ANNONSE

MAT & DRIKKE

Lag din egen ­iskrem

Tekst og foto: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 29.08.2015

IKKE MANGE REDSKAPENE: Tove Holter bruker kjøkkenmaskin, slikkepott og sleiv, ikke iskremmaskin.


Hjemmelaget iskrem kan være fort gjort – og veldig godt. Kanskje lager du en iskremtype ingen har testet før.

Har du kjøkkenmaskin, slikke­pott, sleiv og noen beger til å oppbevare iskremen i? I så fall har du redskapene som skal til. En fryser er ellers en opplagt nødvendighet.

Ingrediensene i iskremen bestemmer du selv.

Søtt nok uten sukker

Matblogger Tove Holter bruker som regel kondensert melk og kremfløte som basis når hun ­lager iskremdessert til familien. Og hun bruker ikke iskrem­maskin.

Den kondenserte melken, som minner om veldig tyktflytende vaniljesaus, pisker hun sammen med kremfløten i en kjøkkenmaskin.

– Det skal piskes i noen minutter, rett og slett til det ser ut som pisket krem. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det. Så er det bare å ha i akkurat det man vil, sier Holter, som står bak matbloggen Idéfull.no.

Kondensert melk og kremfløte er søtt nok i seg selv. Dermed trenger man ikke å tilsette noe sukker, mener Tove Holter.

Når ingrediensene – for ­eksempel bringebær, hvit sjoko­lade og vaniljefrø – er rørt lett inn i den piskede iskrem­massen, er det bare gjøre det hele klart for ­fryseren. Noen egnede ­beholdere, eksempelvis en tom iskremboks eller et par isbeger, gjør susen.

Iskrystaller eller ei

Om man ikke ønsker iskrystaller i iskremen, er det lurt å røre i den. Sett boksen med lokk i ­fryseren, ta den ut etter en halvtime og rør i den med en sleiv. Deretter settes isen tilbake i ­fryseren.

– Slik holder du på hver halvtime helt til iskremen er ­frossen. Det tar noen timer, alt etter hvor stor isbeholderen er og hvor lang tid fryseren bruker på å dypfryse iskremen. Det er ikke så lurt å starte med iskremlagingen sent på kvelden dersom du ikke vil ha iskrystaller i isen. For min del er det ingen krise om det blir litt iskrystaller. Men skal isen serveres til gjester, stresser jeg litt mer med det, sier matbloggeren, som bor i Skedsmo kommune på ­Romerike.

Hun har for øvrig vunnet mange premier for sine oppskrifter, blant annet førsteplass i ­konkurranser som «Norges beste bakst» og «OL-kaken» – begge i 2014.

Ny iskremfavoritt

Noen iskremkonkurranser har hun ennå ikke vunnet, men kanskje hennes nye «Snickers-is» kan gjøre suksess? Den er i hvert fall hennes egen favoritt, og hun publiserte nylig oppskriften på bloggen sin.

– I iskremmassen er det lagvis med peanøtter, sjokolade og hjemmelaget karamellsaus. Karamellsausen består av brunt sukker, kremfløte og smør som varmes opp før jeg rører inn litt hvit sjokolade. «Snickers-isen» ble ordentlig god, men det ­holder nok med et par kuler, smiler hun.

Ellers har Tove Holter testet mange ulike smaker, blant annet en smoothie-lignende saftis med appelsin, røde druer og rødbeter.

– Det morsomme med hjemme­laget iskrem er å eksperimentere med smaker. Noen ganger klaffer det, andre ganger ikke. «Rødbetisen» ble for øvrig ikke så verst, synes hun.

Fakta

• Du trenger ikke iskremmaskin for å lage hjemmelaget iskrem. Kondensert melk og kremfløte, mikset i en kjøkkenmaskin/miksmaster, blir en god basis.

• De beste iskremmaskinene har god rørekraft, slik at iskremen blir passe luftig, samtidig som iskremen kjøles jevnt ned uten at det dannes iskrystaller i massen. Smak og behag avgjør om du synes det blir like bra resultat ved å røre for hånd under nedfrysingen. Da rører man med sleiv hver halvtime i fire-fem timer.

• Ingredienser bestemmer du selv. Som pynt bruker Tove Holter gjerne friske bær, sitronmelisse, peanøtter, hakkede ­nøtter (som pistasj, cashew eller mandler), mørk sjokolade (smeltet eller i biter) og ­karamellisert hvit sjokolade.

• I pisket form, og med ingredienser, blir én boks kondensert melk (cirka 400 gram) og 0,33 liter kremfløte til omtrent én liter iskrem.


Toves «Snickers-is»

1. Karamell: 0,75 dl kremfløte, 10 gram smør, 25 gram brunt sukker og 25 gram hvit sjokolade. Kok opp kremfløte, smør og brunt sukker i en stekepanne. La det småkoke i noen minutter til du får riktig konsistens. Ta stekepannen av, rør inn den hvite sjokoladen til den smelter.

2. Sjokolade: 50 gram sjokolade og 0,5 dl kremfløte. Kok opp kremfløten, ta kjelen av og smelt sjokoladen i den varme fløten.

3. Peanøtter: Finhakk 30 gram peanøtter (eller mer).

4. Iskremmasse: 3 dl kremfløte og 400 gram kondensert melk (som er søt og tyktflytende). Piskes sammen i en ­kjøkkenmaskin til den blir luftig, cirka tre minutter.

5. Bland og frys: Legg iskremmasse, ­karamell, sjokolade og peanøtter lagvis i en egnet boks. En krempose kan brukes til å fordele sjokoladen og karamellen. Sett lokket på boksen og plasser den i fryseren. Røring hver halvtime er ikke nødvendig.

Oppskrift fra Idéfull.no. Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no