ANNONSE

HUS & HAGE

Valgte flytende frihet

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 29.08.2015

DET GODE BÅTLIV: – Kosen, beliggenheten og muligheten til å seile akkurat når vi vil, gjør dette til den perfekte boformen for oss, sier ekteparet Arne og Anita Kravec. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix


De solgte huset for å leve ut drømmen. Fem år senere er de stadig like overbevist om at de valgte rett. – Dette er det frie liv, sier Arne og Anita Kravec.

Seilbåten er til daglig fortøyd på fasjonable Aker Brygge Marina i Oslo. Med kort vei til alt man måtte trenge på land, samt tilgang på vann, strøm og wi-fi, virker livet om bord nokså likt det vi landkrabber er vant med. Bare litt mer kompakt.

– Her har vi alt vi trenger. Og best av alt, når vi har lyst, kan vi bare seile av gårde med hele hjemmet vårt. Friere enn dette blir man ikke, sier ekteparet.

Begge elsket båtlivet lenge før de tok skrittet helt ut og bestemte seg for å bo i båt.

– Fordi vi var såpass aktive båtfolk, var det å kjøre hjemmefra på Kløfta til båthavna, laste ting om bord, seile, kjøre hjem igjen for så å gjenta det hele noen dager senere, egentlig ganske plundrete, forklarer Anita.

Enkel avgjørelse

Drømmen om å slippe bilreisen hjem og like godt bli boende på båt, begynte å slå rot.

– Kanskje når vi blir pensjonister, tenkte vi. Men så en dag slo det meg at det ikke var noen egentlig grunn til å vente, mens det derimot var gode grunner til å sette i gang mens vi fortsatt var unge og spreke, og jeg sa plutselig: «Vi bare gjør det!». Arne var ikke akkurat vanskelig å be, ler Anita.

Snart var huset solgt, båten kjøpt og ekteparet innflyttet i en Bavaria Cruiser 45 med tre lugarer, fire bad, fullt utstyrt kjøkken og romslig sofakrok. Problemet var bare at dette skjedde om vinteren, og båten – som hadde stått på land – var gjennomfrossen.

– Det hjalp ikke at dette var en vinter med rekordkulde. Tror det var 15-20 kuldegrader ute, og vi satt her og tenkte «hva i all verden har vi gjort?», erindrer Arne. Anita steker mat på gasskomfyren og plasserer kaffekoppene framfor oss på det store bordet. Det gynger nesten umerkelig, selv om det blåser kraftig i Oslofjorden.

– Velg god marina

Fem år etter at båten ble «opptint» og de fikk varmen tilbake i kroppen, har de ikke sett seg tilbake. Nærheten til sjøen, muligheten til å kaste loss når som helst, den sentrumsnære beliggenheten. De sliter med i det hele tatt å se noen ulemper ved denne boformen.

De innrømmer imidlertid at det har vært en tidvis bratt læringskurve å ha et flytende hjem, løsrevet fra infrastrukturen på land. Og de anbefaler folk som vurderer denne boformen, å tenke på fordelene med en velfungerende marina, som har gode fasiliteter, vaskeri og enkel tilgang på vann og strøm.

– Noen ønsker å spare penger ved å velge de rimeligeste båtplassene rundt omkring. Men da kan det for eksempel hende du må bære alt vannet du bruker. Strømmen kan være ustabil, og midt på vinteren er ikke det spesielt morsomt. Jeg måtte en gang holde motoren gående hele helga fordi strømmen hadde gått og ingen var å få tak i. Det slipper man på et sted som dette. Litt dyrere, ja, men mye mer behagelig, sier Arne.

Slipper ting

Å bo på liten plass syns de ikke er noe problem. Med flere rom, i tillegg til stor cockpit, er det mulig å være for seg selv når man måtte ønske – selv når man har gjester. At hvert enkelt «rom» er lite, opplever de mer som koselig enn trangt.

– Men det er ikke plass til noe overflødig på en båt. Og det er jo egentlig en gave. Å slippe å ha masse ting er utrolig befriende, og en del av det som gjør denne livsstilen så bra, mener Anita.

Hun tror kanskje boformen passer best for dem som er «unge og frie», eller – som i deres tilfelle – har voksne barn. Det finnes imidlertid mange måter å bo i båt på. Noen er ivrige seilere, andre bare ønsker noe det går an å bo i for en kortere eller lengre periode, kanskje mens de studerer.

– Ståhøyde viktig

Arne og Anita oppfordrer folk som virkelig drømmer om å bo slik, om å hoppe i det. De tror slett ikke man trenger en såpass moderne, velutstyrt og romslig båt som deres for å bo bra.

– Hadde det bare vært oss to, kunne vi godt hatt en mindre båt. Men datteren og barnebarna er på besøk hele tida, og da syns vi det er fint at de kan få egne lugarer, forklarer de. Ståhøyde der man oppholder seg mest, er imidlertid nokså avgjørende for komforten, sier Anita.

Om de i det hele tatt savner noe fra tilværelsen på land?

– Hmm.Vi kunne kanskje hatt noen flere faste naboer. Det var mange som flyttet i forbindelse med at marinaen ble pusset opp for et par år siden, og som ennå ikke er kommet tilbake. Men det ligger liksom i sakens natur at hele nabolaget plutselig kan være vekk når man tusler opp på dekk om morgenen, humrer Arne.

Selv om de stortrives med livet de har drømt om, slutter ikke drømmen med dette.

– Jordomseiling, det hadde vært noe ...

Fakta: Bo i båt

• Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange i Norge som bor i båt, men bare på Aker Brygge har det pleid å være opp mot 100 båter som overvintrer.

• Ikke alle båthavner tillater fastboende, så det må avtales med de enkelte havnene. Men mange er nokså velvillig innstilt overfor denne boformen, særlig i vintersesongen.

• Hva de ulike marinaene tilbyr av fasiliteter, ­varierer. Det bør være tilgang til strøm, og enkel tilgang på vann, skal du oppholde deg der over ­lengre tid. Ofte finnes også vaske­maskiner, dusjer og toalett. I tillegg er wi-fi en stor fordel.

• Mange båthavner opererer med vidt forskjellige priser i sommer- og vinter­halvåret. Et triks er å overvintre ved de mest ­sentrale, velutstyrte havnene, og flytte til mer fjerntliggende, ­rimeligere havner i sommer­sesongen.

(Kilder: Norsk båtboerforening, baatwiki.no, baatplassen.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no