ANNONSE

REISE

Smakfull sykkeltur

Tekst: Cenneth Sparby


Publisert: 16.05.2015

STI: Syklistene på en idyllisk sti med Mont Ventoux i bakgrunnen. (Foto: Cenneth Sparby)


Syklistene stortrives sør i Provence. Her kan den rullende reisen krydres med matlagingskurs, vingårdsbesøk og lekker lunsj i slottshager.

Vårt sykkeleventyr starter rett nord for Avignon, der elven ­Rhône passerer. I den kjente vinbyen Châteauneuf-du-Pape er det ­flere sykkelutleiere. Vi bestemmer oss for å ta en dagstur herfra ved å følge en rute som er markert på turistkontorets sykkelkart.

Ruten passerer forbi flere anerkjente vingårder man kan besøke for prøvesmaking og vinkjøp.

– Domaine Naly bør dere ikke gå slipp av. Det er en klassiker med svært smakfulle viner, sier den korrekte madamen bak disken og peker ut gården på kartet.

Dagstur

Vi begynner med å utforske de trange smugene i byens lille sentrum, og lader opp med kaffe og croissant på en bar med solfylt uteservering.

– På 1300-tallet hadde pave ­Johannes slottet Chateauneuf som sommerresidens. Derfor har vi i dag et «pavelig» symbol på vinflaskene, forteller servitøren stolt og henter en flaske for å vise oss. Det unike symbolet er varemerkebeskyttet og kan kun brukes av de lokale produsentene.

Like utenfor byen tar vin­markene over. Kilometerlange rader med vinstokker danner ryddige mønstre i det kollete landskapet. Dyrkingsfeltene er dekket med «galets roulés» – ovale steiner fra Rhône-elvens bunn. De har en kjølende effekt på vinstokkene i hete sommerdager, og lagrer samtidig varme som skjermer mot nattens kulde.

Gullgul genista og dyprøde roser forskjønner turen. Etter et par timers tråkking langs den svingete veien er vi framme ved prestisjefylte Domaine Naly. Her er alle velkomne for et spontant besøk og vinsmaking.

– Vi fokuserer på rødviner med krydret bærsmak, med ­Grenache-druen som base, forteller Francoise Aubery, som tar imot i butikken.

Vel tilbake i Châteauneuf-du-Pape er det innlevering av sykler, før vi setter oss i bilen og kjører 15 kilometer østover, til Sarrians i regionen Vaucluse.

Her har Catherine Renucci gjort virkelighet av drømmen sin – et bed-and-breakfast der veien slutter.

– Velkommen til mitt ­Provence, sier Catherine, som møter oss på gårdsplassen med avkjølt rosévin og nybakt brød med tapenade – en krydret olivenrøre.

Hun leier ut fire rom, og har matlagingskurs et par kvelder i uka. I det rustikke landkjøkkenet hennes lærer vi å lage suppe av rucola, med cherrytomater og mozzarella, og pestofylt kylling med polenta og jordbær-­tartelette.

Fra by til by

Neste morgen har vi avtalt å ­treffe sykkelguiden Lise Collin fra Vélotourisme Ventoux i fjellbyen Bedoin, ved foten av det 1910 meter høye Mont Ventoux. Fjellet byr på en av de tøffeste etappene i sykkelkonkurransen Tour de France.

– Ventoux er mektig populært både blant syklister og vandrere, forteller Lise.

Vélotourisme ønsker å inspirere turister til å droppe bilen og heller oppleve Vaucluse fra sykkelsetet. Det er rundt 20 ruter å velge mellom, som alle byr på lokal mat, vingårdsbesøk og landlig innkvartering. Man kan også bestille turpakker som inkluderer frakt av bagasje mellom overnattingsstedene.

Lise tar oss med på en tur ­mellom byene Flassan, ­Mormoiron og Mazan. Vi sykler forbi den ene idylliske landskapsscenen ­etter den andre, med drue­stokker, bugnende ­morelltrær og orkideer.

– Det jeg liker med dette landskapet er at du kan se helt til neste by. Det gjør det enkelt å orientere seg, sier Lise mens vi triller av gårde på en liten grusvei.

På liggesykler

Ved siden av et blomstrende ­lavendelfelt tar Ilona og Michael Uhlig fra Tyskland en drikkepause. De er ute med sine håndbygde spesialsykler, såkalte liggesykler, der man sykler bakoverlent i en halvveis liggende stilling.

– Det er veldig bekvemt, og dessuten kommer man enda nærmere naturen, hevder Ilona. De er ute på en ukestur i ­Vaucluse, en sykkelferie som ifølge paret gir mersmak.

Ved byen Mormoiron ligger et av regionens vakreste vinslott, Chateau Pesquié. Etter en smak av både rosé og godt avkjølte hvitviner setter vi oss til lunsjbordet med lokale delikatesser som pateer, lamme- og villsvinpølse, lagrede oster, nybakt bagett, chutneyer, olivenrører, kapers, ferske jordbær og mer av gårdens viner.

Her treffer vi Hank og Tinelke van Hielkema fra Holland, som har med seg jack russell-terrieren Tess.

– Hun elsker det. Liker å sitte i sykkelvesken og speide, ler Tinelke. De bor på campingplasser, men unner seg litt ekstra luksus innimellom, med lunsj på vingård og middag på vertshus i en av småbyene.

Som i boka

Fra Pesquié er det ikke langt til Mazan og l'Auberge du Vin, der Linda Field og Chris Hunt tilbyr overnatting, måltider og vinkurs. De flyttet fra London for ti år siden, da de var lei av både været og jobbene sine.

Historien deres minner om Peter Mayles suksessbok «Ett år i Provence» – en frodig skildring av det forfatteren og hans kone opplevde da de flyttet til en gammel bondegård mellom Avignon og Aix en Provence.

– Mange av gjestene våre har Peter Mayles bok som reiseguide og inspirasjon. Og her er det jo akkurat som i boka, sier Chris og peker mot vinmarkene og fjellene.

Reisefakta

• Reise dit: Marseille ligger nærmest sykkelrutene vi anbefaler her, og kan nås via mellomlanding i for ­eksempel København, ­Paris eller Göteborg. Ryanair flyr rimelig fra sistnevnte. Fra Marseille er det enklest å fortsette med leiebil de nesten ti milene til Avignon og Châteauneuf-du-Pape. ­Leiebil fra litt under kr 3000 per uke.

• Bo: En mengde muligheter. Bondegårdene som også tilbyr frokost og middag, er et prisgunstig alternativ. Eksempler:
Mas La Sarrianne i Sarrians, www.maisondhotes-lasarriane.com , dobbeltrom med halvpensjon fra 1400 kr for to personer. Matlagingskurs med tre retter inkl. vin og kaffe fra kr 550 kr per person. Se www.la-cuisine-de-­catherine.com 
L'Auberge du Vin i ­Mazan, www.aubergeduvin.com , dobbeltrom med ­frokost fra 1250 kr for to ­personer. Workshop med vin fra 400 kr per person.

• Sykle i Provence
Flere reisearrangører har pakketurer med sykling. Organisasjonen «La Provence a Velo» tilbyr ferdige sykkelpakker i hele Provence. Her får du tips om alt fra å leie sykkel til overnattingsstedet og ulike ruter.
www.destination-­ventoux.comwww.provence-cycling.comwww.provenceguide.com 
Også flere reise­arrangører har pakketurer med sykling, blant annet Trans­Provence og Merlot.

• Lei sykkel: 
Å leie en mountainbike eller hybridsykkel koster fra 150 kr per dag /800 kr per uke.
www.francebikerentals.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no