ANNONSE

VITENSKAP

1-2-3D!

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 02.05.2015

TIDLIG UTE: Arkitekt- og designfirmaet Snøhetta har lenge brukt 3D-printere til å bygge modeller. Til sjuende og sist blir det finere arkitektur av det, sier Snøhettas verkstedsjef Carsten Løddesøl. FOTO: Axel Sandberg


Noen hevder at 3D er det største teknologiske fremskrittet siden den industrielle revolusjon. Teknologien kan allerede skape de utroligste ting.

Det virker som science fiction: Du trykker på en knapp – og vips så blir gjenstanden du ønsker deg, konstruert rett for øynene på deg. Enten det er en bitte liten reservedel til den defekte miksmasteren, eller helt hus.

3D-printere i alle størrelser og prisklasser er på full fart inn i en lang rekke næringer, og ikke minst i de tusen hjem.

– Som datarevolusjonen

– 3D-printere har egentlig eksistert i mange år, men det er først nå det virkelig tar av. Det er fordi de har sunket såpass i pris at de er tilgjengelige for hvermannsen. Og jeg tror de unge, som leker seg med dette hjemme, vil finne innovative løsninger som vi ikke kan engang forestille oss, sier Steinar Killi, professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Det var nøyaktig det som skjedde på begynnelsen av 1980-tallet med de første billige hjemmedatamaskinene, som Commodore 64.

– «Alle» skjønte at de måtte ha en datamaskin, men de færreste visste hva de skulle bruke den til. Så tryllet plutselig avkommet fram noe på gutte- eller pikerommet som bidro til det som nå er vår moderne datavirkelighet, sier Killi.

Slik virker de

Prinsippet bak 3D-printerne er egentlig veldig enkelt: Slik en vanlig printer «sprayer» blekk på et ark, gjør en 3D-printer omtrent det samme, men med ulike gummi-/pulverblandinger eller andre materialer i stedet for blekk. Lag etter lag blir dannet, ut fra de nøyaktige spesifikasjonen til en 3D-tegning, og til slutt vokser en hel konstruksjon fram.

Arkitektur- og designhøg­skolen var blant de første i Norge til å ta denne teknologien aktivt i bruk. Det betød nemlig et enormt fremskritt for arkitekter å effektivt kunne lage nøyaktige modeller av sine tegninger, i stedet for alltid å måtte konstruere kompliserte papp- og kartongmodeller når de skulle presentere og analysere sine forslag til nye hus og bygninger.

Fortsatt er designere og ingeniører blant de ivrigste «småskala­brukerne» av 3D-printing.

– For Snøhetta er modell­bygging et veldig viktig moment. Det å ha noe fysisk som du kan holde på og snu på, er noe helt annet enn å diskutere og se på en tegning, både for oss og kunder. Og jo flere modeller vi lager, jo bedre vi kan foreta vurderinger gjennom hele planprosessen. Det resulterer til sjuende og sist i finere arkitektur, sier Snøhettas verkstedsjef Carsten Løddesøl.

Bygger hus

På universitet i Melbourne forskes det blant annet på å bruke biologisk materialer, slik at man kan printe fungerende organer. I dag printer de allerede kunstige organer, ved hjelp av kropps­skanning av pasienter, på oppdrag fra legestanden.

– Dette gir kirurgen mulighet til å trene på en nokså nøyaktig replika av pasientens organ før selve operasjonen, noe som øker suksessraten, sier David F. Flanders, forskningsleder ved Universitet i Melbourne.

Han regnes som en av verdens fremste eksperter på 3D-printing, og er blant annet kjent fra nett­overførte TED-talks. At stadig bedre materialer og raskere, billigere og større maskiner snart vil ha en stor innflytelse innen andre sektorer, er han ikke i tvil om.

I Amsterdam er for eksempel er arkitektfirmaet DUS i full gang med å bygge et kanalhus, noe som vakte interessen til Barack Obama da han gjestet byen i fjor. Noe av det første Obama gjorde da han ble president, var å bevilge en milliard dollar i året til forskning på 3D-teknologi, og han uttalte den gang at 3D-printing snart ville revolusjonere menneskets forhold til industri. Det har ikke skjedd over natta, men utviklingen går raskt.

Hemmelighold

– Veldig mye 3D-teknologi holdes hemmelig, og blir ikke engang patentert, av frykt for at designene skal stjeles. Jeg ser ting som lages i ulike forsknings­laboratorier, og tro meg, du kommer til å få bakoversveis om kun kort tid. Men som nevnt, allerede nå skjer det utrolige ting. Man lager for eksempel flydeler med 3D-printere. Amerikanske hangar­skip har 3D-printere om bord som printer deler etter hvert som ting på skipet går i stykker. Revolusjonen er med andre ord i full gang, hevder Flanders.

Både Flanders og Steinar ­Killi tror i første omgang det vil være innen spesialtilpassingen av ulike produkter – eller såkalt «­customizing» – at vi først ­merker 3D-printing som del av hverdagen. Dette gjelder for eksempel motegjenstander som smykker, vesker og sko, men også reservedeler til forbrukerelektronikk og biler.

Dette er 3D-printing

• 3D-printere finnes i mange størrelser og prisklasser, fra noen tusen kroner for de billigste forbruker­modellene til flere millioner kroner innen profesjonell industri.

• En rekke forskjellige materialer brukes til å printe 3D-gjenstander. Den vanligste og billigste er pulver bestående enten av en type gips eller gummi/silikon. Biologisk materiale, metaller som titan og en rekke høyteknologiske blandingsprodukter brukes også.

• Det er materialene som er den største utfordringen innen 3D-teknologi, og det brukes i dag milliardbeløp på å utvikle sterkere, billigere og mer finkornede varianter. Blant annet forskes det på materialer helt ned på nanostørrelse.

• Selv om 3D-printing på mange måter fortsatt er på forskningsstadiet, har man allerede klart å printe blant annet fungerende sykler, motorsykler og biler. Innen medisin har man også kommet langt. I 2013 fikk et menneske for første gang implantert en 3D-printet kjeve. Moderne høreapparater er et kommersielt eksempel på 3D-printing.

• Ifølge det internasjonale rådgivningsfirmaet Deloittes' prognose vil det på verdensbasis bli solgt 200.000 3D-printere i 2015.

(Kilder: techrepublic.com, The Wharton School of the University of Pennsylvania )


3D-frykt

Det er ingen mangel på skrekkscenarioer knyttet til 3D-teknologien. Hele næringer kan komme til å forsvinne, med påfølgende arbeidsløshet. Pirat­produkter av alle slag vil kunne bre om seg, og ikke minst: 3D-printere kan brukes til å bygge våpen. Mange fikk seg et sjokk da en amerikansk student printet ut en fungerende pistol, og på toppen av det hele la ut 3D-filen til fri nedlasting på nettet.

– 3D-teknologi reiser store prinsipielle spørsmål, ikke minst etter hvert som materialene blir bedre, printingen går raskere og teknologien brer om seg. Som teknologioptimist tror jeg imidlertid at all innovasjonen som teknologien muliggjør, først og fremst vil komme mennesker til gode, sier Steinar Killi, professor ved ­Arkitektur- og design­høgskolen i Oslo.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no