ANNONSE

HUS & HAGE

Bo på terrassen i sommer

Tekst: Axel Sandberg

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix


Publisert: 13.06.2015

TERRASSE-«LOUNGE»: Når Anette Greve får besøk av venninnen og kollegaen Rita Bakken, slapper de gjerne av i sofaen på terrassen.


Store, dype møbler er kanskje ikke det første man forbinder med grillsesong, solbading og unger som springer omkring. Men hvorfor ikke, egentlig?

Å gi terrassen et preg av stue er en trend som har tiltatt de siste par årene. Store møbler med ­fyldige puter som man kan synke ned i, gir en «lounge»-følelse – slik man kjenner igjen fra sydlige strøk, der stue og terrasse ofte går i ett.

– Ofte er slike utemøbler vel så dyre som sofaen inne, noe som kan være vanskelig å forsvare i et land med så kort og usikker sommersesong. Men møbel­kjedene har etter hvert kunnet tilby langt rimeligere løsninger, hvilket gjør denne stilen oppnåelig for de fleste, sier Helle Tjaberg, blogger og tidligere ­redaktør av Elle ­Interiør.

Komfort og en viss grad av sofistikasjon er nøkkelord. ­Terrassen kan med fordel deles inn i avdelinger, slik at for ­eksempel grilling og spising er atskilt fra sofaområdet. Store planter i store krukker kan ­bidra til atmosfæren i de ulike avdelingene, og hjelpe å skille dem fra hverandre og skape ­variasjon.

Fordi dagens utesofaer- og møbler ofte består av forskjellige moduler, kan de tilpasses de arealene du har til rådighet.

Nyter utelivet

Interiørkonsulent Anette Greve har tatt den helt ut på sin terrasse. Forskjellige områder dekker ulike behov – enten det er å koble av med hodetelefoner i en saccosekk, drikke vin med venner i sofakroken eller å arrangere middagsselskap. Beplantningen gir assosiasjoner til helt andre breddegrader, og glasstak over sofagruppen gjør det mulig å nyte sommeren selv når den er mindre enn optimal.

– Det handler om at vi ønsker å være mest mulig ute når været tillater det. Og hvorfor ikke utnytte terrassens dimensjoner på samme måte som man ville gjort inne? Møblene er tilpasset norske forhold. Sofagruppen har for eksempel drenerende sofaputer. I tillegg er tauverket som skaper rammen, laget av en form for plastrotting. Dette gjør at møblene tåler vær og vind, sier Greve, som sammen med venninnen Rita Bakken også driver interiørbutikken At home.

Fritt fram

Jobben innebærer mye reising rundt om i verden til de store mote- og designhusene for å ­fange opp nye trender og produkter. Rent trendmessig er hun ikke i tvil om at det i sommer skal være stort og komfortabelt.

– «Lounge» er det som gjelder. Og det er jo en ytterst behagelig trend, spør du meg. Men innenfor denne rammen er det store muligheter til å uttrykke sin ­personlige stil. Jeg liker det litt dempet, men det er ingenting i veien for å kjøre på med sterke farger og store kontraster, mener Greve.

Vi beveger oss nemlig bort fra den stilrene minimalismen som har preget denne siden av tusenårsskiftet, til en mer bakover­skuende trend som henter ­impulser fra både her og der.

– Det er ingen direkte retro­mote, men den peker kanskje mest mot 1970-tallet. Sterkere farger, større mønstre og en ­blanding av ulike uttrykk er ­sentrale kjennetegn. Dette gjelder også i forhold til å mikse dyrt og billig, noe som kan være en stor fordel på den værutsatte ­terrassen, legger Greve til.

Dyrt i sentrum

Hun har følgende tommelfingerregel: jo dyrere gjenstanden er, desto mer tradisjonell den bør være i form og farge.

– En dyr sofa, for eksempel, kan sprites opp med vågale ­puter, eller kanskje suppleres med en ­rimelig solseng eller et salongbord i en kraftig farge, mener Greve.

Bloggeren Helle Tjaberg er enig i at det i langt større grad er «lov» å blande epoker, stilarter og prisklasser.

– Et billig IKEA-bord kan fungere utmerket med en stor, flott og dyr utesofa, for eksempel. Jeg blander selv på denne måten. Det vil som oftest være naturlig å sørge for at det dyreste kjøpet danner midtpunktet for den ­avdelingen det skal stå i, og så kan man heller være betraktelig mer prisbevisst i forhold til de tingene som havner i periferien, anbefaler Tjaberg.

Terrasse-gourmet

Anette Greve mener at denne filosofien også kan overføres til middagsbordet: Det behøver ikke kun gå i pølser og koteletter, bare fordi det er sol og sommer.

– Man kan ta det beste fra begge verdener: fint servise og god vin, forseggjorte småretter, men med kjøtt fra grillen. Stoff­servietter på rull er min nyeste oppdagelse. Det er liksom i samme ånd – de gir et litt «fint» inntrykk, men er like praktiske som kjøkkenrullen, legger Greve til.

Den største utfordringen når det gjelder terrasse i Norge, er som nevnt den korte sommersesongen. Greve tar til orde for å forsøke å forlenge sesongen ved å ha overbygg på deler av terrassen hvis man har mulighet til det.

– Og varmelamper! Det gjør at man kan nyte terrasselivet fra tidlig på våren til godt ut på ­høsten, sier Greve.

Kjøpetips

Skal du kjøpe stor utesofa, er plastrotting å anbefale, da dette materialet krever et minimum av vedlikehold. Plastrotting kan ganske enkelt rengjøres med såpe og vann.

Har sofaen ramme, bør den være av aluminium og ikke jern – da sistnevnte lett ruster. Sofaputer og putetrekk bør kunne tas av.

Mange utemøbler er laget for å tåle vær og vind, men dobbeltsjekk at de er egnet til å stå ute året rundt (mange er det). Det finnes ofte trekk som er tilpasset møblene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no