ANNONSE

KULTUR

for øyeblikket: 1 måneds leveringstid


Embla Bunader står for ­tradisjon og nyutvikling

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 29.08.2015

Marianne viser frem en utstilling av bunader du ikke finner noe annet sted i her i distriktet.


Fakta:

Embla ­Bunader AS

HVA:

Spesialforretning for bunader fra hele landet og eksklusive festdrakter.


AKTUELL MED:

Åpnet dørene 1. august i år. Det betyr svært kort leveringstid akkurat nå.


HVOR:

Østervåg 25, 4006 Stavanger


ÅPNINGSTIDER:

Mandag til onsdag 09.00 – 16.00

Torsdag 09.00 – 19.00

Fredag 09.00 – 16.00

Lørdag 09.00 – 15.00


KONTAKT:

Telefon: 46 74 90 25

E-post: marianne@emblabunader.no 


WEB:

www.emblabunader.no

Facebook.com/emblabunader

Stavanger har flere kjente bunadsbutikker som lenge har hatt en sterk posisjon i markedet. Når det nå er kommet en ny aktør i Østervåg 25, tilføres nye og spennende modeller som ikke har vært i byen tidligere. Mens de andre butikkene stort sett konsentrerer seg om rogalandsbunader, leverer Embla bunader og festdrakter fra hele landet.

Embla Bunader AS har nettopp åpnet dørene til hjørnehuset i Østervåg – det skjedde 1. august 2015. Embla er en spesialistforretning for bunader og fører en rekke modeller fra hele landet samt tilbehør som sølv, sko, silkeskjerf, hatter og hårbøyler. Butikken er også forhandler av eksklusive festdrakter laget av Lise Skjåk Bræk – Norges ledende designer på området.

100 % lokaleid selskap

Embla Bunader er en familiebedrift med tre eiere. Utenom Marianne Lambersøy, som er daglig leder og den du vil møte i butikken til daglig, er både hennes mann og svigermor med på eiersiden. Og at butikken i det hele tatt nå er blitt en realitet, må nok svigermor ta mye av æren for. Hun heter Torhild Lambersøy og har hatt bunader som sin store interesse, hobby og inntektskilde i over 30 år. – Jeg har jo vært lærer i over 20 år, og det er klart at å ha Torhild med på laget gir en ekstra trygghet, sier Marianne.

Topp kvalitet på søm og broderier

De fleste bunadsmodellene lages av Emblas søsterbedrift – Lambersøy Søm- og Broderihus – og den bedriften har en spennende historie fra Chiang Mai.

Torhild Lambersøy har bodd i Thailand i 19 år. Med sin store interesse for bunader begynte hun etter hvert å ansette lokale syersker for å betjene markedet for bunader her til lands – ved å levere ferdigsydde bunader fra Thailand til butikker rundt om i Norge. Det er lang tradisjon for broderi og søm i Thailand, og fagmessig solid arbeid og gode priser førte raskt til flere ordrer fra Norge – og stadig flere thailandske syersker ble ansatt i Lambersøy Søm- og Broderihus.

– I dag har bedriften min i Thailand 94 ansatte, forteller Torhild. – 62 av dem broderer og 32 syr. I tillegg til norsk design har vi tatt med oss det beste av norsk arbeidskultur, det handler om rettferdighet og å gi noe tilbake. Selskapet har de høyeste lønningene i bransjen samt gode ferie- og pensjonsordninger. De får lønn under svangerskap og er garantert å få jobben tilbake etter fødselen. Dette er rettigheter vi tar for gitt i Norge, men som ikke er normen i Thailand.

Det er også innført et lærlingprogram med inspirasjon fra Norge der syerskene blir sertifisert innenfor ulike disipliner, og med sertifisering følger høyere lønn. Alt i alt er dette betingelser som gjør at kvinnene står i kø for å få jobb hos meg, sier Torhild og legger til: – Selvsagt snakker vi her om voksne damer. Og de er perfeksjonister til fingerspissene – det gjør at alt søm- og broderiarbeid på bunadene er av meget høy kvalitet.

Med en arbeidsstokk på snart 100 som en sterk ressurs i ryggen, fant Thorhild, sønn og svigerdatter ut at tiden var moden for egen butikk i Stavanger.

Det meste av råmaterialet 
er norsk

– Vi benytter kun de beste materialene i markedet, sier Marianne. – Ullstoffene kommer hovedsakelig fra Norge og Østerrike, brokaden kommer fra Frankrike, og lin får vi fra Belgia, Tyskland og Norge. Når det gjelder sølv, samarbeider vi med sølvsmia på Voss – eller Sylvsmidja som de kaller seg.

Noen priseksempler

Nordlandsbunad – dame (kåret til Norges vakreste bunad). Prisen på kr 22.000 inkluderer stakk og liv i klede ullstoff, forkle, sjal og veske. Skjorte og sølv kommer i tillegg.

Rogalandsbunad – herre. Prisen på kr 28.500 inkluderer jakke, vest, knickers og ferdig påsydd sølv. Skjorte og sko kommer i tillegg.

Rogalandsbunad – dame. Prisen på kr 24.500 inkluderer stakk og liv i klede ullstoff, forkle, sjal og veske. Skjorte (kr 8900) og sølv kommer i tillegg.

Den gode opplevelsen 
i butikken

Daglig leder Marianne legger stor vekt på at trivselen skal stå i høysetet når kundene besøker Embla Bunader. – Vi byr på kaffe og litt søtsaker, og siden jeg nylig har deltatt i TV-serien ”Hele Norge baker”, kan det jo til og med dukke opp et kakestykke innimelllom. Vi inviterer til en kosestund hvor folk virkelig kan senke skuldrene og ta seg god tid til å beskue de forskjellige modellene, sier hun.

Nåløyet er passert – 
med glans!

Hvis noen skulle være i tvil: Det har ikke gått upåaktet hen at en ny bunadsbutikk dukker opp i Stavanger. De som har greie på sånt – designere, bunadseksperter og damer som selv broderer bunader – har vært innom Embla for å ta et kritisk blikk på bunader, søm og broderier fra Thailand.

Dommen har vært entydig og helt klar: Imponerende bra håndarbeid.

– Dette setter vi selvfølgelig stor pris på, sier Marianne. – Så nå har vi god grunn til å ønske kundene velkommen. Vi kan love god service, konkurransedyktige priser – og akkurat nå i startfasen kan du få ny bunad – dame-, herre- eller barnemodell – på kun 1 måned! Det er bare å komme innom – vi står klar med målebåndet.

Alle finner mer på ­Facebook.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no