ANNONSE

REISE

Hemmelig handlerom

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Nina E. Rangøy


Publisert: 13.06.2015

VELSYDD: Yusuke Nagashima og Connock & Lockie har funnet nisjen sin i form av skreddersøm.


En av Londons små­hemmelige shopping­oaser – særlig for menn – gjemmer seg et par myntkast unna Oxford Street og Covent Garden.

I Bloomsbury-kvarteret, skarve 500 meter fra Tottenham ­Court Road og enda nærmere hotellsentralen Russell Square, ligger vesle Lambs Conduit Street. Charles Dickens var garantert lommekjent med den da han frekventerte nabolaget på 1800-­tallet – men på det typiske turistkartet glimrer den foreløpig med sitt fravær.

– Dette er en veistubb de færreste vet om, sier journalisten Francesca Ryan, som slentrer opp gata for å kjøpe en liten oppmerksomhet til mannen sin.

«Indie»-samfunn

Shopping til og for gutta er nemlig nøkkelordet her, skjønt det finnes ett og annet for jentene òg. Langs den korte og lavbebygde stubben ligger de såkalte indiesjappene skulder ved skulder. Det du ikke finner av kjede­kjempene Zara og Hennes & Mauritz, tar du igjen i form av mer eksklusive Simon ­Carter, Connock & Lockie, Oliver ­Spencer og ­Universal Works.

Hos sistnevnte herre­ekvipering mener David Holden at han og kompanjongene var heldige som fant lokalet til sin første butikk.

– Veien som sådan byr på deilig stemning og føles veldig «nærmiljø», forteller han.

– Vi var lystne på å bli en del av et samfunn, ikke bare en hvilken som helst klesforretning på et hvilket som helst sted. Når du kommer inn døra vår, skal det føles som om du entrer stua til en venn. Det skal være intimt og hjemmekoselig.

Kunstnerkvarter

Lambs Conduit Street byr selvsagt også på sykkelverksted, slik alle «hippe» kapitler av britenes hovedstad gjør det. Dessuten rommer den pyntegjenstander, tekstiler, porselen og juveler – samt en egen kunstoase i ­Langham Gallery.

– Jeg har vært obs på denne gata i årevis og alltid hatt sansen. Da jeg skulle etablere eget galleri, etter å ha jobbet lenge i ST James's, var det naturlig å komme hit, rapporterer Dominic Reay, innehaveren som kun stiller ett krav til kunsten han pusher: at han liker den selv.

Ikke minst setter han pris på at han har inspirasjon og utstillings­konkurranse like om hjørnet. Mens ­Dickens-museet troner på forfatterens gamle tomter i Doughty Street, frister Lincoln's Inn Fields med en annen skattkiste.

– Sir John Soane's Museum er basert på samlingen til én enkeltperson – og er et av de mest utrolige museene du noen gang vil oppleve, reklamerer Reay raust.

Tøffe tider

Så er spørsmålet – hvor lenge kan idyllen og «hemmeligheten» vare? Leieprisene i metropolen har skutt i været som pubertale baskettalenter siden OL og Dronning­jubileet – hvilket er dårlige nyheter for den selvstendige kremmeren.

– En del turister har begynt å finne fram til oss. Tross alt snakker vi om en liten perle bare ti minutters gange fra Covent Garden, konstaterer skredderen Holden.

Galleristen Reay har et mer pessimistisk syn på utviklingen:

– Det er blitt færre av de aller minste sjappene i løpet av de tre-fire siste årene. Etter hvert som kostnadsnivået øker, er jeg redd flere og flere vil bli drevet ut.

Storbystillhet

Enn så lenge er bladfyken Ryan fornøyd med presangen hun har funnet til gubben hjemme.

– Det er fint at det fortsatt finnes sånne lommer av London, sier hun og legger inn et godt ord for lignende fenomener i Hackney i øst og Marylebone i vest.

– De er historiske – de er fulle av karakter. Og så er de noe så sjeldent som stille.

Reisefakta

• Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. ­Norwegian starter på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen i sør. Ryanair er tidvis enda rimeligere over Stansted i nord.

• Overnatting: Kjeder som Travelodge og Comfort Inn reklamerer med gunstige vinterferietilbud. Lambs Conduit Street ligger for øvrig nær strategiske Russell Square, hvor imperialhotels.co.uk er ett alternativ.

• Transport: Nærmeste T-banestasjon er Russell Square (Piccadilly Line) eller Holborn (Piccadilly og Central). Bussruter som 19, 38, 55 og 243 går fra West End ned Theobald's Road, som Lambs Conduit Street munner ut i.


Lambs Conduit Street

• Gatestubb i Bloomsbury-strøket sentralt i London

• Oppkalt etter 1500-tallsfiguren William Lamb

• Kjennetegnes ved mange «indieforretninger», særlig innen konfeksjon

• Kåret til en av Londons fem beste handlegater i The Guardian

• Har egen fanside på Facebook og shoppingguide på ­allinlondon.co.uk

• Andre aktuelle nettsider: 
visitlondon.com, londononline.co.uk, londonguiden.noAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no