ANNONSE

SPORT & FRITID

Med ønsker om en fin og sikker sommer

Tekst og foto: Bente Henriksen, ­informasjonsrådgiver i Rogaland brann og redning IKS


Publisert: 27.06.2015

Skal du ut i båt? Ikke glem redningsvesten! Fra 1. mai i år har det vært påbudt for alle som befinner seg i fritidsbåter med lengde under åtte meter å ha vest på seg, dersom båten er i fart.

Endelig er vi kommet til sommermånedene og gode ferieuker ligger foran mange av oss. Rogaland brann- og redning IKS ønsker alle en brannsikker og fin sommer – og kommer i den forbindelse med noen gode råd å ta med seg på veien.

Ferie betyr for mange et etter­lengtet pusterom med fri fra jobb, skole og hverdagsjag. Brann­vesenet råder imidlertid til ikke å ta sommerferie fra de gode brann­forebyg­gende vanene. Her er noen tips som kan være smarte å huske på, også når det er ferie.

Husk røykvarsler og slokkeutstyr på ferie

Faren for at brann kan oppstå er like stor hjemme som på hytta, i båten, bobilen eller campingvogna. Husk derfor å ha på plass røykvarsler og slokkeutstyr også her. Sjekk til at røykvarsleren og slokkeutstyret fungerer. Ta gjerne med et ekstra batteri til røykvarsleren. Har du aggregat eller bruker gass til oppvarming? Da kan det være lurt å montere gassvarsler og CO-varsler. Sørg for god utlufting.

Sikker bruk av gass

Mange benytter i dag gass til oppvarming og matlaging både til hverdags og i ferietiden. Gass er en brannfarlig vare og må behandles deretter både under transport, under oppbevaring og når den skal brukes.

Sørg for å kontrollere gass­utstyret før du tar det i bruk. Se til at slanger og koblinger er tette, og at regulatoren er montert ­riktig. Vær forsiktig med bruk av åpen ild i nærheten av gassutstyr.

Tenk sikkerhet når du griller

Mange benytter sjansen til å lage maten ute om sommeren, og tyr til grillen. Dette er kos - men det betyr også ild, varme og mulighet for farlige situasjoner. Hvert år påføres mange barn og voksne brannskader under grilling. Tenk sikkerhet også når du griller.

Bålbrenning

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark. Dette gjelder også i Rogaland brann og redning IKS sine ti eierkommuner. Dette betyr i praksis at det ikke er lov til å gjøre opp ild i skog og mark i denne perioden. Ved ekstrem tørke kan brann- og redningssjefen innføre totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs.

Trygg i båt

Brannvesenet oppfordrer alle fritidsbåteiere til å sørge for å ha røykvarsler og slokkeutstyr ombord. Kombinasjonen lett­antennelige materialer og brannfarlige væsker og gasser, gjør at det fort kan stå om sekunder hvis det først begynner å brenne. ­Begrensede rømningsmuligheter fører i tillegg til at situasjonen raskt kan bli kritisk for de som er ombord, enten båten er til sjøs eller ligger fortøyd i en tett­pakket havn.

Husk redningsvest

Skal du ut i båt? Ikke glem ­redningsvesten!

Stortinget har vedtatt at fra 1. mai i år skal alle i fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold når båten er i fart. Sjøfartsdirektoratet understreker at kravet om å ha med seg egnet flyteutstyr til alle om bord fremdeles gjelder enhver fritidsbåt, uavhengig av lengde. Det er båtførerens ansvar at barn under 15 år har egnet flyteutstyr på. Det nye påbudet om å ha på seg egnet flyteutstyr i fritidsbåter under åtte meter, er et tillegg til det eksisterende kravet. Kravene til egnet flyteutstyr i fritidsbåter gjelder både på sjøen, innsjøer og i vassdrag

På brannstasjonene i Stavanger og Sandnes kan du gratis låne redningsvest dersom du ikke skulle ha en selv.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no