ANNONSE

KULTUR

Verdenskjente leker fra Stavanger

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 16.05.2015

FRA LEKETØYSFABRIKKEN: Dukker, malebøker, bildebøker og lekebiler var noe av det som ble produsert hos Tomte Småvare­industri i Stavanger. (Foto: ­Laerdal Medical)


På 1950-, 60- og 70-tallet lekte millioner av barn med Tomte-biler og Anne-dukker. De verdenskjente lekene ble laget på fabrikken Tomte Småvareindustri i Stavanger.

Stavanger-mannen Åsmund S. Lærdal startet et forlag, utvidet med leker og fortsatte med livredningsutstyr. Han var et oppkomme av påfunn og ideer, forteller Hege Stormark, leder for Norsk Barnemuseum. Museet ble åpnet i Stavanger i 2001 etter initiativ fra Per Inge Torkelsen, som donerte sin store samling av leketøy til museet.

I dag stammer mange av museets leker fra Tomte Småvareindustri, fabrikken Åsmund Sigurd ­Lærdal etablerte i 1943. Hans største suksesser i sjangeren leketøy var Tomte-bilene i mykplast og de livaktige Anne-dukkene med påsydd hår.

Det ble produsert millioner av disse «guttelekene» og «jente­lekene», og de ble eksportert til en rekke land. Japanerne var ­spesielt glad i Tomte-bilene.

Barnebøker og treleker

Lærdal begynte med forlagsvirksomhet i februar 1940. De første bøkene var «Kjøpmanns­håndboka» og to bind av «Hus­morens leksikon». Bøkene ble «en formidabel suksess». Det skriver Solveig Otlo og Karin Kvisgaard i sin bok om Lærdal og hans ­leker, «Det var en gang en tresko», ­utgitt i 2013.

Etter hvert utvidet Åsmund S. Lærdal med kalendere og postkort, samt malebøker og billedbøker for barn. De første lekene – produsert fra 1943 – var laget av tre og papp. Mange av disse lekene er i dag samleobjekter. Det gjelder for øvrig også lekene som kom senere, selv om de ble laget i mye større opplag.

I 1947 gjorde Lærdal framstøt hos tre leketøysforretninger i Stockholm, Göteborg og London. Han ville selge leker til dem, men ble avvist alle stedene. De mente lekene var for dyre og dårlige.

Fem år senere var forretningene i ­Sverige og London svært interessert i å formidle Tomte-lekene, noe de også gjorde.

Det hadde nemlig skjedd en stor omveltning ved Tomte Småvareindustri i årene mellom 1947 og 1952. Det hele skyldtes at Åsmund S. Lærdal dro til USA.

Storeksportør av biler

I 1949 satte Lærdal seg på flyet til selveste Amerika for å tilegne seg mer kunnskap om leketøysproduksjon. Der fikk han kjennskap til et syntetisk plaststoff kalt polyvinylklorid, ofte forkortet PVC eller vinyl.

Gode oppskrifter på denne gummiaktige mykplasten ville ingen dele med ham, men han lærte nok til å kunne eksperimentere med blandinger selv. Det gjorde han hjemme i sitt eget hus i seks måneder, ifølge Lærdals barn.

Resultatet ble en rekke leker i vinyl, som dyr, tog og biler. Wonder-Baby var Europas første dukke i vinyl, og ble produsert hos Lærdal i Stavanger i 1950. Den første Anne-dukken så dagens lys tre år senere. Og i 1959 kom de populære ­Tomte-bilene. Fram til 1978 ble det produsert over 100 millioner av dem, og de ble eksportert til 110 land.

– Fra Japan ble det en gang bestilt fem millioner Tomte-biler. Det var ikke den eneste bestillingen derfra. Norge har med andre eksportert flere biler til japanerne enn vi har importert fra dem, slår Per Inge Torkelsen fast.

I 1978 ble de siste Lærdal-lekene laget. Fra da av handlet det kun om medisinsk utstyr og livredningsutstyr, noe Lærdal hadde utviklet helt siden 1950-tallet. I 1960 lanserte firmaet den kjente livredningsdukken Resusci Anne, som delvis er basert på Anne-dukkene.

Fakta om ­Tomte Småvare­industri

• Tomte Småvareindustri ble etablert av Åsmund S. Lærdal (1913– 1981) i 1943. Selskapet var en videreutvikling av forlagsfirmaet Åsmund S. Lærdal, som han opprettet i 1940. I 1957 ble firmanavnene slått sammen til Åsmund S. Lærdal Stavanger – ­Papir- og plastindustri, men Tomte ble fortsatt brukt som navn på mange av lekene.

• Fabrikken produserte postkort, julekort, malebøker, bildebøker, puslespill, treleker, pappleker, spillkort, puslespill, advents­kalendere (blant annet med plastleker og byggesett), samt en rekke leker laget av Åsmund S. Lærdals egenutviklede mykplast. Blant disse vinyllekene var små dyr, dukker og Tomte-bilene.

• Leketøysproduksjonen pågikk fra 1943 til 1978, men male-, tegne og bildebøker for barn allerede fra 1941. Forlagsvirksomheten ble lagt ned i 1975.

• Fabrikkbygningen i Tanke Svilandsgate i Stavanger huser i dag Laerdal Medical AS, et stort firma innen medisinsk utstyr og livredningsutstyr. Åsmund S. Lærdal lanserte den første livredningsdukken i 1960, og etter det pågikk det parallell produksjon av leketøy og medisinsk utstyr. I 1978 bestemte Lærdal at bedriften bare skulle satse på det sistnevnte.

(Kilder: Hege Stormark og Norsk Barnemuseum. Per Inge Torkelsen. «Det var en gang en tresko» av Solveig Otlo og Karin B. Kvisgaard, utgitt av Samler og Antikkbørsen)Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no