ANNONSE

SPORT & FRITID

Krossfjellet

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 13.06.2015

Krossfjellet ligger ved Figgjo på østsiden av E-39. En tur til Krossfjellet kan ha flere utgangspunkt, men det er greit å parkere på Fjellheim i Sauaheia.

Fra parkeringsplassen følger en veien ­videre fram til den spesielle gjerde­klyveren. Så følges merkingen vestover beitemark. Krossfjellet ­kommer nå tilsyne bak driftsbygningen på Fjellheim. Ruten følger traktortraseen retning Midtfjellet før merkene følger et tråkk til venstre over marka til en gjerdeklyver. Nå kan det se greit ut å gå rett opp på ­fjellet, mens merkingen følger marka videre forbi Krossfjellet til den møter ruten fra skiskytterbanen ved Håland. På turen opp til toppen kan en ikke unngå å legge ­merke til den flott utsikten over Figgjobygda, samt en stor del av Ålgård. Krossfjellet 
(258 m.o.h) har en liten varde med gjestebok, en pano­rama kikkert og fantastisk utsikt i alle himmelretninger. 
I nord ser en utover Bråstein med ­Melsheia og Sandnes i bakgrunnen. I nordøst ser en Sauaheia retning Sviland. 
I øst ligger Kattamyra med ­Tjesseim. I vest ligger Figved­heia med den ­store endemorenen og Åslandsnuten. 
På andre ­siden renner Figgjoelva mellom den nedlagte Ålgårdsbanen og E-39. Nå går turen bratt ned på vest­siden av ­fjellet og opp til den slanke, flotte varden på fjellet nedenfor. Stien fortsetter over fjellet og videre nedover kulturlandskapet. Gå over gjerdeklyveren, og en er inne i lauvskogen. Skogen ligger ved den gamle bomstasjonen på Bråstein. Den er tett, og en ser ikke annet enn trærne, men stien er tydelig. Når en kommer ned på traktor­veien, følger en den ut av skogen. Et skilt viser til en traktorvei til høyre oppover lia. Ved enden av veien fortsetter stien litt til høyre hvor den snart går bratt oppover lia og ut av skogen. Nå ser en utover Bråstein med E-39, Figgjoelva og den nedlagte Ålgårdsbanen side om side. En følger merket rute over høyden og ut på traktorvei. Nå er det flott utsikt utover Bråsteinvatnet og Melsheia. Traktor­veien følges oppover Rupholen og på merket rute gjennom kulturbeite langs Midt­fjellet. Etter en stund følger en samme rute ned mot Fjellheim, som en gikk i starten.

Hvordan komme dit:

Fra Figgjohallen Fv-220 kjører en opp andre vei til ­venstre, Tjessheimveien. Kjør oppover ca. 1,7 km og ­sving inn veien til venstre. Kjør et stykke innover, og ­parkeringen (skiltet) er på høyre side etter den røde ­hallen.

Rundturen er på ca. 4,3 km og tar rundt 2 timer.

Vanskelighetsgrad: 2 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no