ANNONSE

MOTOR

Ikke snu barna for tidlig

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 29.08.2015

SIKRERE: Barn som reiser bakovervendt, har mindre sjanse for å bli alvorlig skadd i en ulykke enn barn som sitter forovervendt. (Foto: Pontus Lundahl/ NTB scanpix)


Mange foreldre tar ikke hensyn til skaderisikoen ved å la små barn sitte i forovervendt sete, ifølge NAF.

Hodet på små barn er svært tungt i forhold til resten av barnets kropp. Derfor er det stor fare for alvorlige skader om barnet sitter i en forovervendt barnestol.

Nå advarer igjen NAF foreldre mot å snu barna for tidlig.

Tryggere

– Alle testene fra EuroNCAP ­viser at barn i bakovervendte barneseter sitter langt tryggere enn de som sitter i kjøre­retningen. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakken og brystet. Her er belastningene voldsomme, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

– I bakovervendt posisjon presses barnets rygg inn mot stolryggen. Trykket fra kolli­sjonen fordeles dermed over en stor flate, fra barnets hode til ­baken, forklarer Jan Olav Nissen, som er sikkerhetssjef i If Skadeforsikring.

Han mener forskjellen kan være et nakkebrudd kontra ubetydelige skader.

Alvorligere skader

Mange foreldre snur barna for tidlig, selv om både kollisjonstester og erfaring viser at det sikreste for barnet er å sitte bakover­vendt så lenge som mulig. I kollisjonstestene til EuroNCAP fikk testdukkene som satt forovervendt, langt større og mer alvorlige skader enn de som satt bakovervendt.

– Du som forelder må huske på at nakken til mindre barn har begrenset styrke og er spesielt utsatt. Testene viser at vår anbe­faling om å montere bakover­vendte seter er den sikreste løsningen for barn fram til fire­årsalderen, sier Sagedal.

Tall fra Svenske Folksam ­viser at bakovervendte barneseter har en skadereduserende effekt på mellom 90 og 95 prosent, ­sammenlignet med å sitte uten sikring.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no