ANNONSE

SPORT & FRITID

Rogleheia

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer BokPublisert: 02.05.2015

Når en kjører E-39, kan en se det store fjellet ­Rogleheia med et dalføre på hver side av Bilstadvatenet. Fra parkerings­plassen følger en veien ned til Bilstadvatnet. 
Ta over gjerdeklyveren ved grustaket og gå opp traktorveien til venstre. Etter hvert dukker det opp enkelte røde merker, men det er langt mellom dem. Der veien slutter oppe ved fjellet, fortsetter en på tydelig sti opp gjennom granskogen til foten av fjellet. Når en kommer opp fra skogen, blir merkingen bedre. Litt oppe i fjellsiden får en et flott utsikt over Bilstadvatnet og, etterhvert, resten av dalen. Oppstigningen er mindre bratt enn en kan få ­inntrykk av når en ser fjellet på avstand. Men det er 
420 høydemeter, som etterhvert kjennes i beina. Turen oppover går stort sett litt inn fra kanten, så høyden virker ikke avskrekkende. Et sted er det litt enkel klatring, men det er langt fra kanten av fjellet. Det er tydelig hvor stien går gjennom lyngen, og røde malingsflekker/nødlinger viser retningen. Når det flater ut litt, fortsetter merkingen mot “Resakista”. Det sies at navnet har fjellformasjonen oppe på Rugleheia fått da den fra dalen ser ut som en stor reisekiste. I postkassen inntil “kista” ligger det en gjestebok. “Resakista” strekker seg 613 m.o.h., mens høyeste punkt på Rogleheia er 637 m.o.h. Toppen ligger i andre enden av fjellet. Rogleheia er umerket og uten tydelig sti, så det blir fort en slitsom tur gjennom det tunge terrenget. ­Utsikten fra “Resakista” er fantastisk utover dalen fra Hæstad til Heskestad og ennå lenger. Det er herfra utsikten er finest. Turen ned følger samme rute som opp på fjellet.

Hvordan komme dit:

E-39 til Ualand. Sving av og følg Fv-13 retning Birkemo. På bakketoppen etter broen over Mjåsund kan en parkere langs veien på venstre side.

Turen er på ca 6 km og tar 3–4 timer

Vanskelighetsgrad: 3 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no