ANNONSE

KULTUR

Sirdalsdagane har 25-års jubileum

Tekst: Pål Larsen

Foto: Sirdalsdagene


Publisert: 29.08.2015

Da er det snart tid for Sirdalsdagane igjen, og denne gangen blir det 
4.–6. september 2015. Dette er 25. gang Sirdalsdagane blir arrangert, og vi satser på godt vær og godt humør.

Dette arrangementet er bygget opp rundt sauenes hjemkomst fra sommerbeitet, og fredag starter det hele opp med at ca. 5000 sauer kommer i flokk og følge ned til Kvæven, før de blir sendt til skillegårdene.

I føringen går Thorleiv Lye som gjeter, og dette er et fascinerende skue som flere og flere ønsker å bivåne. Området rundt Sirdal Fjellmuseum på Kvæven blir denne helgen arena for et marked, konserter, barneunderholdning foredrag, og mye mer.

Den spede start

Sirdalsdagane startet i 1990, i ­forbindelse med åpningen av Brokke-Suleskardvegen, og det var da aktiviteter tre lørdager på rad på bygdetunet. Dette var forløperen til Sirdalsdagane, som siden har vært arrangert årlig den første helgen i september, i forbindelse med at sauedriften kom ned fra fjellet. Karen Eriksen bør i denne sammenheng nevnes. Hun var kultursjef i Sirdal kommune, og gjorde en formidabel innsats for å få bygningene på tunet klart til dette.

- Det var ei kjekke' tid, kan Siri Ådneram fortelle. Hun er også den som var den aller første prosjektlederen for Sirdalsferie AS. Kort tid etter oppstarten gikk hun også inn som både daglig leder og styreleder!

– Vi la ned brosjyrer på GP, og det vi den gang kalte turistinformasjon; på Tonstadhallen (der Tonstad foto og papir har holdt til frem til i disse dager), samt i ei ÅL-hytte, som var plassert like i nærheten av der vi i dag finner den mer eller mindre «berømte» rundkjøringen på Sinnes.

– De første årene ble jo Sirdalsdagane arrangert på andre siden av veien. Det ble satt opp et stort telt like ved daværende Kvæven Kro, og utstillerne måtte på kvelden pakke ned alle varene sine for å gjøre plass til bygdedansen, for så å finne dem frem igjen dagen etter!

Publikumsantall for disse årene er ikke dokumentert, og Siri er heller ikke helt sikker på om det i det hele tatt var inngangspenger de første årene, men GOD stemning var det i alle fall!

Møtested i fjellet

Arrangementet har vokst seg stort, og i 2010 ble publikumsantallet anslått til 11.000 i løpet av de tre dagene, med 5600 betalende bare på lørdag. Noe er fortsatt bevart fra de aller første årene, mye har endret seg, og noe har forsvunnet helt – likevel har hovedessensen i arrangementet holdt seg levende gjennom samtlige år: Et ypperlig møtested, for folk i alle aldre. Over et slikt arrangement har værgudene stor makt, men når også de legger godviljen til, er Kvæven denne septemberhelgen et særdeles godt sted å være!

Siden vi har 25-års jubileum har vi også fått med oss vår helseminister Bent Høie som kommer til Sirdalsdagene. Da kan du få høre om hans forhold til norsk natur, hytteliv, kanskje litt politikk og ikke minst introdusere hovedartisten.

Fredag etter sauesankingen blir det dans med toradergruppen «Bradur» i teltet, så vi regner med det blir god stemning.

Lørdag kommer Karius og Baktus som har en opptreden for de minste på hovedscenen, og stiller med tenner så store som «fjell» og hvor barna kan komme og hilse på når forestillingen er over. Villmarksjenta, skal holde foredrag om sine naturopplevelser «alene i villmarken» og det blir flere foredrag om naturopplevelser, da Håkon Borgenvik og Torbjørn Kloster skal ha et lysbildekåseri i kapellet. Det blir også eventyrfortelling for de minste ved Liv Brita Brodal samt demonstrasjon av saueklipping i regi av Jæren Smalalag.

«Fjoset» blir omgjort til barneområde med forskjellige aktiviteter som hopping i høy, lage sauebilde, ansiktsmaling og maling på stein og mye mer….!

Klokken ti lørdag kveld blir det spilt opp til dans med «Dei Tri», som er kjent for å lage god stemning med «ekte» countrymusikk og gode coverlåter.

Det blir som vanlig golfturnering «Sirdal Open» begge dager. Dessuten kommer Raylee som var med på Grand Prix og spiller utekonsert på søndag den 6. september.

Mat og drikke

På serveringssiden har vi også i år fått med oss Sirdal Høyfjellshotell som skal ha serveringen i teltet med grilling. Brekkebua kommer og serverer husmannskost med saue­retter utenfor Fjellmuseet og Sirdals Husflidlag disker opp med lapper og rømmegrøt. Det blir også litt annen snacks rundt om på området.

Hovedartist blir i år ­Christian Ingebrigtsen og Gaute Orm­åsen med fullt band, som skal ha utekonsert på Rypeberget klokken 16.00, lørdag den 5. september. Vi har som sagt fått selveste helseminister Bent Høie, som har gode relasjoner til Sirdal, til å komme og introdusere hoved­artistene!

Velkommen til Sirdalsdagane 2015!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no