ANNONSE

REISE

Londons nye lekeplass

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Marianne Wie


Publisert: 15.08.2015

SERVERING PÅ TAKET: Utestedet Frank’s, som ligger på toppen av et høyt parkeringshus, åpner i slutten av mai og stenger i slutten av september. Herfra er det god utsikt over London. 


Sør er det nye nord i Trend-­London. Og Peckham utfordrer Shoreditch som 
kreativ oase.

«Make your ideas,» står det øverst på krittavla i Hub Workshop i kunstnerkollektivet Bussey Building. Og det er nøyaktig det franskmannen Daniel Roy har til hensikt. Det lukter god, gammel sløydsal idet han gyver løs med laserkutteren for å lage spesialhengere i tre til sitt eget klesmerke, Catalyst Activewear.

Innehaver Drew Munden etablerte verkstedet for et snaut halvår siden – for å tilby 3D-printere og annen maskinvare til designerne det blir stadig flere av i nabolaget.

– Det er havnet veldig mye kreativ virksomhet her nede, rapporterer han mens Roy skjærer så det svir.

– Området er i voldsom endring. «Peckham er det nye Shoreditch,» er liksom blitt refrenget. Jeg vet ikke hvorvidt det stemmer, men det er iallfall det folk sier.

Hipt og hot

Ja, det er det folk sier. Det er faktisk det samtlige lokale kilder passer på å fortelle journalist og fotograf denne vårdagen i det en gang så gudsforlatte Sør-London. Etter hvert som leieprisene har presset dem ut av tradisjonell-trendy bydeler som Islington og Hackney i nordøst, har de urbankulturelle pionerene og premissleverandørene for lengst krysset Themsen. Når vi skriver 2015, kan det se ut som om de trives aller best i Peckham.

Tegnene melder seg straks du stiger av overgrunntoget på Peckham Rye-stasjonen, som har vært i bruk siden 1865. Der ligger kafeen Refreshment Rooms, med MacBook-knatrende hipsters på rekke og rad i vinduet mot Blenheim Grove.

Der, vegg i vegg, ligger Bar Story, et utested så hot at det er smekkfullt før barne-TV. Og der, like om hjørnet, ligger Miss Tapas, restauranten som ifølge Evening Standard nærmest alene har æren for at spanske småretter er in igjen i britenes hovedstad.

Legg til at en hel liten skog av afrikansk- og asiatiskættede grønnsaksboder og «cornershops» balanserer bildet – og asfaltjungelstemningen føles akkurat passe vill.

Tvilsom fortid

Det fantes en tid da Peckham var mest berømt for gangsterbander som Peckham Boys, også kjent som Black Gang. Så sent som i 2011 markerte strøket seg brutalt innen opptøyene og plyndringene som herjet Storbritannia sommeren før OL. Skjønt, skal vi tro norske Ingebjørg Sofie Larsen, er det ingen grunn til å føle seg utrygg.

– Selv om det fortsatt finnes gjengkriminalitet, er oppgjørene stort sett interne. Med mindre du er i miljøet selv, merker du ikke noe til det, bedyrer hun over en halvliter på stampuben The Montpelier.

Ambassadetilknyttede Larsen investerte nylig i egen leilighet i Peckham, noe hun ikke angrer på. Hun trekker fram utstillingene, bokarrangementene, teatret Royal Court, det prisbelønte biblioteket – samt fraværet av typiske «highstreet»-kjeder – som noen av trivselsfaktorene.

– Her finner du verken Starbucks eller Hennes & Mauritz – foreløpig står den «lokale» kulturen sterkt. Likevel, og landsbypreget til tross, kjennes det veldig nært og som en ekte del av London. Jeg ser The Shard, Canary Wharf og hele skylinen fra stuevinduet mitt.

Happy hour

Når den populære uteserveringen Frank's åpnes for allmennheten på taket av et parkeringshus (!) i slutten av måneden, kan hvem som helst glede seg over utsikten. Enn så lenge er det Bar Story som gjelder etter mørkets frambrudd.

– Peckham føles som et langt bad, uttaler modellspiren Moe Amadeo Ali poetisk derfra, muligens inspirert av at han har tatt raust for seg under happy hour.

– Du blir rynkete etterpå – men rynker skjuler bare smil som har vært.

Tilbake i Bussey-bygningen begynner lasersløydgutta å få dreisen på kleshengerne. Mellom slagene tenker de høyt om hvor lenge kunstneridyllen kan vare, hvor lenge det vil ta før advokatene og cityfolket følger etter og bidrar til jappifisering à la Shoreditch.

– Landlordene begynner å merke seg utviklingen, konstaterer Munden med et sukk.

– Jeg er glad jeg kom inn i tide.

Reisefakta

• Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på drøyt 700 ­kroner (tur-retur) via Gatwick-flyplassen i sør. Ryanair er tidvis enda rimeligere via Stansted i nord.

• Overnatting: Kjeder som Travelodge og Comfort Inn reklamerer med gunstige vårtilbud, tross høy pundkurs (nesten 12 kroner). En annen superlokal ­mulighet er thelondonpeckhamhotel.co.uk.

• Transport: Peckham Rye-stasjonen har vært operativ siden 1865. Hit når du enkelt med tog fra Victoria eller London Bridge – eller med overgrunnsnettverket (London Overground) fra nærmest hvor som helst i storbyen.


Peckham

• Bydel i Southwark-­distriktet, sørøst i London.

• Kjent som et av de mest etnisk sammensatte ­stykkene Storbritannia.

• Tradisjonelt arbeider­klassestrøk, med store sosiale utfordringer i Thatcher-epoken.

• Ble et senter for undergrunns­musikk på 1990-tallet.

• Har siden kvittet seg med mye av sitt «røffe» preg.

• Southlondonguide.co.uk følger utelivet og shoppingmulighetene tett.

• Andre aktuelle nettsider: visitlondon.com, 
londononline.co.uk, 
londonguiden.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no