ANNONSE

SAMFUNN

Besteforeldre på barrikadene

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan 

Foto: Håkon Mosvold Larsen / 
NTB scanpix


Publisert: 02.05.2015

AKSJON: En gang i måneden samles Besteforeldrenes klimaaksjon på Eidsvolls plass foran Stortinget fredag.


Ikke alle besteforeldre vil legge seg ned og slikke sol i Syden.

De har båret plakater, telt og brosjyrer og tatt på seg røde hatter merket med «Besteforeldrenes klimaaksjon» over det grå håret. Leder for Besteforeldrenes klimaaksjon i Oslo og omegn, Linda Rundquist Parr (68), står midt i ringen:

– Da er det siste innspurt for 100.000 klimajobber, sier hun.

De sprer seg. Går mot folk som tilfeldigvis passerer Eidsvolls plass utenfor Stortinget denne formiddagen i mars. Ikke bare gamle, også unge, nylig myndige, skriver under på listen besteforeldrene bærer rundt. Én gang i måneden aksjonerer de her. I dag samler de underskrifter for mer miljøvennlige jobber.

Tidligere biskop Laila Riksaasen Dahl er ett av flere aktive medlemmer.

– Vi kan ikke vokse oss inn i himmelen, sier hun.

Dahl fikk tid til å engasjere seg da hun gikk av med pensjon i fjor. Hun synes å merke økt forståelse blant politikere og befolkningen for at noe må gjøres.

– Nå ser man at før eller siden må man finne på noe annet enn oljen. Det er forferdelig viktig at det går gradvis, og at vi begynner i tide. Politisk går det altfor sakte, mener hun.

Politikerne

Snart dukker en politiker opp: Ola Elvestuen (V) blir lynraskt huket tak i og fortalt hvor viktig klimasaken er. Han blir stående og prate og nikke enig, før han haster inn på Stortinget. Besteforeldrene har varslet samtlige partier på forhånd, bedt om at de kommer ut og snakker med dem. Snart kommer meningsfelle Rasmus Hansson (MDG), som får skjøvet underskriftslisten for medlemskap mot seg.

– Men jeg er ikke besteforelder ennå, sier han.

– Det trenger du ikke være, er det gledelige svaret.

Hansson er overbevist om at Besteforeldrenes klimaaksjon utgjør en forskjell.

– Den skremmer opp den svære andelen mennesker i Norge som er godt voksne, og den minner om det ansvaret vi som begynner å bikke over i de grå hårene, har for de unge som kommer etter oss. Det er ikke så mye politisk aksjonisme blant godt voksne folk i Norge, sier han.

Birgitte Grimstad (79) har vært visesanger siden 60-tallet, og leder an når gjengen stemmer i miljøsang.

Vil skape globalt nettverk

Initiativtaker til Besteforeldre­aksjonen og leder av styringsgruppa, Halfdan Wiik, trekker fram tre saker som spesielt viktige for Besteforeldreaksjonen akkurat nå: Å bringe klima­spørsmål opp i kommunevalget til høsten, å bevare myrområdet Jødahlsmåsan i Ullensaker og Nes kommune og å fortsette å kjempe mot Statoils tjæresandutvinning.

– Dessuten er vi veldig opptatt av nye grønne arbeidsplasser. Barnebarna skal ikke bare slippe å få en klimakatastrofe i fanget. De skal ha et arbeid å gå til også, sier han.

Wiik medgir at besteforeldrenes egen generasjon må ta sin del av ansvaret for klimautfordringene.

– Det er en av grunnene til engasjementet. Når vi har skapt problemene, får vi prøve å bidra til å løse dem, sier han.

Wiik vet at mange kjenner pessimisme og apati i møte med klimaproblemene.

– Men vi er nødt til å kjempe politisk for en god fremtid for barnebarna våre. Vi er ikke pensjonister som vil legge oss ned og slikke sol i Syden, sier han.

Nå vil Besteforeldreaksjonen ta initiativ til et internasjonalt nettverk mellom miljø­engasjerte besteforeldre. De håper å få til et møte i Paris til høsten, i forbindelse med klima­toppmøtet der.

Likevel vondt

En annen av besteforeldrene som demonstrerer utenfor Stortinget, er Harold Leffertstra (69). Etter fjorten år i Miljødirektoratet pensjonerte han seg i fjor – og fikk tid til å engasjere seg ytterligere.

– Miljøproblemene kan gi konflikter og store lidelser. For min del spiller det strengt tatt ingen rolle hvordan verden ser ut om 50 år, da er jeg ikke her lenger, men det gjør likevel vondt å tenke på. Jeg har hatt et godt liv. I den tiden jeg har igjen, kan jeg gi noe tilbake, sier han.

Etter to timers tid har besteforeldrene samlet inn 130 underskrifter og er storfornøyd. De pakker ned teltet, samler plakatene, underskriftslistene og brosjyrene – og går videre.

Beste­foreldrenes klima­aksjon

• Besteforeldrenes klima­aksjon (BKA) – eller Besteforeldreaksjonen – er et tverrpolitisk nettverk, lansert høsten 2006.

• Styreleder og initiativtaker er Halfdan Wiik. Cirka 1200 betalende ­medlemmer rundt omkring i landet.

• BKA ser den globale oppvarmingen som en etisk utfordring og et spørsmål om rettferdighet mellom generasjonene.

• I vedtektene står det at «Vi vil bidra til at våre barnebarn og deres etterkommere skal arve en jord i økologisk balanse. Det krever at vi både hjemme og ute reduserer avhengigheten av olje, gass og kull og legger om til redusert og mer klima- og miljøvennlig energibruk.»


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no