ANNONSE

MOTOR

Slik reiser barna trygt

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 30.05.2015

BAKOVERVENDT: Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig. Monterer du barnesetet i passasjersetet foran, må kollisjonsputen være deaktivert. (Foto: Pontus Lundal/ TT)


Våren og sommeren er tiden for bilturer. Fortsatt omkommer barn i bil fordi de ikke er riktig sikret. Sitter barnet ditt riktig i bilen?

Frem til barnet er minst fire år bør det sitte i bakovervendt bilstol. Og om barnet skal sitte på passasjersiden foran, må kollisjons­puten være deaktivert. Rådene kommer fra både Trygg Trafikk, Statens vegvesen og NAF.

– En tilsynelatende udramatisk kollisjon kan føre til store skader hos småbarn som ikke er riktig sikret, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Tall fra Svenske Folksam viser at bakovervendte barneseter har en skadereduserende effekt på mellom 90 og 95 prosent, sammen­lignet med å sitte uten sikring.

Les instruksjonsbøkene

Det viktigste for å øke sikkerheten for barna i bilen er å lese instruksjonsbøkene. Både i instruksjonsboken som følger bilen, og den som følger barnesetet, står det grundig forklart hvordan utstyret skal monteres, og hvordan isofix-festene brukes. De fleste nyere biler har i dag ­Isofix, et standardisert feste­system for barneseter.

– Er barnet riktig sikret, kan det overleve de utroligste smell. Jeg har sett biler som er trykket 70 centimeter inn i fronten på den andre bilen, der barnet kom så godt som uskadd fra det fordi det satt riktig sikret i stol med rygg, sier Trond Boye Hansen. Han forsker på bil­ulykker der barn har blitt skadd, og har vært ambulansesjåfør i 40 år.

Fester beltet selv

Mange barn som selv får feste beltet, legger det under armen eller bak ryggen. Lege Marianne Skjerven-Martinsen ved Statens Folkehelseinstitutt har vært med på å kartlegge sikkerheten til 1260 norske barn i bil, og hun understreker viktigheten av at beltet ligger riktig.

– Hadde foreldrene visst hvor alvorlige følger det kan få at beltet ikke ligger korrekt, ville de nok vært mye nøyere, sier hun.

– Feil beltebruk er årsaken til at mange barn blir skadd i bil­ulykker. Selv i 40 til 50 kilometer i timen kan feil sikring gi buk­skader eller andre indre skader som krever sykehusinnleggelse, sier Boye Hansen.

Under, ikke over

Han understreker at det er viktig at hoftebeltet ligger godt nede på hoften, og at skulderbeltet ligger over skulderen. Om barnet sitter i en beltestol, skal beltet ligge ­under armlenene.

– Vi får spørsmål fra foreldre som lurer på om det er farlig at skulderbeltet blir liggende nær halsen, og at de derfor skal tillate at det legges bak ryggen ­eller ­under armen. Svaret på det er nei. I et sammenstøt dras skulder­beltet nedover og ikke oppover mot halsen, sier Henske.

Vektklassene du må vite om


Gruppe 0 og 0+: 0-13 kilo (0 til ca. 15 mnd)

Bruk et bakovervendt babysete. Da vil kollisjonskreftene spres utover en større flate, og barnets rygg, nakke og bakhode vil bremses opp mot setets rygg. Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer – men ta pauser med jevne mellomrom slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Premature barn, eller barn som må ligge flatt, kan festes i babykrybbe som festes på tvers i baksetet.

Ikke bruk babybag med nett. Risikoen for alvorlige eller dødelige skader ved en kollisjon er svært mye høyere enn om du bruker et bakovervendt babysete.


Gruppe 1: 9-18 kilo (ca. 9 mnd til ca. 4 år)

Bruk et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er fire år gammelt.

For at setet skal beskytte så godt som mulig, må setets seler strammes godt rundt barnet og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av, eller åpne, yttertøyet slik at beltet blir liggende så nær kroppen som mulig. Pass på at selen ikke er vridd. Den skal ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.


Gruppe 2 og 3: 15-36 kilo (4 til ca. 11 år)

En beltestol gir langt bedre sikkerhet enn en bilpute. Side­vangene gir økt komfort og støtte for barnet om det skulle sovne på turen. Samtidig holdes barnet bedre på plass i en beltestol. Både beltestol og pute skal brukes sammen med bilens ­ordinære trepunktsbelte. Pass på at beltet ligger riktig og er stramt.


(Kilde: Trygg Trafikk)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no