ANNONSE

SPORT & FRITID

Se opp – dragene kommer!

Tekst: Sveinung Dybvig

Foto: Arnt Nicolai Mehus / 
Sola kommunePublisert: 16.05.2015

Den 26. årlige Dragefesten i Sola går til værs 6. og 7. juni. Nok en gang samles tusenvis av dragevenner for å bygge og fly drager – eller bare for å se og glede seg over alle de fantastiske ideene som trosser tyngdekraften.

Norges største og eldste årlige dragefestival starter med et stort drageverksted i Sola kulturhus på lørdagen. De siste årene har barn og foreldre (og besteforeldre og ungdommer) bygget ca 300 drager på tre timer – med god hjelp fra lokale og internasjonale dragebyggere. Som vanlig tilbyr Sola Drageklubb et godt utvalg av enkle og litt mer kompliserte modeller å velge mellom.

 

Høydepunket er på Hellestø

Dragefestivalen på Hellestøstranden søndagen har over mange år etablert seg som et av distriktets mest populære familiearrangementer. Opp mot 5000 små og store samles for å leke med vinden, kjøpe seg noe å spise og drikke eller nyte medbrakt mat. På flere skoler og barne­hager arrangeres det drage­bygging i forkant av festivalen. Som alltid har festivalen besøk av internasjonale dragekunstnere til glede og inspirasjon.

 

Er det konkurranser?

– Ja en slags, forteller formann i Sola Drageklubb. – En hemmelig jury plukker ut drager som er ekstra fine, flyr godt, er basert på at familien har jobbet godt sammen, at en vennegjeng har laget en fin strandleir – eller at noen har hatt uflaks. Eller noe annet – det er vel helst glede som premieres! Alle barn får diplom.

Hva med de drageløse?

Sola Drageklubb bygger alltid 2–300 drager som selges under festivalen, men de fleste bygger sine egne. Skoler og barnehager kan bestille ferdige byggesett fra drageklubben, og om det er tid kan klubbens medlemmer komme og holde kurs. Dragebygging har vært en tradisjon i Norge siden sent på 1700-tallet, og klubben satser på å holde ­tradisjonene levende.

 

Dugnadsånden får vinger 
i «Sørabygda»

Idrettslaget Havdur organiserer parkeringen, FAU ved Dysjaland skole sørger for mat og drikke, Sola Drageklubb tar ansvar for dragene og Sola kommune bidrar med organisering og økonomisk støtte. Hele Nord-Jæren sørger for at himmelen fylles av drager. Et perfekt samarbeid!

Fakta om årets dragefest
Lørdag 6. juni
Bygg din egen drage
Sola kulturhus fra 11 – 15.

Flere modeller å velge ­mellom, ingen påmelding.

Dragene kan bygges på en halvtime til en time.

Priser fra kr 50.


Søndag 7. juni
Dragefestival
Hellestø strand kl 12–16.

Ta med vindjakke og drage.

Premiering av flotte, hjemme­lagede drager.

Diplom til alle barn.

Salg av drager, mat og drikke.

Parkering kr 50, 
gratis å delta.


Mer info: soladrageklubb.wordpress.com
FB: Sola Drageklubb


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no