ANNONSE

Min mening

Det er bra at blodet flyter i Stavanger

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 27.06.2015

Petter Stordalen har rett. Blodet flyter virkelig i Stavanger, og han har også rett i at han selv blør kraftig. Og verre vil det bli. Allerede er det over 20.000 direkte oppsigelser i oljebransjen, og vi har bare sett begynnelsen. Det vil smitte til de ­aller fleste bransjer. Hotell, restaurant, byggebransjen, handel og alle ­andre ­bransjer i privat sektor. Jobber vil forsvinne, butikker vil måtte stenge og bolig­prisene vil falle. Du trenger ikke være rakettforsker for å analysere deg fram til den konklusjonen. Selv en enkel sjel som meg fra Ålgård, uten spesiell tung ­utdannelse, greier å se det. Men det er bra. Vi trenger det. At blodet nå flyter, 
gjør at jeg er mer optimistisk med tanke på fremtiden, enn jeg har vært på lenge.

Halv lønn blir utfordrende

I denne spalte har jeg i flere år snakket om treet som ikke kan vokse inn i ­himmelen. Med stadig stigende oljepriser kombinert med en høy oljeskatt, har oljebransjen blitt fullstendig fartsblind. Jakten etter stadig høyere volum, og maksimering av oljeprofitt har bygget en bransje som har fått et kostnads­nivå som ikke er bærekraftig. Jeg har venner som tjener langt over millionen i olje­bransjen, men som sannsynligvis måtte akseptert halv lønn eller lavere i alle andre bransjer. Når du som erfaren ingeniør i offentlig sektor så vidt tjener 500.000, er det noe som er helt feil når oljebransjen betaler 2–3 ganger denne inntekten for omtrent samme kompetanse. Historien gjentar seg. Intet tre vokser inn i himmelen. Oljeprisen har funnet et nytt prisnivå. Det må gi ­konsekvenser som får stor betydning for oss.

Vi har hatt kriser før

På åttitallet jobbet jeg med utlån i SR-Bank, og satt i bankens kredittutvalg i perioden 1987–2001. November 1987 smalt det i norsk økonomi og den såkalte jappetiden fikk sin bråstopp. Det tok temmelig nøyaktig 4 år før det snudde. Like etter opprettelsen av oljefondet begynte boligprisene igjen å stige i ­Stavanger. Det fortsatte i ca 8 år og ble midlertidig stoppet av dot.com brå­stoppen i mars 2000. Men allerede i 2002 var vi tilbake til gamle høyder med økende vekst og sterk prisstigning på bolig. I 2008 under den såkalte subprime krisen, ristet verdens finansmarkeder kraftig. Ingen banker stolte lenger på hverandre, men heldigvis dro Kristin Halvorsen, som den gang var finans­minister, frem sitt berømte gullkort. Og reddet bankene. Til tross for denne krisen fikk vi ingen nedgang i vår region. Prisene på boliger fortsatte å stige. Lønningene fortsatte sin vekst mot himmelen. Egentlig har vi hatt en sammenhengende vekstperiode siden 1992. 23 år med økte priser på alt, og prisstigning som gjerne er det dobbelte av alle andre land vi sammenligner oss med. 
Går det an å bli overrasket?

Nøgen kvinne og ekle siddiser

I mange år har nordmenn utenfor vår region påpekt at mange rogalendinger er ekle, og på vei til å bli uspiselige. Troen på egen fortreffelighet, og jakten på stadig høyere lønninger har medført at «vanlige folk» ikke har kunnet eller ønsket å etablere seg i vår region. Dette som nå skjer er bra for byen, og sikrer oss et liv ­etter «døden». Nød lærer naken kvinne å spinne, er et gammelt uttrykk som er like aktuelt i dag som for 50 eller 100 år siden. Det er ikke en selvfølge at vi skal øke lønnen med 5 % i året. Å ha en god og interessant jobb er heller ikke en selvfølge. Mange har ikke satt nok pris på den situasjonen vi har hatt. Kriser er bra, fordi det fører til endring. Det vil skje i Stavanger også. En pust i bakken er alltid god ­medisin, når du har full fart. Som nylig oppstartet blodgiver i godt voksen alder har jeg også fått med meg at å bytte blod har mange positive effekter. Ha en fin sommer, og husk at endring ofte er både positivt og nødvendig.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no