ANNONSE

SPORT & FRITID

Nodhagen – ­Vårlivarden

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 15.08.2015

Turen startes fra Stavanger Turist­forening sin hytte på Nodhagen. Følger veien mot Bersagel 1 km, og på venstre side dukker treskiltet til Vårlivarden opp. Gå på høyre side av drifts­bygningen og videre oppover langs bekken.

Etter hvert dukker de røde merkepinnene opp, og en går på en traktorvei gjennom et åpent området. På nedsiden ligger bebyggelsen på Bersagel, og på andre siden av ­Høgsfjorden ser en litt av bebyggelsen på Jørpeland. Like før Hammars­dalen dreier traktorveien, og det går etter hvert bratt oppover retning Bersagelstemmen. Ved Bersagelstemmen fortsetter turen på god merket sti. Drikkevannet Bersagel­stemmen må en litt ut fra stien for å få sett. Stien går nå gjennom et område med myr og blandningsskog. På sør­siden av fjellet Nova går stien langs nordsiden av Fure­tjørna, og høyt oppe i sør skimter en varden på Vårlivarden. Stien fortsetter rundt til vestsiden av ­Furetjørna før den tar retning Vårlivarden. Etterhvert dukker det opp nakne furutrær etter skogbrannen som herjet på denne siden av fjellet i 1988. Ved foten av Vårli­varden er det satt opp skilt til forskjellige ­merkede ruter. Noen er merket av den lokale turistforening, mens andre tilhører Sandnes kommune sitt rutenett. Nå går det oppover fjellryggen som stort sett er grei å følge. Nedenfor den stupbratte vestsiden ligger Vårli gård, og over markene ser en skogsområdet retning Maudland ved Hommersåk. Fra Vårlivarden er utsikten fantastisk med 360 graders rundskue. Nordvestover skimter en Stavanger, nordover ser en ytre deler av Ryfylketbassenget. I øst ser en innover i Ryfylkeheiene. Hølefjorden med Ådnøy og Høgsfjorden er også et flott skue fra Vårlivarden. Deler av Imsvassdraget ligger i sør. Det er postkasse med gjestebok på den flotte varden, 
387 m.o.h.

For å få en rundtur kan en fortsette ned på sørsiden av fjellet. Fra toppen av Vårlivarden går det stort sett nedover når en skal til Nodhagen. Etterhvert blir det bratt men greit, bare en tar seg god tid og følger merkingen. Et stykke nede i fjellsiden følger en skiltet retning ­Bersagel. Nå går det etterhvert nedover i åpent lende mellom ødelagte trær fra brannen våren 2013. Først ­passeres et navnløst tjern før en er nede ved Eskelands­stemmen. Etter Eskelands­stemmen går stien gjennom blandingsskog stedvis bratt nedover mot Eskeland. Fra Eskeland følger en veien tilbake til Nodhagen.

 

Hvordan komme dit:

E-39 til Sandnes, og etter broen følger en E-13 mot ­Røldal. Videre følger en E-13 retning Ims. Like før Ims tar en av fra Ryfylkevegen og ­kjører så Fv-318 mot Bergsagel. Etter ca 1,6 km ­kommer en til en asfaltert parkerings­plass med informasjonsskilt like nedenfor veien. En er nå kommet til Nodhagen.

Dette er en lang tur til Vårlivarden ca 11 km og tar rundt 5 timer.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler.

Fuktige partier, så fjellstøvler passer godt til turen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no