ANNONSE

HUS & HAGE

Form din egen ­hageidyll

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 16.05.2015

INNDELING: Yvonne Dengin anbefaler å dele hagen inn i ulike soner, slik at du får utnyttet hele hagens areal. I dette hjørnet gir en benk og et hjertetre et fredelig sted å trekke seg tilbake. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix) 


Vil du skape en hage som både er praktisk og passer din stil, bør du legge mye arbeid i planleggingen.

– Å planlegge en hage er egentlig ikke noe annerledes enn å forme interiøret innendørs. Men der folk er veldig opptatt av interiør, og gjerne har en rød tråd når de skal innrede, blir uterommet ofte overlatt til tilfeldighetene, sier hagedesigner Yvonne Dengin. Hun er aktuell med boka «Hagedesignerens metode – nøkkelen til en personlig hage».

– Mange forbinder hagedesign med noe kunstferdig og avansert, men hagedesign handler først og fremst om å skape en hage som eieren kan trives i, og som i tillegg harmonerer med både huset og husets omgivelser, forklarer hun.

Hagens grunnplan

En vanlig feil mange gjør når hagen skal utformes, er ifølge Dengin å starte med det siste først.

– Folk kjøper alt fra møbler til boblebad uten en gang å ha tenkt over hvor de skal stå eller om det i det hele tatt er plass, sier hun.

Hagemøblene bør ifølge Dengin være siste del av hageplanleggingen.

– Aller først må man få på plass hagens grunnplan, det vil si trapper, murer, gangveier, terrasser og så videre, forteller hun, og viser fram en av de mange hagene hun har designet.

– Dette huset er klassisk og formelt, og hagen bør være deretter, sier hun, og peker på brostein i granitt, pussede murer i samme stil som huset, gangveier, vannspeil og klassiske planter som roser, syriner og rododendron.

– Hvis hagen ser ut som den alltid har vært slik, har jeg gjort jobben min, mener hun.

Praktiske hensyn

Guri Haavi i Guri Haavi Hagedesign mener hageplanleggingen bør starte med å tenke nøye gjennom hvilke ønsker og behov man har.

– Vil du ha en barnevennlig hage med trampoline, anlegge kjøkkenhage eller prioritere stor terrasse? spør hun.

– Man må heller ikke glemme funksjon. Det er mange nødvendige elementer som skal på plass, slik som parkering, belysning, plass til sykler og søppeldunker og skjerming mot vei og naboer, påpeker hun.

De fleste av hennes kunder ønsker en pen, men lettstelt hage.

– Med litt planlegging kan man for eksempel redusere behovet for plenklipping i alle mulige kriker og kroker, påpeker hun.

Haavi mener folk gjerne glemmer grunnarbeidet.

– De fleste er for eksempel ivrige på å kjøpe planter, men glemmer å sørge for god jord, sier hun.

Helhetlig stil

Selv om du skal designe en hage fra bunnen av, kan det være lurt å starte med hvilke elementer i hagen du kan bevare.

– Alle hager har en kvalitet fra før. Ofte er det bedre å rydde i eksisterende vegetasjon enn å fjerne alt. Det vil for eksempel ta lang tid før nye trær vokser til, minner Dengin om.

Starter du med en helt ny tomt, mener hun det kan være verdt å investere i noen litt større trær.

– Med et par skikkelige trær ser hagen med en gang mer etablert ut. Så får du heller spare penger ved å kjøpe noen rimelige busker, sier hun.

Når både hagens grunnplan og vegetasjon er planlagt, kan du begynne å tenke på møbleringen.

– Prøv å gjennomføre en stil også i valg av møbler og krukker. Ofte plukker folk med seg alt fra gammeldagse lykter til fargesterke plastkrukker fra hagesentrene, uten å tenke over om det passer inn. Man må gjerne ha noen moderne elementer i en klassisk hage eller omvendt, men henter man inn like mye av alt blir resultatet fort rotete.

Ny hage til våren

Dengin mener det kan være lurt å starte planleggingen nå, dersom du ønsker deg en fornyet hage neste år.

– Det er jo litt trist å starte vårsesongen med å grave opp hele hagen. Hvis du starter med grave- og grunnarbeidet i høst, vil du få mer glede av hagen neste sesong, tipser hun.

Vil du ha hjelp av en hagedesigner, koster det ifølge Dengin fra 25.000 for en enkel plan, til opp mot 100 000 for en detaljert plan med anbudsbeskrivelse.

Uansett om du velger å gjøre alt selv eller få hjelp av en hagedesigner, oppfordrer Dengin til å tenke langsiktig.

– En hage blir gjerne stående lenger enn huset, så det er vel verdt å planlegge godt. Gjør heller ting grundig og over tid – du trenger ikke ha alt på plass det første året.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no