ANNONSE

REISE

Sri Lanka – som en reise i Jungelboka

Tekst: Veronica Rönnlund


Publisert: 16.05.2015

LANDSBYGDA: På Sri Lanka bor majoriteten av befolkningen på ­landsbygda. Den er også mer spennende for turister flest enn hoved­staden Colombo. FOTO: Galyna Andrushko


Fantastiske nasjonal­parker, eldgamle fortidsminner, endeløse strender og et gjestfritt folk. Sri Lanka, Indiahavets perle, utfordrer Thailand som vinterens feriefavoritt.

Duften av røkelse siver inn gjennom bussvinduet idet vi passerer de små religiøse helligdommene langs veikanten. Buddhistiske, hinduistiske og kristne, side om side. Det er vanskelig å forstå at man befinner seg i et land der kulturelle motsetninger førte til en 26 år lang borgerkrig fram til 2009.

Tsunami-spor

Sporene etter tsunamien, som feide inn over land 26. desember 2004, merkes desto bedre. Kystveien fra badestedene i sør til hovedstaden Colombo i nordvest kantes av uendelig lange, øde sandstrender og forlatte hus.

Tuk-tuk-føreren Susil Ilangakoon, fra havnebyen Galle sør for Colombo, forteller at de fleste som bor ved kusten opplevde at venner eller slektninger forsvant i tsunamien.

– Mange er fremdeles redde for havet, sier Susil Ilangakoon, som selv mistet begge foreldrene i katastrofen.

Vi forlater kystveien og tar toget opp i høylandet. Fjell og grønne daler passerer utenfor togvinduene. Temperaturen synker mens vi reiser stadig høyere opp i Central Province, mot tempelbyen Kandy.

En hellig tann

Kandy var landets hovedstad i det siste singalesiske kongeriket, fra 1592 til 1815. I dag er Kandy Sri Lankas nest største by og et populært utfluktsmål for turister. Vi stopper 500 meter over havet ved fredelige Kandy Lake, bygd etter ordre fra Kandys siste konge, Sri Wickrama Rajasinha, i 1807. Sjøen er i dag byens øyenstein, og en spasertur langs vannkanten byr på spennende møter med gigantiske varaner og andre øgler, skilpadder og fugler.

Kandy er også en av buddhismens aller helligste steder og et populært pilegrimsmål. Det skyldes Sri Dalada Maligawa, eller «den hellige tanns tempel», der en av buddhismens viktigste relikvier oppbevares – Buddhas venstre hjørnetann. Tanna skal ifølge legenden ha blitt stjålet fra Buddhas kremerte kropp i år 543 f.Kr i India og siden skiftet eier flere ganger som krigsgave – før den til slutt havnet her. Relikvien ligger i et gyllent skrin som vises fram tre ganger hver dag. Den som vil se skrinet, må være forberedt på å stå i kø.

Elefanter i hager

Kandy er en av tre byer i det såkalte «kulturelle triangelet». De andre to er de antikke byene Anuradhapura og Polonnaruwa med sine tempelruiner. Alle tre står på Unescos verdensarvliste.

Polonnaruwa er også et bra utgangspunkt for safariturer i nasjonalparken Minneriya, der det er over 200 srilankiske elefanter. Safariene i Minneriya har «elefantgaranti», og vi kommer nær innpå dyrene.

– Men elefantene kan skape problemer fordi de iblant forlater området, særlig under tørkeperioden. I ly av mørket vandrer de inn i folks hager for å lete etter vann og mat. Det irriterer mange, for de tramper ned mye, forteller jeepføreren Sahan Natheer.

Rimelig safari

Utenfor den mindre spennende hovedstaden Colombo er Sri Lanka som virkelighetens utgave av Jungelboken. Den største og mest kjente nasjonalparken er artsrike Yala i sørøst. For en brøkdel av safariprisene i Afrika kan man bli med på hel- eller halvdagsturer og oppleve Sør-Asias dyreliv på sitt mest spennende – med leoparder, krokodiller, øgler, elefanter, aper, vannbøfler, hjort, villsvin, mungoer og mengder av eksotiske fugler.

Men det er strendene og havet som lokker aller flest turister. Etter kaoset som ble skapt av borgerkrigen og tsunamien, begynner turiststeder som Negombo, Galle og Hikkaduwa på sør- og vestkysten å ta seg godt opp igjen.

Samtidig øker aktivitetstilbudet. Den som vil snorkle, dykke, surfe, dra på blåhvalsafari eller sightseeing, trenger ikke lete lenge. Men de rolige oasene er det også flust av.

Tilbake til normalen

Vi har leid et enkelt rom på ved Unawatuna beach. Her er det en avslappet stemning som vi nyter fra tidlig morgen. Rett utenfor land sitter styltefiskerne på sine påler og venter på napp. Poskortselgeren Piyadasa Daya rusler forbi langs strandkanten.

– Postkortmarkedet har sett bedre dager, sukker han.

Piyadasa Daya solgte postkort på stranden også den fryktelige morgenen for ti år siden da flodbølgen rullet inn.

– Folk begynte å springe inn i skogen, og da sprang jeg også. Mange døde på veien, noen av dem var turister, forteller han, før han fortsetter:

– Men nå har livet vendt tilbake til normalen, og turismen har endelig begynt å komme i gang igjen.

Reisefakta Sri Lanka

• Generelt: Parlamentarisk demokrati ned broket historie. Blodig borgerkrig fra 1983 til 2004. 21 millioner innbyggere – 74 prosent er singalesere, 18 prosent tamiler. Knapt 1 million bor i hovedstaden Colombo, majoriteten av befolkningen bor ute på landsbygda. 

• Språk: Offisielle språk er singalesisk og tamil. Mange snakker brukbart engelsk. 

• Visum: 30 dagers turistvisum koster 30 USD. Søk i forveien via internett. 

• Reise dit: Rutefly fra København til Colombo (via Dubai) med Emirates koster fra ca. 5000 kroner. Reisetid cirka 13 timer. En ukes charter med eksempelvis Ving eller Apollo fra cirka 9000 kroner.

• Reise rundt: Tuk-tuken dominerer gatebildet i byene. Den er smidig og rimelig, men avtal gjerne prisen på forhånd. Taxi er også rimelig og litt tryggere enn tuk-tuk. Buss og tog er gode valg på lengre strekninger. Man kan leie bil, men trafikken er hektisk. Rundreiser med privatsjåfør/guide er lett tilgjengelig.

• Vakker togreise: Togreisen mellom Kandy og byen Ella regnes som en av verdens vakreste. Bestill billett i god tid. Toget passerer blant annet Adams Peak, landets høyeste fjell, 2234 meter over havet. 

• Bo: Fra 100 kr per natt i pensjonat uten aircondition, og opp til 2000 kr per natt på et finere hotell. Mellomklassehotell med aircondition koster rundt kr 400 per natt.

• Valuta: 1 krone = cirka 19 srilankiske rupier. Minibanker i de fleste større byene. Ta med noen dollar som sikkerhet, de kan brukes i større forretninger og på hoteller.

• Prisnivå: Under en tredel av norske priser.

• Mat og drikke: Som i India handler det om curry! Kylling er vanligste type kjøtt. Også gode kinesiske retter mange steder. Store porsjoner. En middag koster fra 50 kr og oppover, en flaske vin fra rundt 100 kr 

• Shopping: Krydder, te, edelsteiner, håndverk, sommerklær.

• Klima: Tropisk monsunklima med gjennomsnittstemperatur på cirka 25 varmegrader året rundt. I mai-august regner det i sør og vest. Nordvestmonsun i de nordlige og østre delene oktober-januar. Lavere temperaturer i høylandet.

• Turistsesong: Året rundt. Regnperioden er uproblematisk, for regnet faller ofte sporadisk. Mellom skurene er det solfylte dager.


Hotelltips

• Colombo Courtyard. Bekvemme rom i Colombo, fra kr 700 kr per natt. www.colombocourtyard.com

• Shalimar Hotel. Enkelt, med strategisk beliggenhet midt i Colombo, kr 200 kr per natt. Bestilles via hotell-siter som booking.com, tripadvisor.com, agoda.com.

• Sinhagiri Villa. Trivelig lite familiehotell, nær klippen i Sigiriya. Rum fra 350 kr per natt. www.sinhagirivilla.com

• Turtle Eco Beach. Sjarmerende franskeid middelklassehotell i Matara på sørkysten, med vekt på økologi og design. Fra 450 kr per natt i lavsesong. Restauranten anbefales. 
www.turtlecobeach.com

• Lake View Cottage. Enkelt, rent og delikat utenfor nasjonal­parken Yala. Utsikt over Tissa Lake med vannbøfler og rov­fugler. Rom fra 200 kr per natt. www.yalalakeview.com

• The Safari Hotel. Rustikt og fint, med svømmebasseng, bar og utmerket restaurant. Fra 1000 kr per natt. 
www.the-safari-tissamaharama-sri-lanka.sv.ww.lk

• Misty Hills Cottage. Hjemmekoselig, god service, fra 400 kr per natt. www.mistyhillsnuwaraeliya.com/kandy

• Sea View Beach. Hyggelig og med god beliggenhet. 
Frokosten serveres i strandkanten. Fra 400 kroner per natt. 
www.seaviewunawatuna.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no