ANNONSE

SPORT & FRITID

Heiahornet & Småsilhornet

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 30.05.2015

Fra parkeringsplassen ved Liarvatnet ser en innover Småsildalen med de to markante alpin- pregede toppene Heiahornet og Småsilhornet.

Turen starter på gangbroen over demningen og videre på turvei ­forbi speider­hytta. Turen er merket og skiltet. Etter et stykke langs lysløypa fortsetter turen på sti frem til Småsil­bekken som krysses på bro. Så går det bratt oppover gjennom bjørke- og furu­skogen. Det er vel 470 høyde­meter opp til det høyeste punktet i Strand kommune. Ovenfor skogen blir utsikten flott utover Dalavatnet, Fureneset og Liarvatnet. I tillegg ser en innover Småsildalen. Det flater litt ut før siste stigning mot toppen. Litt kronglete og bratt er det oppover, men merkingen viser den greieste ruten. Fra varden ser en ­Stavanger i det fjerne, samt fjellene rundt Jørpeland. Går en ned til utsikts­punktet, får en med seg Dalevatnet og ­Liarvatnet. I nord er en Tysdalsheia med blant annet Ternefjellet og Reina­knuten, som ligger i Hjelmeland kommune. I øst ser en i retning Lyngsheia. Og i sør ser en ­fjellene retning Lysefjorden. Varden står ikke på det høyeste punktet på fjellet. Følger en stien innover fjellet, går den noen få meter fra høyden som er 776 m.o.h., mens varden står på 774 m.o.h. Grei nedstigning langs østsiden av fjellet til et stidelet hvor det går merket sti til Småsil­hornet, som er nabo fjellet.

Turen til Småsilhornet går gjennom lynghei langs kanten av Heiahornet og innover mot skaret mellom «hornene». På vei opp passeres en kjempe bolt, som alene er verdt turen bort. Fra der bolten ligger går det svært bratt ­oppover med litt klatring. Så går det utover ryggen på ­Småsilhornet, som ligger litt lengre ut i Småsildalen enn Heiahornet. Varden er ikke stor sammen­lignet med den på Heia­hornet. ­Utsikten er også mindre siden fjellet er 737 m.o.h. og ligger i skyggen av enkelte fjell rundt. Fra Småsil­hornet går en samme sti tilbake til stidelet. Følg så stien mot Fureneset bratt nedover gjennom bjørke­skogen til ­Botnatjørna. Stiene passerer gjennom en steinrøys hvor en kan se bolten langt der oppe i skaret. Videre går en gjennom blandings­skog langs Midttjørna hvor en etterhvert kan se Heiahornet og Småsilhornet fra en ny vinkel. ­Etter at en har krysset Småsilbekken, går det bratt nedover til stidelet ved broen en gikk over på vei oppover. Så følger en turveien tilbake til Fureneset.

Hvordan komme dit:

Følg Fv-316 fra Sandnes til Høle og videre til Lauvik. Fra Oanes kjører en Ryfylkevegen til Jørpeland. Fortsett over Jørpelandsåna og opp den lange bakken. Ta til høyre i neste veikryss og kjør Fv-527 Dalevegen helt til endes hvor det er en stor parkeringsplass.

Turen er på ca. 10 km og tar en 5–6 timer.

Vanskelighetsgrad: 4 støvler Heiahornet, 5 støvler Småsilhornet


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no