ANNONSE

REISE

Må se Makedonia!

Tekst: Mikael Persson 

Foto: Jonas Gratzer


Publisert: 30.05.2015

MØTESTED: I Skopje møtes øst og vest, gammelt og nytt. 


En flott hovedstad full av gode kafeer. Et land med vakre fjell, stemningsfulle klostre og dype sjøer. Vi har fått et nytt – og rimelig – favorittreisemål på Balkan.

Spisse fjell punkterer sky­dekket. Så det er ikke naturen som plutselig gir meg déjà vu fra Roskilde-festivalen, men heller folkelivet: Horder av oppstemte tenåringer. Høy musikk. Pikniktepper og osende griller på ustøe bein.

Dette er altså forklaringen på at Skopjes gater var så merkelig tomme i helgen. Det er her, på fjellet Vodno, menneskene befinner seg. En taubane pumper opp besøkende til macchiati og espresso i en av kaffebarene høyt over den makedonske hoved­staden.

– Hvor mange kaffekopper jeg har solgt i dag? Antakelig noen tusen, sier den kvinnelige baristaen med et trøtt smil.

Utsikten er upåklagelig, Akkurat nå henger en sterk, tydelig regnbue over Vardarelvens dalføre. Bildet kunne vært hentet rett ut av «Alice i Eventyrland»: Grønne dalsider. Boblende nattergalsang. Og et sted langt nede i dypet ligger Skopje, hoved­staden som har cirka like mange innbyggere som Oslo.

– Det er i denne byen øst møter vest, mener språklæreren Vladimir Bozinov. Han er født og oppvokst i den makedonske hovedstaden.

Der Orienten starter

Rent geografisk er området uten tvil i Europa. Samtidig tjuvstarter Orienten i Skopje. 500 år under det ottomanske styret har satt sine spor. Nedenfor den gamle bydelen Stara Carsijas festningsvoller snor trange gater seg ned mot minaretene i basardistriktet. Like bortenfor ligger det myldrende markedet Bit pazar. Mørke passasjer er fylt av alt fra brudekjoler og rustikke tre­sleiver til tørket chili og ferske tobakksblader. Handelen er livlig. Når selgerne tar pause, setter de seg på huk for å spille sjakk eller drikke te.

– Gatelivet minner litt om Istanbul, påpeker Vladimir.

Han kunne like gjerne nevnt nabo­landet Albania. Både ­albansk og tyrkisk språk preger gamlebyen i Skopje. Kafeene ­serverer søt baklava og tulum, mens trekullgrillene leverer kryddersterke lammekjøttkaker, gode sammen med salat og nystekt brød.

På den andre siden av Vardar­elven dukker et helt annet Skopje opp. Her er språket først og fremst makedonsk, og kirken ortodoks. Brede gater leder gjennom moderne kvartaler med høyhus og betong. Sommeren 1963 utraderte et fryktelig jordskjelv 80 prosent av sentrums­bebyggelsen.

– Jeg var bare ett år gammel da skjelvet inntraff. Fortsatt ­sitter vibrasjonene igjen i kroppen, påstår Vladimir.

Dyr profilering

Drøyt 50 år senere er Skopje en hovedstad som forsøker å skape en tydelig identitet – og som vil ha oppmerksomhet fra omverdenen.

Makedonias selvstendighet etter at Jugoslavia gikk i opp­løsning, fulgtes av en seig konflikt med naboen Hellas om hvem som hadde rett til navnet – den selvstendige staten ­Makedonia eller den greske regionen med samme navn. Konflikten ledet i 1995 til at landet innenfor FN måtte bruke kompromisset ­FYROM, Former Yugoslav ­Republic of Macedonia.

Rett bortenfor Kafé Skopje, der gjestene nyter fransk mineralvann i myke lenestoler, reiser den gigantiske rytterstatuen «Warrior on a horse» seg over Makedoniatorget. Bronsestatuen, som forestiller den gamle makedonske kongen Aleksander den store, er en del av ansiktsløftningen som startet for seks år siden – og som får lignende tiltak i Bilbao og ­Liverpool til å virke småskårne.

Rytterstatuen følges av flere berømte makedoniere på sokkel – tsar Samuil, den bysantinske keiseren Justinianus, den albansk­talende Moder Teresa som ble født rett ved Makedonia­torget. Deretter passerer vi en hvit triumfbue, og kommer til en rad storslåtte departementsbygninger og museer prydet av pilarer à la antikken.

Kostnadene har vært store, og kritiske røster mener at pengene burde ha vært brukt til noe annet i et land der arbeidsløsheten er oppe i 30 prosent. Samtidig har profileringen gjort at turistene strømmer til.

– Makedoniere er nok litt stolte over å møte så mange turister i sitt eget land, sier Vladimir, som synes at landet hans altfor lenge har vært glemt av Europa.

Gjestfritt

Nettopp den vennlige, gjestfrie holdningen er et av Makedonias trumfkort. Maten og vinen er et annet. Prisnivået er dessuten et av Europas laveste. Og utenfor Skopje venter en flott natur, med vakre landsbyer, bratte fjell og spektakulært beliggende klostre.

Cirka 20 mil sørvest for Skopje klamrer den vakre byen Ohrid seg fast i dalside. Bussreisen dit er minneverdig, bare bratte berg og dype kløfter. Fra tusen meters høyde skimter vi naturreservatet Jasens store skoger, som rommer ulv, bjørn og gaupe. En time senere sprekker fjellandskapet opp, og speiler seg i den blå Ohrid-innsjøen.

Byen Ohrid består av hvite hus i en bratt skråning over strand­promenaden. På promenaden råder en glad, bekymringsløs atmos­fære mellom bade­bryggene, ­hotellene og kafeene. Samtidig er området preget av svak økonomi og høy arbeidsledighet. Mange unge søker en jobb og en fremtid i utlandet.

Om kvelden spaserer jeg langs Ohridsjøen. Grønne høyder ligger langs den makedonske siden. På motsatt strand reiser ­Albanias snøkledde fjell seg. Sammen ­speiler de grønne og hvite landskapene seg i det som må være en av Europas aller vakreste innsjøer.

Reisefakta, Skopje

• Reise dit: Fly med én mellomlanding, for eksempel i Wien. (fra ca. 
kr 3200 t/r i april, flere flyselskaper)

• Reise rundt: Taxi er billig, en tur koster sjelden mer enn 20-40 kroner. Bestem pris i forveien, eller insister på taksameter. Taxi fra Skopje til f.eks. Ohrid, t/r, koster ofte 
700-1000 kroner for en hel dag. Taxi Service Goran Jovanov snakker engelsk, goranjovanov@ymall.com. Buss Skopje-Ohrid tar 3,5 timer og koster ca. 70 kroner.

• Visum: Trengs ikke.

• Valuta og prisnivå: 1 denar = 100 deni. Minibanker er tilgjengelige. Makedonia er et billig land. Middag med øl eller vin koster 60-100 kr. En kopp kaffe 5-10 kr. Taxi to kilometer, cirka 15 kr

• Bo:
Rimelig: Hotel Ani, www.hotelsani.com.mk , Borka Talevski 5, Skopje. Hyggelig hotell med enkle rum. Kort spasertur til sentrum. Dobbeltrom 30-47 euro.
Mellomklasse: Rose Diplomatique, www.rosediplomatique.com.mk , Roza Luksemburg 13, Skopje. Lite og behagelig boutiquehotell, gangavstand til sentrum. Dobbeltrom fra 70 euro.
Toppklasse: Hotel Stone Bridge, www.stonebridge-hotel.com , Kej Dimitar Vlahov 1, Skopje. Luksus med orientalske undertoner. Midt mellom gamlebyen og den nye delen. Dobbeltrom fra 127 euro.

• Spise: Makedonsk mat smaker mye, og er influert både av Balkan og Tyrkia. Godt lokalt øl (Skopsko) og fine viner fra Stobi og Tikves. Hotel Pelister, ved det store torget i Skopje, har pasta, pizza, fine salater og andre internasjonale retter, samt terrasse med utsikt over torget. I gamlebyen er det mange bra, billige kebabsteder. Prøv for eksempel uteserveringen A&R Vavilon utenfor den nordre inngangen til Kapan In.

• Severdigheter: Fjellbanen fra Skopje opp til toppen av fjellet Vodnos topp og «The Millenium Cross», et av verdens høyeste kors. Minnemuseet over Moder Teresa, Skopjes mest berømte borger. Gamlebyen med basar, moskeer og det morsomme markedet Bit pazar.

• Utflukter: Bergkløften Matka rett utenfor Skopje og den vidunderlig vakre Ohridsjøen med byen Ohrid og den stemningsfulle kirken Sv Jovan Kaneo.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no