ANNONSE

HUS & HAGE

Lønnsomt å bygge ny bolig i hagen

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Svein Kåre Edland og Blink HusPublisert: 02.05.2015

Eksempler på hus fra «Bo Smart» kolleksjonen som nøkkelferdig koster under 3,5 millioner kroner. Blinkhus skreddersyr boliger fra a til å sammen med egen arkitekt.


Fakta:

Blink Hus BT Stavanger


Hva:
Byggefirma


Aktuell med:
Ønsker å komme i kontakt med personer som eier enebolig med stor tomt.


Kontakt:
Ommund Vareberg tlf 992 74 582 eller sentralbord tlf 51 56 52 00


Hvor:
Marieroveien 21 A, Stavanger


Web:
www.blink-hus.no

Du har gjerne tenkt tanken? Hagen er stor og byr kanskje på mulig­heter? Her har du en opp­skrift på en enklere hverdag, og et økonomisk smart valg.

 

– Mange boligeiere eier eldre eneboliger som kan være rene gullgruvene, sier Ommund Vareberg i Blink Hus BT Stavanger. Ommund Vareberg er daglig leder i selskapet som ønsker å vise rogalendinger hvilke muligheter som finnes. – Hele regionen opplever en voldsom verdiøkning på boligene, og det innebærer tilsvarende økning i verdi på tomten i hagen. Vi ønsker å komme i kontakt med eiere av boliger med stor tomt, som trenger hjelp med selve papirarbeidet og råd hvordan det blir mest lønnsomt for den enkelte. Det er mange feller å gå i, og det kan være smart å få hjelp fra en profesjonell aktør.

 

Et enklere liv

– Det kan være mange forskjellige grunner til at en vurderer denne muligheten, forteller Vareberg til Lokalavisen. – Jo eldre en blir, jo mer opptatt er en av å unngå mye vedlikeholdsarbeid og kostbare utbedringer. Nordmenn reiser som aldri før, og da gjelder det å ikke ha mye som en trenger å gjøre hjemme. I tillegg er det svært vanlig at de som har hytter, ønsker å bruke mer av tiden på hytta. En stadig større andel av de godt voksne ønsker å flytte i leilighet, og da kan det å bygge et nytt hus i hagen med alt på ett gulv være en svært god løsning. Gjerne som en mellomstasjon før leilighet. Da kan du bygge rimelig på egen tomt, og selge den gamle boligen skattefritt. Halvparten av vår produksjon nå er fortettingssaker i forskjellige kommuner. Vi gjør hele jobben fra tegning til nøkkelferdig bolig.

 

Tjene penger – 
skattevindu nå

– Det blir heller ikke feil om du rett og slett utnytter situasjonen til å tjene penger, mener Vareberg, som tidligere har vært ordfører i Rennesøy kommune. – Boligen eller området du eier kan utvikles og realiseres med en svært hyggelig fortjeneste. Prisene har steget i hele regionen, og selv eiendommer på Jæren er svært interessante med tanke på å utnytte tomten på en bedre måte. Hvis du har solgt det gamle huset skattefritt, kan du etter bare ett års botid i det nye, selge det også skattefritt. Her kan du virkelig oppleve at det blir gull av gråstein. Skatteforholdene kan endres i fremtiden både når det gjelder arveavgift, formue og skatt ved salg. Derfor mener vi at det kan være gunstig å gjøre dette nå.

 

Arv eller egenkapital

Barn og barnebarn har ofte mindre kapital enn de som har levd en stund. Ved å gjøre de riktige disposisjoner er det mulig å gi både barn og barnebarn en gunstig start. Når du realiserer dine verdier på denne måten, får du anledning til å hjelpe de du ønsker på et tidspunkt hvor de virkelig trenger det. Gevinsten du oppnår kan for eksempel også brukes til kjøp av en hytte som familien kan brukes i fellesskap.

 

Herlig med nytt

Dersom du bygget for en del år siden, har de fleste boliger behov for en god oppgradering. Ofte gjelder det alle rom. Med dagens strenge regler fra myndighetene opplever mange at det blir svært kostbart å oppgradere bad og kjøkken. Og må du ta tak, vinduer eller kledning, går taksameteret fort. Da kan det være en god løsning å heller bygge nytt hus i hagen med alle moderne innredninger.

– Å få et nytt hus bygget av skikkelige håndverkere er en nytelse som alle fortjener å oppleve, mener Vareberg. – Et moderne hus er lettere å holde, mindre å vaske, og reduserer strømforbruket. Enkelt sagt blir det rimeligere å bo, og gir mer tid til andre ting.

 

Tomteprosessen

– For en del år siden var det vanlig at når du bygget enebolig, så hadde du en tomt på ca 1000 m2. Nå sier enkelte kommuner at du ikke kan ha større tomter enn 350 m2. Når det er knapphet på arealer, må mange kommuner fortette. Det betyr at det må bygges flere enheter på samme tomten, sier Vareberg og legger til:

– Vi har lang erfaring i prosjektering og utvikling av tomter og god kompetanse på regulering og annen nødvendig kontakt med myndighetene. Vi er interessert i å komme i kontakt med alle typer kunder. Alt fra enkle tomtedelinger og hagetomter til større arealer som næringseiendommer og landbrukseiendommer. Vi tar ansvar for at alle formaliteter blir håndtert på en god og sikker måte.

 

Bli inspirert

– Vår nye huskatalog er en god start på prosessen når du skal vurdere å bygge ny bolig, mener Vareberg. – Den er på hele 170 sider og viser mange hustyper, planløsninger og interiørbilder fra mange spennende boliger. Her kan du hente inspirasjon.

Katalogen er ofte utgangspunktet, men de fleste ønsker å ha noen endringer.

– Vi har egen arkitekt som bidrar med endringer. Dette medfører ikke større kostnader for kunden. Hos oss kan du få skreddersøm, i betydning at boligen blir slik du vil ha den, sier den erfarne lederen fra Rennesøy.

 

Ta kontakt med Blink Hus

Blink Hus er en av Norges største boligbyggere med forhandlere over hele Norge.

Blink Hus BT Stavanger er søsterselskap til Bjerkreim Trelast. Dersom du har en tomt eller et område som du ønsker å få vurdert, er det bare å ta kontakt, avslutter daglig leder i Blink Hus BT Stavanger.

Eplehagen ble til penger i banken
– Etter å ha lest en artikkel i Lokalavisen i 2013, bestemte vi oss for at det var på tide å gjøre noen viktige valg. Dette forteller ekteparet Brit og Odd Vaarlid som snart skal flytte inn i splitter nytt hus i Myklabergbakken i Sola kommune. 

– Vi hadde et hus som var bygget i 1959 og som ikke lenger var hensiktsmessig for oss å bo i. Vi er nå begge pensjonister etter et langt arbeidsliv, og vil ha noe som er mer lettstelt. Vi vurderte om det var mulig å bygge om huset, men fant fort ut at kostnadene med både tak, kjøkken og bad kom til å bli store. Derfor valgte vi å rive hele huset og bygge nytt for oss selv. 

I tillegg trengte vi ikke hele tomten, og fikk skilt ut en ekstra tomt som vi nå har solgt. Det har gitt oss en svært god løsning hvor vi får et helt nytt hus, og regnestykket blir bra takket være fradeling og salg av tomt. Det var et alternativ for oss å bare selge tomt og gammelt hus, og kjøpe en leilighet. Men vi fant fort ut at vi egentlig ikke var helt klar for å flytte i leilighet ennå. 

– Da vi vurderte hvem vi skulle samarbeide med, hadde vi inne flere aktører som kom med forslag til hvordan det kunne gjøres. Men vi valgte Blink Hus og er svært glad for det valget, forteller Odd til Lokalavisen. – Det har hele tiden vært en svært god dialog, og i tillegg har vi hatt en svært flink byggeleder. Som pensjonert mekaniker fra Nordsjøen, liker jeg å holde på med ting. Og da blir det for lite plass i en leilighet. 

Lokalavisens utsendte får en grundig omvisning i det nye huset som egentlig er ganske stort. 

– Vi har alt det vi trenger på første etasje, opplyser Brit, men vi valgte en hustype som også har en annen etasje som vi har valgt å innrede. Det er litt med tanke på barn og barnebarn, i tillegg til at når vi en gang senere skal selge, får vi sannsynligvis godt betalt for at vi har 3 soverom, bad og stue på loftet. 

– Vi jobber med saker i mange forskjellige kommuner, sier Ommund Vareberg som er sjefen i Blink Hus i Stavanger. 
– I mange tilfeller ser vi at vår måte å jobbe på gir gode resultater. Det gjelder å tilpasse det nye huset til tomten. Når vår arkitekt får jobbet litt med saken, ser vi at det i mange tilfeller er mye enklere å få aksept i de forskjellige kommunene. Det er lønnsomt for våre kunder.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no