ANNONSE

REISE

Grønne eventyr på Borneo

Tekst og foto: Roger Borgelid


Publisert: 13.06.2015

SKOGSTUR: På Borneo kan du kikke på aper i regnskogens trekroner, bare minutter fra stranden.


Enten du vil dykke inn i klodens eldste og mest artsrike regnskog, eller ned i verdens beste dykkerhav – Sabah på Borneo er stedet.

Lyden av sikader og neshornfugler fyller regnskogen. Hengebruene gynger lett under føttene når vi tar oss fram mellom trekronene i jungelens «canopy walk». Plutselig rasler det blant bladene og en makak-ape kikker nysgjerrig ut fra grønnsværet.

For et øyeblikk siden snorklet vi sammen med skilpaddene nede i øyas turkise lagune, og nå kikker vi på ville aper i regn­skogen. Bredden på Borneo er stor for den som liker natur­opplevelser

Økologisk mangfold

Borneo, verdens tredje øy, er forbundet med avskoging og oljepalme­plantasjer. Problemet er enormt, men samtidig finnes det fortsatt et unikt økologisk mangfold her. Og heldigvis merker man at miljøbevisstheten vokser. Flere satser på bære­kraftig turisme, noe som gjør delstaten Sabah på Borneo til en av verdens beste øko­destinasjoner.

Et godt eksempel er resorten Gayana Eco. Her står de eksklusive villaene på påler i havet, og vi kan omtrent gå rett ut av senga og ned i korallrevet.

Marinbiologisk senter

Gayana Eco er lekkert, men det er samtidig mye mer enn veldesignede baderom. Et marint økologisk forskningssenter holder til her. Vi som besøker stedet, kan faktisk prøve hvordan det er å jobbe én dag som marinbiolog.

Akkurat nå pågår et prosjekt for å redde den utrydningstruede kjempemuslingen.

Senterets sjef, marinbiologen ­Alvin Wong, forteller:

– Kjempemuslingen har en ­ekstremt viktig funksjon i øko­systemet, den er på en måte havets filter og oksygenfabrikk. Men på grunn av tjuvfiske med cyanid og dynamitt er den nesten utdødd. Vi samler inn de muslingene vi kan finne og fører dem sammen her i vårt beskyttede miljø, slik at de får sjansen til å formere seg. Og nå har vi lyktes med å ale opp sju av verdens åtte arter av kjempemusling her.

Adopterer koraller

Forskningssenteret er en selv­følgelig del av resorten, og et viktig aspekt er å involvere gjestene i arbeidet. For eksempel kan ­gjester adoptere en bit levende korall, som plantes ut i revet.

– Eierskap gir en følelse av ­ansvar, sier Wong, og han virker så overbevisende at i hvert fall jeg takker ja til tilbudet. Derfor er jeg nå fadder til en lillafarget mikroorganisme som jeg i hemmelighet – men muligens i likhet med ­andre faddere – har døpt Carol.

På den andre siden av ­Borneo venter møter med fisker og koraller i betydelig større skala. ­Sipadan utenfor Sabahs østkyst er et marint underverk som alltid havner i toppen når dykker­magasinene lister opp verdens beste dykkerplasser. Og opplevelsen viser seg å innfri de høye forventningene mine.

Farger og fisk

Vi er knapt ute i vannet idet vi ­møter de første skilpaddene. ­Sipadan er toppen av en undervannsvulkan, og korallveggen går 600 svimlende meter ned under oss. Sikten er klar, sikkert opp mot 50 meter. Revet eksploderer i ­farger og fisker. Nye skil­padder kommer til, noen revehaier glir forbi, og når vi ikke tror det kan bli bedre, reiser plutselig en enorm stim barrakudaer seg fra dypet som en tornado.

Før hadde Sipadan både resort og dykkersenter, men presset på den marine miljøet truet arts­rikdommen. Derfor er dykkingen nå strengt regulert – og herlig­hetene foreløpig reddet.

Etter noen dager i det store blå begir vi oss igjen inn i det dype grønne. Nasjonalparken Danum Valley lokker med verdens eldste opprinnelige regnskog, ufattelige 130 millioner år gammel. Her kan vi være i jungelen slik den alltid har sett ut.

Som en badstu

Vi forføres av fortryllede soloppganger over regnskogens tåketeppe. Møter ville orangutanger og bader i avkjølende fossefall. Heten og luftfuktigheten gjør at det oppleves som å vandre rundt i en dampbadstu. Alt er fuktig. Ingenting tørker. Vi overrisles av jungellyder og drar blodigler av kroppen.

Jungelen er fantastisk, men etterpå er det godt å komme fram til økohotellene – med sine bekvemme rom og smakfulle buffeter – i hjertet av regnskogen. Kontrasten, mellom utemmet natur og veldrevne hoteller, er perfekt for turister som vil oppleve eventyret.

Reisefakta ­Borneo/Sabah

• Generelt: Borneo, verdens tredje største øy, ligger i Sør-Kinahavet. Den er delt mellom flere land. I nord ligger de malaysiske delstatene Sabah og Sarawak. Sabah, har drøyt tre millioner innbyggere. Nesten en halv million bor i «hovedstaden» Kota Kinabalu. Tross årtier med avskoging regnes Sabah fortsatt som en av verdens fremste økodestinasjoner.

• Tidsforskjell: Pluss 7 timer om vinteren og 6 timer om sommeren.

• Visum: Trengs ikke.

• Valuta: Malaysiske ringit (MYR). En ringit = ca. 2,20 kroner.

• Prisnivå: Varierer, men rundt 40 prosent lavere enn i Norge for fem­stjerners hotell. Også når det gjelder mat og klær er Sabah prisgunstig.

• Kima og sesong: Sabah kallas av sjøfolk for «landet nedenfor vinden», ettersom det ligger sør for tyfon­beltet og sjelden rammes av monsunstormer. Sabah er en året-rundt-destinasjon, med sol og varme (30-35 grader) og tropisk fuktighet året rundt. Tørrere periode fra mars til oktober.

• Reise dit: Mange kombinasjonsmuligheter med rutefly fra Norge til Kota Kinabalu i Sabah, men regn med minst to mellomlandinger, priser fra ca. kr 5000 én vei og en reisetid på 15 timer og oppover. Mange reiseselskaper, blant annet Ving, Orkidéekspressen og Ibsen Reiser, tilbyr skredder­sydde turer til Sabah.

• Bo: Gayana Eco, Bunga Raya og Gaya Island Resort er eksklusive, smakfulle «økolodger», med Gayana Eco som det rimeligste alternativet. 
www.gayana-eco-resort.com 
Borneo Rainforest Lodge i Danum Valley er en dyr, men fantastisk resort midt i jungelen. 
www.borneonaturetours.com

Fem naturopplevelser

1. Mt Kinabalu – Borneos ikoniske fjell på 4095 meter, utfordrende og dramatisk i en nasjonalpark skjermet av verdensarvstatus.

2. Danum Valley – verdens eldste regnskog, møter med aper og tvers igjennom økologisk innkvartering på Borneo Rainforest Lodge.

3. Sepilok – verdens første rehab-senter for orangutanger.

4. Kinabatangan River – flodreise gjennom et av verdens mest artsrike økosystemer, med unikt dyreliv, blant annet neseaper og pygméelefanter.

5. Sipadan – øy på Sabahs østkyst med fantastiske dykkermuligheter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no