ANNONSE

Du store verden

Sommer­palasset i Beijing

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 13.06.2015

Sommerpalasset (eller på kinesisk: Yíhéyuán, som betyr Helsens og harmoniens have) domineres av høyden Langt liv (60 meter høy) og Kunmingsjøen. Slottet med dets parker utgjør et område på 2,9 km², hvorav tre fjerdedeler er vann. Bygningene opptar et ­areal på 70.000 m², og består av en mengde palasser, hager og andre arkitektoniske strukturer 
i antikk stil.

I området hadde det helt siden 1153 vært en have som keiserhoffet gjerne trakk seg tilbake til i de fuktige og hete sommermånedene. Denne haven, kalt Den klart perlende have, ble ombygd og utvidet fra 1751 av Qianlong-keiseren. Frem til 1764 hadde han benyttet en samlet sum på 4,8 millioner taeler sølv. Sommerpalasset ble hans gave til morens sekstiårsdag.

Håndverkere gav haven dens ­arkitektoniske stil inspirert av ­forskjellige palasser i Kina. Kunmingsjøen ble til ved å utvide et eksisterede vannområde så det skulle ligne på Den vestre sjø i Hangzhou.

Store ødeleggelser

Sommerpalasset har lidd sterkt ­under to militære angrep. Det første var i forbindelse med det anglofranske gjengjeldelsesangrepet på Beijing under annen opiumskrig – Storbritannia og Frankrike mot Qing-dynastiet, 1856 – 1860.

Palasset ble plyndret og ødelagt av soldater, og deretter brent på ordre fra invasjonsstyrkenes leder lord Elgin – offisielt som et straffetiltak mot Kina, men vel samtidig for at sporene etter det voldsomme og ville skadeverket skulle tildekkes.

Enkekeiserinnen Cixi

Anlegget ble gjenskapt, og stod ferdig i 1886 og ble nå sommerresidens for enkekeiserinnen Cixi (1835–1908). Hun var Xianfeng-keiserens førstekonkubine og grep makten da keiseren døde i 1861. Hun ble den reelle lederen av Qing-dynastiet i Kina fra 1861 til sin død i 1908.

Cixi har av ettertiden feilaktig blitt ansett som en konservativ, herskesyk og grusom leder. I virkeligheten var hun en pasjonert kunstelsker, svært populær blant det kinesiske folk, en dyktig diplomat og en effektiv reformator av det tradisjonsbundne kinesiske samfunnet – blant annet gjennom å forby snøring av føttene hos kvinner.

Omfattende utbygging

Det ble brukt 30 millioner tael sølv på å renovere og utbygge Sommerpalasset. Deler av summen var egentlig samlet inn og beregnet på den nordkinesiske flåte, uten at dette kan sies å ha hatt betydning for denne flåtens nederlag under krigen mot japanerne 1894/95.

Denne utbyggingen av Sommer­palasset var ferdig i 1895. Enke­keiserinnen tok i bruk Hallen for glede og langt liv for seg selv. Den var blitt bygd under Qianlong-keiseren. ­Opprinnelig hadde den to etasjer, men den ble ødelagt av de vestlige soldatene i 1860, og gjenoppbygd i noe annen form.

Vakkert fengsel

En av de andre mange hallene i Sommerpalasset ble benyttet som fengsel for en av de siste Qing-keiserne. Det var her enkekeiserinnen Cixi internerte Guangxu-keiseren under hundredagers­reformen i 1898. Hans smakfullt utstyrte og vakkert utsmykkede gemakker er tildels gjenskapt.

Sommerpalasset ble også grundig ­herjet for annen gang i sluttfasen av bokser­opprøret, i 1900, og ble gjen­oppbygd i 1902.

I 1908 ble Sommerpalasset stengt av Guangxu-keiserens enke. Men i 1924 ble det åpnet igjen, og gjort tilgjengelig for allmenheten. Til å begynne med var ­imidlertid inngangspengene så høye at bare velstående kunne tillate seg et besøk.

I desember 1998 ble Sommerpalasset oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Neste gang: Tower of London

Den lange korridor er en overbygd passasje i Sommerpalasset i Beijing som er kjent for sin lengde (728 m) 
og sine rike dekorasjoner (over 14.000 malerier).

Korridoren ble først bygd i 1750, da Qianlong-keiseren igangsatte arbeidene med byggingen av den keiserlige have her. Korridoren ble bygd for at keiserens mor skulle kunne spasere gjennom hagene beskyttet fra sol og vær.

Som det meste av Sommerpalasset ble Den lange korridor stygt skadet av ild fra de anglofranske allierte styrker i 1860. Den ble gjenoppbygd i 1886.


Marmorbåten er en paviljong ved bredden av Kunmingsjøen i det ­kinesiske sommer­palasset i Beijing. Den er 36 ­meter lang.

I 1755 ble byggingen av den første marmor­båten finansiert av Qianlong-keiseren. Den ble oppført i sommerpalasset som et symbol på Qing-dynastiets stabilitet og velferd. 

I 1860, under andre opiumskrig, ble store deler av sommerpalasset brent ned, deriblant trestrukturen som var plassert på marmorbåten.

Trettitre år etter valgte enkekeiserinne Cixi å restaurere båten og ombygge den i vesterlandsk stil. Man bygget to nye etasjer, disse i tre, men malte dem slik at de skulle se ut som marmor – og man la til vannhjul ved siden av båten, disse var i marmor. Man tror at båtens fundament er laget av en eneste steinblokk.

På regnfulle dager kan man gjennom de fire dragehodene som er plassert på skipet se regnvannet flyte ut.

På hver etasje ble det plassert store speil slik at enkekeiserinnen skulle kunne sitte der og betrakte seg selv og omgivelsene mens hun drakk te.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no