ANNONSE

HUS & HAGE

Sesong for betong

Tekst: Anna-Klara AspegrenPublisert: 02.05.2015

BETONGFRELST: Malena Skotes store hobby er betongstøping. 
(FOTO: Leo Gullbring)


Betong brukes ikke bare til grå boligblokker – men også til kreative hagedekorasjoner.

Blondeduker i plast, badeballer, rabarbra­blader og potetgullrør. Hvem ser forbind­elsen til betong her? Det gjør arkitekt Malena Skote, som har vært betongfrelst i flere år. Når skapertrangen melder seg, bruker hun dagligdagse gjenstander hun har for hånden.

– Å få godt resultat med betong er så enkelt. Du trenger ikke avan­sert verktøy eller spesielle former. Det er helt fascinerende hvor lett det er å lage de fineste ting av det grove materialet, sier Skote.

Spennende materiale

De siste årene har stadig flere begynt å bruke betongdekora­sjoner i hagen. Det tunge, kompakte materialet har vist seg å være velegnet for hobbydesignere. Betongens evne til å speile flaten den støpes mot, gjør resultatet ekstra spennende og effektfullt.

Som mange andre assosierte Malena Skote tidligere betong med grå, triste boligblokker. Men for snart femten år siden kikket hun i en bok om engelske hager, der det ble vist hvordan betong kunne forvandles til vakre utendørsdekorasjoner.

– Da jeg selv begynte å arbeide med betong, oppdaget jeg at det er et herlig materiale. Anvendelig og billig. Med liten innsats gir det alltid et pent resultat, som ikke blir påvirket av regn eller kulde. Med andre ord, perfekt for vårt nordiske klima.

Rabarbra for nybegynnere

Det som begynte som små prosjekter hjemme i Skotes egen hage, har med årene utviklet seg til både sommerkurs og bøker. Nå rykker Skote ofte ut med betong­sekken og holder workshops og inspirasjonsdager.

– Rabarbrafatet er absolutt det enkleste å begynne med. Det blir vakkert, og mislykkes aldri. Når man har gjort seg kjent med betongen­, kan man fortsette å skape i alle slags bøtter­, beholdere­ og hjemmelagde former.

Selv bruker Malena Skote kartong­rør, baller, gresskar og alt annet hagen har å tilby. Blad og blomster blir detaljert avstøpt – helt ned til den minste nervetråden og det mest delikate kronbladet.

Hvis du tilsetter fargepigment, styrer du dessuten utenom fordommen om at betong alltid må være grå.

Dette 
trenger du:

• Rabarbrablad, uten stilk

• Sand

• Finbetong

• Verktøy: Spade eller murskje

• Spann til å blande betongen­ i


Slik gjør du det:

1. Bre ut en bit kartong eller plast direkte på bakken. Lag en sandhaug, flat på toppen om omtrent på størrelse med rabarbrabladet.

2. Legg rabarbrabladet over haugen med baksiden opp. Skjær av stilkstumpen, slik at den ikke stikker opp og lager hull i betongfatet.

3. Øs opp noen liter tørrbetong i et spann. Hell i vann, litt av gangen, og rør om til blandingen er som en tjukk, formbar grøt.

4. Legg et 2-3 cm tjukt betonglag på bladet. Ikke la betongen gå utenfor bladets kanter. Trykk det litt flatt på toppen, slik at det ferdige fatet kan stå stødig.

5. Dekk haugen med plast og vent i to døgn, mens betongen herder.

6. Ta bort plasten, snu fatet og dra løs rabarbrabladet. De tjukke nervene kan sitte fast i betongen, men tørker og faller av etter hvert.

7. Dusj eller vann fatet, dekk med plasten igjen og la fatet herde ytter­ligere et par døgn.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no