ANNONSE

SPORT & FRITID

Hoka

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 27.06.2015

Fra parkeringsplassen på Moen i Oltedal går en først inn mot Oltedal kraftverks parkeringsplass, til venstre over broen og på traktorveien videre oppover.

Turen går nå gjennom plantet granskog og er ikke merket før en forlater veien. Et stykke oppe i skogen åpner landskapet seg, og en får utsyn utover Storemyr og Ragstjørna med Bynutenmassivet i bakgrunnen. Så går turen videre på veien opp gjennom skogen. Like før en kommer ut av planteskogen, går det en kort sidevei til venstre. Her står det skilt til Hågå, og den rødmerkede stien begynner. Fjellet går også under navnet Stora Hågå. Etter et lite stykke forlater man sideveien og går ut på stien. Nå går det oppover gjennom bjørkeskogen, og etter hvert blir det temmelig bratt. Stien følger fjellhylla oppover uten at det er noe skummelt i det. Utsikt blir det ikke før en er nesten over tregrensen. Da ser en nedover mot Oltedal, og mot himmelen i bak­grunnen ruver Bynuten. Den verste stigningen er nå over, og det går jevnt oppover den siste kneiken til Hoka. Etter ca. 520 høydemeter er en oppe på Hoka. Toppen har flere småvarder og et trigonometrisk punkt. Det er en storslått utsikt fra Hoka 561 m.o.h.: Oltedalsvatnet i sin fulle lengde og i det fjerne en flik av Edlandsvatnet ved Ålgård. Store deler av bebyggelsen i Oltedal med fjellpartiet Kvelvane ser en i bakgrunnen. Vølstadnutane med kommunikasjons­masten er fjellet like ved. Østover er det stort sett bare fjell - bortsett fra Espedal, som en ser tydelig i horisonten. Returen går samme rute ned igjen.

 

Hvordan komme dit:

E-39 til Ålgård, så Rv-45 til Oltedal. Sving inn ved ­Lafthuset. Til høyre bak Lafthuset kjører en rett frem (Bygda­veien) og svinger inn andre vei til venstre (Moen). Kjør gjennom boligfeltet og over broen. Stor parkerings­plass på venstre side like etter broen.

Turen er på ca. 5 km og tar rundt 4 timer.

Vanskelighetsgrad: 5 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no