ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Norge bare for etnisk norske?

Mange i Norge er imot innvandring til Norge. Tallet er sannsynligvis langt ­større enn det som vises I den offentlige debatt. Vi vet jo at de fleste som ­stemmer på Frp er imot økt innvandring, men innvandringsmotstanden går på tvers gjennom de fleste politiske partier. Men det er ikke stuerent å si. Våger du å antyde skepsis til at personer fra fattige land kommer til Norge, blir du ­stemplet som rasist og Frp-tilhenger. Men det er forskjell på innvandrere. Å komme hit for å jobbe er ok for de fleste. Da bidrar du. Betaler skatt og blir en positive ressurs. Er du mørkhudet og på flukt, blir du et problem. Slik er det mange som tenker.

8000 syriske kvotefluktninger

Det er flertall på Stortinget for at Norge skal ta imot 8.000 syriske kvote­flyktninger i løpet av de neste årene. Mot Frp sin stemme. Kan ikke være lett for Siv Jensen og de andre fra Frp i regjering, å måtte stå for en politikk de egentlig er helt imot. Per Sandberg har sagt at Frp nå må ut av regjeringen. Det ­kommer sannsynligvis ikke til å skje, men diskusjonen går. Motstanden i folket mot innvandring vil sannsynligvis øke.

Norsk utvandring

Jeg skal ikke si at vi er verdensmestre i å utvandre, for det er vi sikkert ikke. Men det er ingen tvil om at vi nordmenn er i toppdivisjonen når det gjelder å flytte til andre land. I USA bor det mer enn 5 millioner mennesker med norsk stamtavle. Sannsynligvis flere enn det er innbyggere i Norge. For hundre år siden var det nesten hele bygder som reiste til USA på jakt etter et bedre liv. De klumpet seg ofte sammen, snakket norsk, spiste lefse, rømmegraut og lutefisk. Og bygget sine lutheranske kirker og privatskoler. Ikke ulikt det mange kritiserer innvandrere til Norge. Det samme skjer i Spania med norske solhungrige klimaflyktninger i pensjonisttilværelsen. De etablerer et mini-Norge, og har fokus på norsk kultur, norske matvarer og et norsk fellesskap.

Endring må til

Denne debatten vil ikke forsvinne. Med over 50 millioner mennesker på flukt i denne verden kan vi ikke stikke hodet i sanden. Vi kan argumentere oss blå på at det er mer økonomisk forsvarlig å hjelpe i nærområdene, og at vi dermed greier å hjelpe flere. Hvem kan motargumentere det? Men det er ikke nok. Vi må gjøre begge deler. Både hjelpe i nærområdene og ta imot til Norge. Men det er én ting vi kan bli mye bedre på. Det er så lett for sentrale stortingspolitikere å si ja til å ta imot flere, og så skyve problemet videre til kommunene. Det nytter ikke å stue flyktninger inn på konsentrasjonsleir-lignende anlegg i årevis. Skal integrasjonen lykkes, må det tenkes helt annerledes. La nordmenn med god plass åpne sine hjem. Betal dem for jobben med å integrere. Gi dem betaling for å skaffe bopel og jobb til innvandrere. Jeg er helt sikker på at det er tusenvis av nordmenn som kan tenke seg å gjøre dette. 
Jeg er også helt sikker at de fleste innvandrere 
ønsker å jobbe og bidra, hvis de bare får sjansen, 
og vet hva som forventes når du bor i Norge.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no