ANNONSE

Du store verden

Ellis Island

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 15.08.2015

Ellis Island er liten øy i USA – den tilhører New Jersey og ligger i New York Citys havn. Øya ble opprinnelig kjøpt av de føderale myndig­heter fra delstaten New York 1808 og brukt som festning og depot. I perioden 1892–1943 var Ellis Island sete for immigrasjons­myndighetene og til 1955 karantene for displaced persons, immigranter uten pass. Siste utlending utskrevet fra Ellis Island var den norske sjømann A. Peterssen, som hadde overskredet sin landlov.

Ellis Island ligger i New York havn ved munningen av Hudson-elven. Det var en gang hovedporten for strømmen av immigranter til De forente stater på slutten av det 19. og tidlig i det 20. århundre. Reisende på første og ­andre klasse ble klarert allerede på skipet over til ­Amerika, og ble sluppet av på ­Manhattan. Reisende fra 3. klasse ble sendt til Ellis Island.

Syke ble sendt hjem

Den føderale immigrasjonsstasjonen Ellis Island åpnet 1. januar 1892 og ble stengt i november 1954. Da den stengte, hadde mer enn 20 millioner immigranter passert over øya. Av disse ble bare omtrent to prosent nektet adgang til USA og sendt tilbake til sine hjemland, slik som f.eks. kronisk syke. Sykdom som førte til blindhet var mest vanlig av disse. Mange av de som slapp igjennom, slo seg ned i New York og de nordlige delene av New ­Jersey. Etter 1924 ble Ellis Island bare brukt for deporterte og flyktninger, idet vanlige ­immigranter fikk sine immigrasjons­papirer kontrollert andre steder.

Ferje fra to sider

Ellis Island (navnet har øya fra dens første eier, Samuel Ellis) eies nå av den føderale regjeringen og administreres av National Park Service. Området og bygningene drives i dag som museum. Det har en database som omfatter alle ­immigranter fra 1892 til og med 1954. Her kan en finne navn på skip, fra ­hvilken havn og hvor i USA immigranten skulle reise. Øya kan nås med ferjer fra Liberty State Park i Jersey City, og fra Battery Park på Manhattans sydspiss.

Naboøy til Liberty Island

Ellis Island ble i 1965 en del av Statue of Liberty National Monument, ­administrert sammen med de føderale nasjonalparkene, og gjenåpnet for ­publikum i 1976.

Mange trodde at Frihetsgudinnen lå på Ellis Island som et symbol for å ønske immigrantene velkommen til Den nye verden, men i virkeligheten står statuen på Liberty Island like ved.

Ellis Island er også kjent for å være stedet der folk endret navn – så sier i hvert fall legenden. For skandinaviske immigranter ble det helt nødvendig med en liten amerikanisering for navn som inneholdt bokstavene Æ, Ø og Å.

Neste gang: Triumfbuen i Paris


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no