ANNONSE

REISE

Pass på nettbrettet i bilen

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 16.05.2015

FARLIG: Nettbrett er populær underholdning for de minste i baksetet. Ved en bråbrems eller ved en ulykke, 
kan de imidlertid utgjøre en stor fare. (Foto: Jan Haas/ NTB scanpix)

Nettbrett kan være livsfarlige ved en kollisjon.

Nettbrett og mobiltelefoner er populær bakseteunderholdning for de minste i familien. Men om ulykken skulle være ute, kan de elektroniske duppedittene være livsfarlige.

Store skader

Et nettbrett som veier 500 gram, vil komme farende fremover med en kraft på 80 kilo dersom bilen krasjer eller må bråstoppe i 100 kilometer i timen. I en analyse av 190 alvorlige trafikkulykker på Østlandet, ble det påvist usikrede og potensielt farlige gjenstander i 40 prosent av ulykkesbilene. De som ble truffet direkte av gjenstander som dette, fikk alvorlige hode-, nakke- og brystskader.

– Løse telefoner og brett i bil er en stor risiko. Det er det mange som ikke er klar over. Selv ved mindre trafikkuhell kan både nettbrett og mobiltelefoner føre til alvorlige skader, sier Erik Rosenlind i Elkjøp.

Bør sikres

Nå anbefaler han at man sørger for at nettbrett og mobiltelefoner sikres i bilen.

– Det finnes holdere som passer de fleste nettbrett og mobil­telefoner. Ulempen med dem er at man må lene seg fremover for å bruke nettbrettet, og at man da kan bli sittende feil i forhold til bilbeltet. Faren er at beltet da ikke vil fungere optimalt, sier Rosenlind.

Holderne for nettbrettene kan enten festet til hodestøttene eller mellom forsetene.

– Hovedregelen må uansett være at man fester gjenstander man ikke ønsker å bli truffet av, sier Rosenlind.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no