ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Scan føflekkene dine nå

Tekst og foto: Svein Kåre Edland


Publisert: 16.05.2015

Kirurg Vanja Busic oppfordrer alle til å sjekke sine føflekker.


Fakta:

Kolibri 
 Medical

HVA:

Offentlig godkjent privat sykehus med et bredt spekter av medisinske og kirurgiske tjenester for privatpersoner og bedrifter.


AKTUELL MED:

Tilbyr kontroll av føflekker.


HVOR:

Trim Towers, Larsamyrå 18 
(ved Kvadrat), Sandnes


ÅPNINGSTIDER

Mandag – fredag kl. 08.00 – 16.00


KONTAKT:

For timebestilling og andre ­forespørsler:

Telefon 52 69 69 69 

E-post: post@kolibrimedical.no


WEB:

www.kolibrimedical.no

De er små, mørke og kan ta livet av deg. Heldigvis er føflekker noe du kan se og oppdage endringer i. Dermed kan du få fjernet kreften i tide. Kolibri Medical tilbyr nå en enkel scanning som raskt avklarer om du har føflekker som må gjøres noe med. Ikke koster det mye heller.

– Nå er tiden inne for å sjekke føflekkene, forteller kirurg ­Vanja Busic til Lokalavisen. Han er hovedansvarlig for plastisk kirurgi hos Kolibri Medical, og oppfordrer alle til å sjekke sine føflekker. Vi står nå foran sommeren og mange nordmenn vil bli eksponert for sol. Derfor er det spesielt viktig å sjekke føflekkene før du begynner å nyte solen.

Alle mennesker har føflekker

De fleste av oss har et sted mellom 50 og 100 føflekker, men det er heller ikke uvanlig å ha flere hundre. Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farge fra rosa til hudfarget og til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form, men de kan også ha en uvanlig form uten at dette betyr at de er ondartede. De varierer i størrelse fra noen få millimeter til flere centimeter i diameter. En føflekk kan være til stede ved fødsel, eller den kan utvikle seg i løpet av livet. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barne­årene eller i ung voksen alder.

Raskt og smertefritt

– Selve sjekken foregår på den måten at vi tar bilde av fø­flekken din med et spesielt kamera som kalles siascope. Vi er den første klinikken i Norge som tar i bruk denne scan­ningen. ­Kameraet lyser ned i huden og tar bilder i ulike lag av huden din. Vi analyserer både over­flate og dybde. Bildene analyserer vi med en gang, og vi avklarer raskt om det er føflekker som må fjernes, sier Busic.

Kolibri Medical har også en egen kreftlege som bistår dersom det viser seg at fø­flekken er ondartet. Dersom det er mistanke om kreft­sykdom, er det viktig å avklare dette snarest mulig. Målsettingen hos ­Kolibri er at det meste skal avklares i løpet av kort tid. Det hele tar bare noen få minutter, og er helt smertefritt. Scanning av føflekker koster fra kr 650.-

– Vi anbefaler kunder å utføre scanningen med jevne mellomrom. Vi lagrer bildene og kan sammenligne fra år til år. Da er det lettere å oppdage ­endringer som kan være farlige, forteller den erfarne kirurgen til ­Lokalavisen.

Årsaker til føflekkreft

– Det er viktig å følge med pigment­forandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Man kan få føflekkreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og på kvinner på leggene. Forebygging av ondartet hudkreft handler om å hindre utvikling av sykdommen, og dreier seg hovedsakelig om å begrense mengden UV-stråler som ­huden utsettes for. Vår hvite ­nordiske hud tåler ikke så mye soleksponering. Alle bør bruke solkrem, det er viktig å dekke oss til med klær, og også søke tilflukt i skyggen når det er sterk sol ute. Dette er med andre ord en kreftform vi vet hvordan vi kan minske risikoen for, sier Vanja Busic til Lokalavisen.

Noen faresignaler

– Grunnen til at det er viktig å sjekke føflekkene dine regel­messig, er at sjansen for å bli helt frisk av denne hudkreftformen avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som ­mulig, og før den har spredd seg. Du kjenner din egen kropp. Se opp for endringer. Vokser fø­flekken, eller endrer den form? Blir ­fargen annerledes? Har du kløe i føflekken eller blør du? ­Utvikler det seg et sår som ikke vil gro? Hvis du merker noen slike forandringer er det altså svært viktig å komme til oss fort. ­Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta den på alvor, sier Busic.

Kvinnene må passe på mannen

Det er dessverre slik at vi menn ikke går til lege før vi må. ­Derfor er det svært viktig at partneren jevnlig sjekker ­mannen sin. Norge er det landet i ­Europa med høyest dødelighet av føflekkreft, og det skyldes blant annet at kreften blir opp­daget og fjernet for sent. Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen i antall tilfeller av føflekkreft. Vi har fått mer fritid og ferie, det er moderne med solbrun hud, og stadig ­flere reiser på ferieturer til steder med sterk sol. I 2013 fikk 1719 nordmenn føflekkreft. Av disse var 839 menn og 880 kvinner. Forekomsten stiger med alder.

Ta kontakt

Ønsker du å få sjekket dine føflekker? Ta kontakt for time­bestilling, og bestill gjerne time for ektefellen samtidig, opp­fordrer spesialisten hos Kolibri Medical.

Mange spesialister

– Vi setter virkelig pasienten i sentrum, sier en engasjert daglig leder Johannes Bergsåker-Aspøy. Den tidligere sjefslegen ved SUS mener at spesialister som Kolibri Medical kan leve godt ved siden av den offentlige sykehustjenesten. – Alle ønsker et sterkt offentlig helsevesen, men samtidig er det behov for våre tjenester også. Vi er bevisste på hva vi kan utføre, og jobber tett med både fastleger og det offentlige sykehus. Med fokus på faglig kvalitet og pasientens beste, har vi bygget en god stab av engasjerte og erfarne spesialister innen en rekke fag, sier han.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no