ANNONSE

HUS & HAGE

Krypinn for småkryp

Tekst: Siri Marte Kværnes 


Publisert: 16.05.2015

I LY: Sommerfuglhuset skal helst plasseres oppunder takmønet, slik at det står i ly for vær og vind. Jeanette Grønli i Solfang.no viser hvordan. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)


Be pinnsvinet og marihøna på hagefest, så får du både hyggelig selskap og hjelp med plantestellet.

– Hagen er et ypper­lig sted for mangfold. Dyra er nyttige, men de gir også en ekstra dimensjon til hagen. Det er så morsomt å følge med på hvordan alt henger sammen, sier Jeanette Grønli.

Grønli sitter på terrassen og ser utover hagen på Nesodden. Her har interessen for harmoni i grønne omgivelser fått bli til en heltidsjobb med nett­butikken Solfang.no, og utsalg og bok­skriving på si.

Barkekasse

Mens fuglehus og fuglebad er gamle slagere i bransjen for å lokke dyr til norske hager, er hus for marihøner, sommer­fugler og pinnsvin kanskje ikke like kjent. Men det finnes flere tilbydere av miniatyrhus be­regnet på de små.

– Sommerfuglhuset fyller du med grovbark, men lar det være igjen litt luftrom til dyrene. Det kan gjerne plasseres i nærheten av noen planter de liker, slik som lavendel, oregano, nesler eller sommerfuglbusker, sier Grønli.

Hun forsvinner inn i butikken og kommer ut med et sommerfuglhus og et marihønehus. Husene­ er små, med en luke som kan åpnes og en rad smale glugger der dyrene kan smette inn og søke ly for vær og vind. I den kalde årstiden kan insektene overvintre i husene.

Husene bør stå skjermet fra direkte sollys, gjerne på en nordvendt vegg oppunder et tak­møne eller lignende. Men hvordan skjønner dyrene at huset er beregnet på nettopp dem?

– Det har blant annet med åpningene å gjøre. De er tilpasset størrelsen på dem som skal bo der, forklarer Grønli.

Når en rød, svartprikket bille entrer et marihønehus fylt med litt kvister, blader og lignende, vil den altså kunne føle seg hjemme – med rette.

Naturlige fiender

– Det er bra med et mangfold av dyr som kan plage hverandre og holde hverandre i balanse i hagen­. Pinnsvin og marihøner er naturlige fiender av skadedyr og insekter vi ikke vil ha der, og sommerfugler kan hjelpe til med pollineringen av planter. De er jo også fine å se på, sier forsker Solveig Haukeland ved Bioforsk.

Haukeland, som har spesialkompetanse på plantevern og plantehelse, forteller at pinn­svinet blant annet er glad i snegler­, som er mange hage­eieres store skrekk.

– Ved å gi pinnsvinene et hjem kan du hjelpe til med å holde pinnsvinbestanden oppe, sier Haukeland.

– Legg forholdene omsorgsfullt til rette. Finn et rolig hjørne av hagen og unngå bilveier og høye fall der pinnsvinet kan forville seg utfor kanten. Men hvis pinnsvinet skal kunne trives, må du tåle å ha en hage som ikke er helt striglet, sier Jeanette Grønli.

Pinnsvinet trives mellom kvist og kvast og i komposthaugen. Det trenger tilgang på vann og spiser både hunde- og kattemat på boks, tørrfôr for hund og bacon­fett. Men hold hundene på avstand, råder Grønli.

Sluker lus

Av de over 50 artene marihøner som finnes i Norge, har de fleste, både som larver og biller, god appetitt på lus og andre plantesugere. De er derfor mye brukt i biologisk bekjempelse av skadedyr.

– Marihøner er viktige for det lokale økosystemet. De spiser lus og andre insekter, beskytter plantene mot sykdommer og holder­ hagen frisk, sier Grønli.

Så ved å be dem hjem til deg gjør du både deg selv og dyrene en tjeneste.

Men også de som ikke har en stor hage, kan legge til rette for økologisk mangfold og fargerike insekter. Både balkonger og andre­ mindre uteområder kan virke forlokkende på dyra.

– Du kan sette ut krukker med planter som tiltrekker seg insekter. I tillegg kan et fuglehus eller en fuglefôrer være morsomt, sier Grønli.

– Du får god samvittighet av å bidra til naturmangfoldet.

Planter for 
mer dyreliv

Det kan være lurt å tenke på plantevalget hvis det er et mål å gjøre hagen mer attraktiv for dyr. 

For å få flere bier, humler og sommerfugler i hagen, kan du by dem på nektarrike planter som forglemmegei, agurkurt, koriander, humle, valmue og kornblomst. Bier er ekstra glade i bær og kattemynte, mens sommer­fugler blant annet tiltrekkes av lavendel, oregano, nesler og sommerfuglbusker. For mer fugleliv, prøv rips, solbær og rogn. 


Tre gode 
grunner for dyrisk hage­selskap

• Dyra er nyttige. De ­pollinerer plantene, spiser hverandre og forbedrer jorda.

• Det gir en ekstra dimensjon til hagen, både lydmessig og visuelt.

• Det er morsomt for både barn og voksne å følge med på og lære hvordan naturen henger sammen.


Hagetips på internett

www.hagepraten.no: Diskusjonsforum for hage.

www.hage.no: Hage­inspirasjon for private og profesjonelle.

www.nrk.no/hage: NRKs hagemagasin.

www.odla.nu: Svensk nettsted for hageinteresserte.

www.gardenersworld.com: Les om hvordan du selv kan bygge hus for fugler, insekter, flaggermus og pinnsvin (på engelsk).

www.hageblogger.blogspot.com: Samleside for hageblogger.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no