ANNONSE

REISE

Budsjettvennlig i Tokyo

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 15.08.2015

LIVET I PARKEN: Yoyogi park er en av mange frodige og livlige grøntarealer i Tokyo sentrum. Hver søndag møtes rockabilly-gjenger her til dansedueller.


Tokyo har lenge vært kjent som en av verdens dyreste reisemål. Det trenger det ikke være.

Tokyo er en ekstrem by på alle måter: i størrelse, tempo, sanse­inntrykk og ikke minst når det gjelder priser. Men en reise til byenes by trenger ikke nødvendigvis å være et traume for lomme­boka. Vi viser hvordan man får mest ut av et magert budsjett, uten at det går ut over opp­levelsen.

Transport

Reisen fra A til B og tilbake igjen blir fort en betydelig utgift i ­Tokyo. Men om man holder seg til kollektivtransport innenfor bygrensen, koster det sjelden mer enn i andre verdens­metropoler. I klodens største by er det tog og T-bane som gjelder: et velsmurt, men hektisk nettverk som lett kan kalles en ­attraksjon i seg selv.

JR Yamanote-sen – bedre kjent som «den grønne linjen» – er en av byens travleste og mest praktiske togruter, med hyppige avganger fra tidlig om morgenen til sent på kveld. Yamanote går i sirkel rundt indre Tokyo, og stopper på 29 av byens mest sentrale knutepunkter for shopping, kultur og transport, inkludert ­Shinjuku, Ginza, Akihabara og Ueno. For turister utgjør Yamanote en ideell måte å orientere seg i en ellers forvirrende by. Uansett hvor du er, kan du som regel hoppe på et tog eller buss til en Yamanote-stasjon.

Å kjøpe billetter i forkant av hver togtur er både upraktisk og tidkrevende. Gå heller til innkjøp av et «Suica»-kort, som skannes og belastes via en trådløs automat. Kortet kan kjøpes på maskin ved de fleste av ­Tokyos stasjoner. Kortet og saldoen kan også byttes tilbake for kjøps­prisen før hjemreise.

OBS: Er budsjettet trangt, bør taxier unngås som pesten. ­Prisene er på norsk nivå, og ­avstandene store.

Overnatting

Svært høye hotellpriser har lenge utelukket Japan og Tokyo for mange turister. Heldigvis har en rekke kreative og rimelige overnattingsmuligheter dukket opp den siste tiden. Det trendy og skamroste Tokyo Heritage Hostel (Toco) er et godt eksempel. Her bor du i et 200 år gammelt bygg – et av få spart fra bomberegnet under andre verdenskrig. Hotellet er omgitt av en vakker, fredelig hage og tilbyr både enkeltrom og herberg-løsninger. Prisen, 2700 yen per kveld, er fast for en seng på fellesrom. Reserver plass god tid i forveien, på www.­backpackerstokyo.co.jp.

Tokyos berømte kapsel­hoteller er et annet og unikt alternativ, hovedsakelig rettet mot alene­reisende. «Rommet» er lite mer enn et hull i veggen. For 150-200 kroner per natt får man en tynn madrass, stikkontakt, nattlampe og – fra tid til annen – en TV i taket. Enkelt, greit og interessant, men klaustrofobisk. Det svært sentrale Shinjuku ­Kuyakusho-mae Capsule Hotel anbefales. www.capsuleinn.com/shinjuku/en/

Mat og drikke

Restauranter i Tokyo holder høy standard, men regningen etterlater ofte en bitter smak i munnen. Når det er sagt, finnes det en rekke gode og budsjettvennlige alternativer spredt over hele byen – steder som ofte gir en mer jordnær og folkelig opplevelse av japansk dagligliv.

Ramen-nudler er landets nasjonal­rett, og en smaks­opplevelse ingen reisende til ­Japan bør gå glipp av. Fra knøttsmå «hull i veggen»-steder til mat­haller i miniatyr: Ramen-restauranter kommer i talløse varianter, og til rundt 50 kroner skålen er det både morsomt og billig å eksperimentere. Den ­alltid travle Fuunji, fem minutter i sørlig retning fra Shinjuku tog­stasjon, anbefales spesielt. www.fu-unji.com

Barer og klubber er også kostbare, men en tur på byen trenger ikke svi fullt så mye som ryktet tilsier. Fantastiske Golden Gai, fire parallelle smug i nærheten av Shinjuku, er berømt for å ha verdens tetteste ansamling av knøttsmå barer. Mange tar seg godt betalt for både drinker og inngangspenger, men noen – ­inkludert den sjarmerende NaNa – trekker kranen for langt ­mindre enn her hjemme.

Attraksjoner og avslapning

Tsukiji fiskemarked, på sørsiden av Ginza-distriktet, en av Tokyos råeste sanseopplevelser. At dette verdensberømte anlegget i tillegg kan nytes helt gratis, forringer ikke opplevelsen. 700.000 ­metriske tonn med sjømat selges her hvert år, men 2015 og tidlig 2016 er siste mulighet til å oppleve det nesten 100 år gamle markedet før det flyttes til nyere lokaler.

Dukker man grytidlig opp ved den vestlige inngangen, kan man melde seg opp for en gratis omvisning på den sagnomsuste tunfiskauksjonen. Den første av to grupper ledes inn klokka 05.25, men skal man være ­garantert plass, er det lurt å stille seg i kø så tidlig som 03.30 til 04.00. Der­etter er kjøpmenn opptatt med dagens viktigste handel, og har lite til overs for nysgjerrige ­turister. Dukker man opp etter 09.00, blir man langt bedre mottatt. På nett: www.tsukiji-market.or.jp

Etter Tsukiji fiskemarked, mennesketitting i Shibuya og en runde i Akihabaras sur­realistiske spillarkader, er det godt å kunne gi hjernen og føttene en pause. Tokyo er rik på fredelige ­hager der stresset og larmen kan stenges ute. Shinjuku Goyen ­National Gardens – byens mest berømte park – er mest kjent for kirsebærblomstringen i mars/april, men kan og bør besøkes året rundt. (www.env.go.jp/garden/
shinjukugyoen)

Reisefakta

• Japans hovedstad: Tokyo er en gigantisk metropol med over 13 millioner innbyggere.

• Språk: Japansk. Engelsk snakkes ofte av ansatte i turistnæringen, men man bør aldri forvente mer enn det helt grunnleggende. En frasebok i veska kan være svært nyttig.

• Valuta: Japanske yen.

• Visum: Nordmenn får 90 dagers gratis visum ved ankomst i Japan.

• Reisen dit: Det går ingen direkteruter mellom Oslo og Tokyo, men via flere greie mellomlandinger i Europa og Asia har det ­aldri vært enklere å ­besøke byen. Gode ­alternativer er stopp i Istanbul med Turkish Airways eller SAS, eller i Frankfurt med Lufthansa.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no