ANNONSE

Min mening

Er fotball viktig?

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 02.05.2015

Av alle de temaene som preger nyhetsbildet må fotball være det tema som det skrives mest om, men som samtidig er minst viktig. I alle fall for mange. Året rundt kan du se fotballkamper på tv, og avisene er fulle av stoff rundt kampen om lærkula. Hver eneste dag. Jeg er ingen fotballekspert, selv om jeg har spilt fotball. Ble aldri noe god, men holdt på til og med junior på Ålgård på 1970-tallet. Da hadde jeg også noen år som fotballdommer. I mer moderne tid har jeg hatt 3-4 år som trener i Viking for et jentelag, da yngste datteren min var aktiv.

Sluttet å gå på kamp

Under Vikings storhetstid gikk jeg på hver eneste kamp jeg hadde mulighet til. 
Men utover på 1980- og 90-tallet ble det stadig færre kamper jeg valgte å gå på. Det hadde flere årsaker, men fotball er jo underholdning og konkurrerer med mange andre alternative måter å bruke tiden på. Etter at Viking fikk nytt stadion har det utviklet seg til å bli bare én og to kamper i året. Og fra i fjor bestemte jeg meg for ikke å gå på Vikingkamper. Det ble for smertefullt å se på. Dårlig innsats. Ingen blør for klubben. Provoserende med høy lønn og mangel på engasjement og entusiasme. ­Dårlig spill og elendig teknikk. Når jeg ser på det med dagens øyne, er jeg egentlig i en sorgprosess. Jeg savner fotballen, og et godt Vikinglag.

Liten forskjell på himmel og helvete

Etter snart 55 år på denne kloden, har livet lært meg at det ofte er lite som skiller. 
I mange situasjoner. Det kan være jobb, familieliv, og selvfølgelig i idrett generelt. Hvis jeg var lege og skulle stille en diagnose på dagens Viking, var det lett å konkludere med at akutt inngrep er det eneste alternativ. Få klubben til det beste syke­huset som finnes. Elendig spill, elendig teknikk, elendig innsats, snart på bunnen av Tippeligaen, uten egenkapital, konflikt blant eierne, konflikt med valg av styreleder, og en trener som ofte uttaler at han ikke har fått det slik han ville. Klokken tikker. ­Publikum svikter. Billettinntektene er halvert. Egenkapitalen er nesten tapt. Tøffere tider i næringslivet og klubbens sviktende omdømme og innsats vil medføre reduksjoner i sponsorpengene for neste år. Det er ikke urealistisk med et fall på 20–30 % som vil bety mellom 10 og 15 millioner i mindre inntekter. Det ser mørkt ut og OBOS-ligaen blinker i Vikingtunellen. Men så var det dette med forskjellen. Det skal ikke så mye til før det snur. Før seriestart slo vi både Rosenborg og Haugesund. Vi trenger nå en samling i bånn, hvor hele klubben bidrar. Hver kamp må det kjempes som om det var den siste. Det er mulig. Vi hadde gjerne trengt en Churchill, men det har vi ikke. Men det er håp, selv om det ser mørkt ut.

Derfor er fotball viktig

I dagens moderne samfunn trenger vi arenaer hvor man kan møtes og være del av et felleskap. Det kan være religion, et idrettslag, en felles interesse for en god sak, og det kan også være fotball. Fotballen kan vekke et engasjement som nærmest er umulig å beskrive, og det trenger vi. Fotballsupportere møter andre som deler de samme ­følelsene, følelser som forsterkes gjennom fellesskapet. De viser sin tilhørighet ­gjennom et mylder av symboler, som skjerf, luer, drakter, sanger etc. Fotballen har en sosial natur som er viktig. Nå er tiden inne for å gi Viking støtte, og det gjelder også publikum. Jeg tror det er på tide jeg kommer meg på stadion igjen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no