ANNONSE

REISE

Baskerkystens tvillingperler

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 02.05.2015

OPPFYLLER DRØMMER: Bayonne bekrefter enhver fantasi om ­idylliske, franske landsbyer. Fra brosteinsgatene og pepperkakehusene 
til duften av nybakt brød om morgenen.


Ferieklassikerne Bayonne og Biarritz ligger bare en halvtimes kjøretur fra hverandre, men viser helt forskjellige sider av den franske Atlanterhavskysten.

Når man leser om Bayonne og Biarritz, to klassiske ferieperler ved grensen til Spania, har den samme problemstillingen en tendens til å dukke opp igjen og igjen: Hvilken by bør man velge?

På den ene siden har du Bayonne, med sine rødvinsfargede pepperkakehus og gammeleuropeiske sjarm: knirkete vinduskarmer, bilfrie smågater, oldinger i solskinnet og sjelden mer enn ti skritt mellom hver restaurant. På den andre ligger Biarritz, med plettfri strandlinje, shopping, glamour og småhunder med perledekorerte halsbånd. Disse byene har lite annet til felles enn baskerkulturen, i tillegg til geografien som Aquitaine-regionens vestligste byer.

Bayonne

Lite er mer stressdempende enn små, franske landsbyer. Følelsen av å bevege seg fra larmen og inn i en postkortfantasi, der hverdagens bekymringer forsvinner i kimende klokketårn, et glass vin til lunsjen og lukten av nybakt brød. Bayonne oppfyller alle klisjeene, men det er likevel noe ved atmosfæren som får den lille baskerbyen til å skille seg ut fra mengden: en udefinerbar tiltrekningskraft som pirrer sansene og vekker appetitten. Noen mener det er elvene Nive og Adour, måten rekkene av teglsteinshus reflekteres i vannskorpen og småbarna som fisker ingenting fra broene. Andre fremhever katedralen, klosteret og kunstmarkedet om sommeren. Personlig holder jeg en knapp på skinka.

– Det er forståelig, sier Haristoy Ludovic (29). – Skinke er som kunst for oss.

Det gode fôret

Haristoy er daglig leder i delikatesseforretningen Viendas de Salamanca i gamlebyen. Her fyller oster alle utstillingsmontrene, lokalproduserte oljer står stablet langs veggene og selvfølgelig – skinkene som har satt Bayonne på kartet, henger fra takbjelkene som store, rosa pendler.

– Jeg liker å se folks ansiktsuttrykk når de smaker ekte Bayonne-skinke for første gang, fortsetter Haristoy og rekker meg en løvtynn skive rubinfarget kjøtt.

«Smelter på tungen» er en gammel klisjé, men her kan uttrykket for en gangs skyld brukes med god samvittighet.

– Hemmeligheten ligger i foret, forteller Haristoy. – Grisene får ingen steroider, ingen antibiotika, ingen unaturlige stoffer av noe slag. Alle leddene av produksjonen kontrolleres nøye, og er omfattet av et strengt, statlig regelverk.

Haristoy er en av 250.000 baskere som lever i «Iparralde», den franske delen av Baskerland. I motsetning til spanskesiden er ikke regionen autonom, og selv om bare 14 prosent av den urbane befolkningen i området snakker baskisk, er fokuset på kulturarven i Bayonne og Biarritz stor – gjennom både mat, musikk og et eget museum. Om det noensinne vil bli snakk om selvstyre for regionen, stiller Haristoy seg derimot tvilende til.

– Det er få som tror det, sier han. – Dermed blir det ekstra viktig at vi bevarer tradisjonene som er i ferd med å forsvinne.

Biarritz

Førsteinntrykket av Biarritz gjør det vanskelig å forestille seg byen som en spartansk fiskerhavn. Men sånn var det inntil midten av 1800-tallet, da det naturskjønne området ble omgjort til et feriemål for Europas overklasse. Personligheter som Winston Churchill, Napoleon III og Dronning Victoria har alle trukket til de gylne strendene, og som et resultat blir Biarritz fremdeles beskrevet som Atlanterhavskystens svar på Côte d'Azur. Snobbete, dyrt og utilgjengelig for de fleste. Du skal derimot ikke tilbringe mye tid her for å skjønne at ryktet er nokså utdatert. Ja, det er nok av champagne og blendahvite Porscher, men så har du også resten av oss. Vanlige folk.

Jeg vandrer nedover den travle promenaden, mellom rekke på rekke av internasjonale motehus, forbi Grand Plage Beach og oppover mot Virgins Rock, der Atlanterhavet slår mot de karrige klippekantene. Kollisjonene mellom den gang og nå er overalt. Designhotell står side om side med bolighus fra «Le Belle Époque', staselige kafeer deler fasadeplass med smoothiebarer, og langhårede surfere løper fram og tilbake med brett under armen. Sistnevnte gruppe ser du overalt.

Surfestart

På 50-tallet kom den amerikanske manusforfatteren (og ektemannen til Deborah Kerr) Peter Vietel for å produsere en film i Biarritz. Da han så bølgene slå inn mot klippene ved Hotel Du Palais, sendte han umiddelbart bud etter brettet fra California, og siden har Biarritz vært kjent som Europas hovedstad for surfere. Surfeskoler tilbyr kurs for både nybegynnere og viderekomne. De som ikke trives med sand og vann, kan trekke seg oppover til sentrum, som har en rik variasjon av gallerier, shopping og museer. Om du eventuelt savner det roligere tempoet og sjarmen fra Bayonne, er det bare å ta plass på buss nr. 1. Etter 30 minutter senere er du tilbake i kardemommeby.

Så hvilket av disse svært forskjellige reisemålene skal man velge? Svaret er enkelt. Begge to, så klart!

Reisefakta: Bayonne & Biarritz

• Reisen dit: Den enkleste veien til Bayonne og Biarritz fra Norge er via Bordeaux, deretter en to timers tur med buss, bil eller tog. Norwegian har direkteruter fra Oslo til Bordeaux fra juni til august. Resten av året er det mulig å fly direkte til Biarritz via mellomlandinger i for eksempel Paris eller London, med selskaper som AirFrance og Ryanair. Begge byer er lette å ta seg fram i til fots, men ­relativt dårlig tilrettelagt for bevegelses­hemmede.

• Overnatting: Størsteparten av ­hotellene i både Bayonne og Biarritz faller inn under «middels» og «luksus» – klassen. Bestill god tid i forveien – særlig i juli og august er det vanskelig å få rom på kort varsel.


Bayonne

• Skinke: Det finnes ulike varianter av sødme, salthet, lagringstid og ikke minst – pris. Ha uansett nok av plass i bagasjen på vei hjem.

• Musèe Basque: Det eneste museet dedikert til baskisk kultur i ­Frankrike – vel verdt å få med seg. 
www.museebasque.com
• Catedral Saint Marie de Bayona: En vakker og atmosfærisk katedral i Bayonne sentrum, berømt for sitt kunstmarked i sommermånedene.

• Hotell, middelklasse: Hotel Cote ­Basque. Moderne, men hyggelig ­hotell, kort vei fra togstasjonen og fem minutters gange fra bysenteret. www.hotel-cotebasque.fr
• Hotell, luksus: Byens mest roste hotell, med luksuriøse rom i klassisk barokkstil. Lite, romantisk og intimt. www.bayonne-hotel-lavilla.com

Biarritz

• Surfekurs: Biarritz har blitt en ettertraktet surfedestinasjon på sine eldre dager. Selskaper som Biarritz Paradise Surf School tilbyr kurs for både veteraner og nybegynnere. 
www.biarritzparadisesurfschool.fr
• Lunsjtips 1: Blås i overprisede restauranter – oppsøk heller de fantastiske delikatesseforretningene spredt rundt i sentrum, og innta lunsj på stranden!

• Lunsjtips 2: Lei av strandspising? Gå på restaurant. Særlig anbefalt er budsjettvennlige Chez Maya (4 Rue Saint Jacques) og den på ingen måte budsjettvennlige Michelin-dekorerte Les Rosiers (32 Avenue Beausoleil)

• Hotell, middelklasse: Hotel Alcyon. Trestjerners moderne hygge sentralt i Biarritz, kort vei fra shopping, kafeer og restauranter. 
www.hotel-alcyon-biarritz.com
• Hotell, luksus: Hotel du Palais. Vil du leve som adelen gjorde da Biarritz var forbeholdt det øverste klassesjiktet, er det få andre steder som leverer samme opplevelse. 
www.hotel-du-palais.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no