ANNONSE

HUS & HAGE

Trekk om loppis­funnene

Tekst: Maria Soxbo


Publisert: 13.06.2015

SYSTEMATISK: Møbeltapetserer Minnie Staaf er nesten ferdig med å bytte ut ødelagte hjortebånd på en lenestol. FOTO: Fredrik Sandberg / TT


Plutselig ser du drømme­lenestolen. Problemet er bare at den har både hull og flekker. Løsningen kalles møbeltapetsering!

Når du jakter på lopper, står du før eller siden overfor et kupp som «bare» krever litt kjærlig omtanke for å komme til sin rett. Nytt stoff og litt skumgummi koster jo ikke så mye, så det bør være lett match. Eller?

Minnie Staaf driver verksted og innredningsbutikk, og ble frelst umiddelbart da hun tok et kurs i møbeltapetsering.

– Jeg var allerede bitt av loppisbasillen, og det virket som en lur design-snarvei å fikse opp slitne møbler ved hjelp av fine stoffer. Jeg innså imidlertid at ja, en liten krakk går nokså raskt og enkelt, men det krever mye tid og krefter å få i stand større møbler.

I dag velger hun bort de aller mest slitne møblene når hun er på loppejakt. Hun mener det ikke blir kostnadsmessig forsvarlig, verken når det gjelder arbeids­tid eller rene utgifter.

– Det kan selvsagt være hyggelig å vite at du har reddet et møbel fra fyllinga, men personlig velger jeg heller et loppemarkedsmøbel til 500 kroner enn til 50.

Stadig utfordrende

For Staaf startet det hele med et kveldskurs som ga mersmak og førte til videreutdanning på Craft Academy i Stockholm. Hun lagde deretter et nettsted der hun viste fram arbeidet sitt, og plutselig hadde hun kunder nok til å åpne en liten butikk. I dag har hun et større lokale og en egen ansatt møbeltapetserer.

– Jeg har innsett at ingenting går på rutine når man driver med møbelomtrekking. Det går ikke å tenke at «nå kan jeg dette», for man vil alltid støte på et vanskelig møbel, med merkverdig design eller utradisjonelle materialer. En stor del av jobben handler om problemløsning, sier Staaf.

Billig er dyrt

Hun trekker ikke bare om ­møbler, men gjør også lettere møbel­snekring. Til mer avanserte oppdrag, der det må erstattes ekstra viktige og synlige deler, bruker hun spesialsnekker. Hun har også lært at det sjelden finnes snarveier når det gjelder arbeidet med møbler.

– Ofte kommer det inn en kunde som vil ha hjelp til om­trekking, men ønsker å spare penger ved for eksempel å velge en billigere stofftype enn møbel­stoff. Men det er ikke verdt pengene arbeidet koster, dersom møbelet ser like slitt ut om et år. Jeg anbefaler heller kunden å vente til hun eller han har penger til et godt materiale, sier hun.

Kjenn etter

Hvor store prosjekter skal man våge seg på selv, og når skal man heller leie inn en proff? Ifølge Staaf er det viktig å kjenne etter hvilket ambisjonsnivå man ønsker å legge seg på. Er man praktisk orientert og sta, og kanskje også villig til å ta et kurs, kan man tenke stort. Går man fort lei, er det best å starte i det små.

– Og så bør du se opp for dårlig polstring. Noe som nesten er håpløst å redde på egen hånd, er oppbindingen av fjær som finnes i tradisjonelle stop­pinger – slike må man levere inn. Men selv vanlige skumgummistoppinger blir ofte betydelig dyrere enn man tror dersom skumgummien har tørket og må ­byttes. Sjekk møblene nøye, for det er uansett både vanskelig og dyrt å bygge opp skikkelig ­polstring hvis du aldri har gjort det før, sier hun.

Gjør det selv

1. Sjekk møblene grundig før du slår til. Mangler det deler? Er de vaklevorne? Kanskje må du fjerne alt av polstring, og da er sjansen stor for at du går lei og gir opp underveis. Tenk på hvor mye tid og penger du er villig til å bruke – «kuppet» kan fort vise seg å bli dyrere enn møbelet med høyere prislapp som står ved siden av.

2. Tilpass budsjettet etter møbelet. En liten krakk eller puff behøver kanskje ikke så dyrt stoff. Holder du prisen nede, er det for eksempel ikke så farlig om du må bytte dersom barna søler. Til et større møbel, som krever mer jobb, er det verdt å koste på bedre materialer. Det kan være lurt på velge klassiske stofftyper som tåler tidens tann.

3. Mål ut fra midten og fest stoffet provisorisk på alle sider og hjørner. Ellers risikerer du å dra litt for mye her og der, og plutselig strekker ikke stoffet til.

4. Hvis du må skifte skumgummisete, legg et lag med vatt mellom stoff og skum. Vatten beskytter stoffet og omvendt, dessuten sørger vatten for finere form og ekstra bekvemmelighet.

5. Stiftemaskin fungerer godt til å feste stoff på enkle seter. Slå inn stiftene med hammer i tillegg, slik at de sitter godt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no