ANNONSE

Min mening

Det blir opp mot 20 grader neste uke

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 30.05.2015

Nyhetsbildet er svært variert for tiden. Spekket med saker som er alvorlige og har stor betydning for mange mennesker. Når du studerer konfliktene i verden med krig og elendighet, er det lett å trekke konklusjonen at jammen er vi heldige som bor i Norge. Det er jo ganske fortvilende å se hvor mange mennesker som er på flukt, og som opplever grusomme lidelser. Hvordan skal det gripes an? Militærmakt er sjelden god løsning, men hva er alternativet? Og hvordan kan vi best hjelpe? Det nytter selvfølgelig ikke å stikke hodet i sanden, problemene forsvinner ikke av seg selv. Utfordringene skjer ofte i land med små ressurser, og hva vi vil kalle udemokratiske styresett. Det dreier seg om makt, fordeling av ressurser, og religion. Og sikkert en hel haug med andre viktige faktorer. Jeg vet bare én ting, og det er at vi i Norge og i vesten ikke kan sitte på vår tue og gi blaffen. Mennesker på flukt er et verdensproblem, og må løses.

Endring er noe dritt

Da er det enklere å forholde seg til hjemlige forhold og litt mer uvesentlige problemstillinger. For en måned siden hadde jeg en meningsartikkel i Lokalavisen hvor jeg fokuserte på Viking sin situasjon. Situasjonen var da helsvart for de mørkeblå, og Obosligaen var det lett å få øye på i enden av tunnelen. Poenget mitt var at livet har lært meg at det ofte er liten avstand mellom ­himmel og helvete, og at nødvendige endringer raskt kan gi gode resultater. Jeg ba om ­samling i bånn, og at hver kamp måtte kjempes som om det var den siste. Vips så begynte Viking å vinne kamper, og fasiten i dag er at Viking nå er i medalje­kampen og strutter av selvtillit. Jeg skal ikke ha overdreven tro på at min artikkel hadde avgjørende betydning for Vikings poengfangst, men det viser jo uansett at endring er mulig. Og at det kan gi fantastiske resultater. Men som alltid gjelder det å ha evnen til å se lyset, og tro på muligheten. Overført til hver enkelt av oss, betyr det at uansett hvor vanskelig det kan se ut, så kan små endringer gi fantastisk uttelling for alle.

Vi er heldige og kan glede oss

Hver vinter og mørketid begynner jeg ofte å fortelle meg selv at jeg bor i feil land. Lei av regn, snø, kaldt og surt vær. Og mørket blir tyngre for hvert år. Men så lysner det. Dagene blir lengre. Det eneste vi mangler er temperaturen. Nå er vi i slutten av mai, og i dag når jeg stod opp, viste gradestokken 7,5 grader. Ikke mye å skryte av. Men i stedet for å fortvile og se mørkt på det, bør vi heller holde fast i tanken om at vi er utrolig heldige. Tenk så lite som skal til for at vi får humøret opp. Bare noen få grader høyere temperatur kombinert med litt sol, så strutter vi av glede og entusiasme på terrasser og i overgrodde hager. ­Grillene kommer frem og vi inviterer naboer, venner og kjente til samling i utelivets vidunderlige verden. Kjenner du at bare tanken på dette gjør noe med deg? Det kribler litt? Er det ikke flott å ha noe så enkelt å se fram til? Litt sol på terrassen gjør underverker. Hadde vi hatt sol på terrassen hele tiden, året rundt, hadde vi ikke sittet ute og nytt solen. Da hadde vi hatt store klimaanlegg og vært inne. Neste uke skjer det. Du kan bare begynne å glede deg. Til neste helg får vi opp mot 20 grader. 
Endring er herlig. Ha en fin uke, og nyt det.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no