ANNONSE

Leserbrev

Alternative bo-og tjenestetilbud for eldre – nok en gang

Elsa Kristiansen, 
Seniorsaken Rogaland Stavangergrupen

Kåre Walvik, 
leder Eldrerådet Stavanger kommune

Publisert: 30.05.2015

I Norge hevder myndighetene at de aller fleste ønsker å bo i sitt eget hjem der man som oftest har bodd hele sitt voksne liv, så lenge det i det hele tatt går. For mange er nok det riktig, Men vi ser også mange reportasjer i avisene og hører mange historier om at dette kan gå på liv og verdighet løs. ­Isolasjonen, ensomheten og utryggheten kan bli en ekstra tung bør å bære.

Eldrerådet i Stavanger kommune og vi i Seniorsakens ledelse her i Sør-Rogaland ser at verken den gamle boligen eller sykehjemmet er tingen for alle. Det trengs mellom­løsninger. Vi tror på en løsning der hver enkelt av oss har vår egen leilighet i et bolig­kompleks som kan gi trygghet og mulighet for fellesskap. For eksempel et fellesområde der vi kan lese avisen, kjøpe en kopp kaffe og treffe andre uten aktivt å måtte oppsøke dem. Det er uforpliktende, men kan bli vennskap om man ønsker det. Andre fellesrom kan også være fint. Kanskje et bibliotek eller andre tilbud også kunne finnes der? En døgn­bemannet resepsjon med en hyggelig ­resepsjonist som har ansvar for fellesområdene, og som ­beboerne kan kontakte hvis noe står på, ville være ideelt.

Andre alternativer er generasjonsboliger der både unge, barn, godt voksne og gamle kan finne fellesskap og glede sammen – og trygghet. Forskning i ­Danmark har vist at en boform som hindrer ensomhet og utrygghet i hver­dagen, kan utsette et eventuelt ­behov for sykehjem med inntil fem år!

Men nye bygg er dyre. Tenk om kommunene kunne stille tomter til disposisjon, eller i alle fall bidra til at tomter finnes og eventuelt sponses, private firmaer bygge, og vi som finner slike boliger attraktive, kjøpe eller leie? De gammeldagse «Eldrepensjonatene», som faktisk fortsatt heldigvis finnes i noen kommuner i landet, er heller ikke å forakte. Vi får en del ønsker om at disse fortsatt får eksistere, også i vår kommune.

Nok en gang har vi kontakt med noen byggefirma og arkitekt­grupper som har planer på dette området og som vil vise ulike løsninger og planer. Vi håper også å få flere interessert. Senior­saken ­hadde et godt besøkt møte om denne saken i Sandnes i mars i år. Denne gang arrangerer ­Senior­saken og Eldrerådet i Stavanger kommune sammen, et åpent møte om denne saken i ­Stavanger. Så, møt fram på Kultur­huset i ­Stavanger kl 18.00, onsdag 3, juni. Se annonse i ­Stavanger ­Aftenblad.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no