirasjon fra egne barn

Tekst og foto: Randi Sørensen


Publisert: 18.04.2015

Bente Østbø Maribu fra Hundvåg viser frem sine 2 barnebøker, ­Gresshoppen som ikke kunne spille og Diana og biene


Bente Østbø Maribu fra Hundvåg har nå utgitt sin 2. barnebok gjennom Publica forlag på Sandnes. Hennes to barn, Markus og Dina, er hennes inspirasjon når hun tegner og skriver, forteller hun.

– Barna mine er inspirasjonen min når jeg skriver og illustrerer bøker. Det å tegne og skrive hjertevarme, koselige historier har vært veldig god egenterapi på dager som har vært tyngre enn andre. Det begynte i utgangspunktet med tegning men så kom teksten lett etter hvert. Jeg liker å jobbe med rim. Det å høre musikk og drømme seg vekk i min egen lille verden, mens jeg tegner, er en fantastisk ting å kunne gjøre. Etter over 40 år med både medgang og motgang sitter jeg heldigvis igjen med mye jeg må skrive om. Dette er noe jeg virkelig brenner for og kommer til å arbeide med resten av mitt liv, sier Bente.

Tenke med hjertet

Hun har vært på Sølvberget og barneskoler for å snakke om bøkene sine. Dette har vært veldig berikende på grunn av budskapet i bøkene, sier hun. – Jeg har en god samtale med barna både mens jeg leser og etterpå om det å være litt annerledes, inkludering, og det å tenke med hjertet. Da jeg en gang spurte barna hva dårlig samvittighet er, svarte en jente: – Dårlig samvittighet er når jeg har gjort noe dumt mot noen og får en klump i magen, slik at jeg ikke får sove om kvelden. Dette synes jeg var en veldig god beskrivelse på det å ha dårlig samvittighet. Det er også utrolig mange barn som har egne biehistorier!, kan hun fortelle. Bøkene har hun vist på storskjerm.

Glad i å tegne

– Det blir mye mer personlighet og følelse i en håndtegnet tegning kontra noe som er tegnet på data, sier hun. Hun gav ut sin første fargeleggingsbok høsten 2013. Dette er en stor bok i størrelse A3. Her er det nærmere 40 illustrasjoner med tema halloween, jul og nyttår som barna kan fargelegge. Hun har også ferdig en fargeleggingsbok med en julefortelling og en fargebok som barna kan fargelegge seg gjennom hele året. Denne fargeboken inneholder illustrasjoner med snøsmelting, påske, vår, sommer, bading, grilling, båtliv, skolestart, eplehøsting, halloween, jul og nyttår. – Jeg venter bare på et forlag som har lyst å trykke dem… forteller hun.

Personlig

Bente har også fått forskjellige oppdrag fra både privatpersoner og bedrifter. – Jeg har også etter ønske fra barneavdelingen på SUS tegnet illustrasjoner med sykehustema. Disse blir kopiert til fargelegging på avdelingen. Slike oppdrag synes hun er veldig kjekke.

Hun lager også morsomme personlige illustrasjoner på oppdrag til utdrikkingslag, bursdager og andre begivenheter. – Da får jeg bilde og masse informasjon om personen. Dette er utrolig kjekke bilder å gi til spesielle anledninger og jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger fra mottagerne av disse illustrasjonene!, forteller hun. Illustrasjonene leveres innrammet.

Kan du fortelle litt om barnebøkene dine?

– Min første bok, Gresshoppen som ikke kunne spille, fikk jeg inspirasjonen til da vi besøkte øya Tabarca, som ligge utenfor Alicante i Spania, forklarer Bente. – Jeg hadde lenge hatt et ønske å skrive en bok om det å være annerledes. Vansker man har kan bli bitte små om man har, i dette tilfellet, de rette gresshoppene rundt seg. Vansker kan da faktisk bli til styrker! Boken handler om å være inkluderende med dem som faller utenfor. Det å tenke med hjertet, ha empati og bruke litt kreativitet for å få alle med. Dette er en kjempekoselig bok som er blitt veldig godt mottatt i barnehager i Stavanger. Jeg har laget fargehefter til kopiering som barnehager og skoler får gratis sammen med boken.

– Min 2. bok har fått tittelen Dina og biene. Budskapet i denne boken er hvor viktig det er å gjøre opp for seg. Det er ikke ok å ta noe andre har jobbet for. Dette finner Dina ut etter hun har ødelagt all honningen biene har laget. Da kjenner hun på sin dårlige samvittighet og har veldig lyst å gjøre opp for seg og si unnskyld. Unnskyld er ikke bare ett ord men også handling. Her kommer Dina og biene frem til en løsning alle kommer godt ut av Boken avsluttes med litt fakta om hvor viktige biene er for oss mennesker. Her følger også med gratis fargeleggingshefter for kopiering til barnehager og skoler.

– Den 3. barnebok heter Ruffen finner lykken. Denne handler om en maur i en maurtue som er veldig raus og inkluderende. Ruffen er født med et varmt og lysende hjerte. Ruffen får veldig lite igjen av de andre maurene, fordi de liker bedre å få enn å gi. Dette får Ruffen smertelig erfare når han blir utsatt for en ulykke og alle går forbi. Ruffen føler seg veldig alene blant så mange, og synes tuene er altfor store og trange… Ruffen må komme seg vekk før hjertet hans slukker og visner henn, og heldigvis dukker det opp en venn. Er det mulig å føle seg ensom med så mange rundt seg?! Ja, det er faktisk det, sier Maribu. Her avsluttes boken med fakta om maur. Skoler og barnehager får også her gratis fargeleggingshefter for kopiering. Denne boken regner jeg med kommer rundt årsskiftet 2015/2016.

Har du andre pågående prosjekter eller barnebøker du jobber med?

– Jeg er nå midt i fargeleggingsprosessen til min 4.bok. Boken handler igjen om Dina. Hun reiser rundt i verden med en ballong. Hun flyr over Norge, Sverige, Finland, Russland, India, Kina, Australia, Sydpolen, Afrika, Mexico, USA, Grønland, Island, England, Italia, Hellas, Danmark og hjem til Norge igjen. Her har jeg tatt med ett eller flere særpreg fra hvert land. Dette er en lærerik og morsom bok på rim med glade friske illustrasjoner.

– Jeg sitter inne med mye jeg vil skrive og illustrere etter jeg er ferdig med mine påbegynte prosjekter og håper jeg får muligheten til dette, avslutter hun.

Begge bøkene hennes kan kjøpes hos bokhandlere, bokhandel på nett.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no