ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen

Går alt ad undas i Stavanger?

Ferien er over. For oss som har vært sør for Alpene, har været vært strålende. Hvor bekymret skal vi nå være? Det er grunn til å spørre om alt er på vei utfor stupet i vår region? Er festen over? Er det bare å flytte vekk og grave seg ned? En kan jo lett tro det når en hører den ene såkalte eksperten etter den andre uttale seg om at ­blodet flyter, krisen øker, fortvilelsen rår og boligmarkedet raser. Det går ikke en dag uten at en leser store overskrifter over hvor mange jobber som ­forsvinner i olje­bransjen, med smitte effekt til de fleste andre bransjer. Det toppet seg ­selvfølgelig når Aftenbladet kjører et hovedoppslag hvor budskapet er at bolig­prisene vil falle 40 % i Stavanger.

En dårlig dag på jobb?

Enkelte eksperter har hvert år de siste 10 årene spådd boligpris nedgang i størrelses­orden 10-30 %. Aldri har de fått rett, selv om de hvert år får fete over­skrifter. Når Aftenbladet denne gang trekker fram sjefsøkonom Magnussen i den lille ubetydelige svenske banken Swedbank som spår 40 %, og kjører et stort oppslag, er det nesten ikke mulig å forstå. Her skjønner virkelig ikke Aftenbladet sin rolle i lokalsamfunnet. Magnussen er ikke troverdig i dette spørsmålet.

Dette kommer til å skje

Ingen har en glasskule som forteller med presisjon hva som vil skje i fremtiden. Det hadde vært interessant om den muligheten fantes, men slik er ikke livet. Dette gjelder også for boligmarkedet. Faktum er at så langt har markedet falt med 1,6% på brukte boliger det siste året. Dette vil øke, men ikke til 40 %. Jeg har jobbet med bank, finans og eiendom i 32 år, og eier mye eiendom. Både leiligheter og næringseiendom. Vi får et endret marked. Innbyggerne vil i større grad sette pris på sine jobber, og vil bli mer forsiktige. Være opptatt av å ikke ta sjanser, og unngå store kostnader. Spareraten vil øke, og mange vil være opptatt av å nedbetale kortsiktige lån. Dette er positivt og nødvendig. Vi har vært vant til å ha mellom 250 og 400 boliger for salg. I skrivende stund er det 990 boliger til salgs i Stavanger på Finn. Den siste uken er det kommet 276 nye. Det er 920 boliger for utleie. Slike tall har vi aldri sett før, og det vil påvirke markedet. Heldigvis har vi et fantastisk lavt rentenivå, og det vil vi ha lenge. Da det smalt i forrige store krise i 1987, jobbet jeg med lån i SR-BANK. Rentenivået var på ca 16 % på boliglån. I dag kan de fleste få boliglån under 3 %. Gjennomsnittspris per m2 bolig i Stavanger er kr 39.800. For landet er den kr 35.400. Vår omstillingsfase vil ta 2–3 år, og på brukte boliger vil vi i gjennomsnitt få en justering på maksimalt 10 %, sannsynligvis lavere. På nybygg har vi sannsynligvis allerede fått denne nedgangen, men her gjenstår det å se om utbyggerne vil kutte priser, eller vente. Det blir sannsynligvis en kombinasjon.

Muligheter

De som skal kjøpe bolig, har god tid. Og det er bra. Det vil bli færre budgivere og et mer edruelig marked. Det er i det lange løpet bra for alle. Det vil alltid være ­behov for boliger nær de store byene. De lange linjene vil gi prisstigning. Jeg tror personlig det neste året vil det være interessant å investere i bolig. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no