ANNONSE

SPORT & FRITID

Selvig­stakken

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 12.09.2015

Selvigstakken er kjent for sin fantastiske utsikt. Turen har samme utgangspunkt som turen til Bynuten. Fra den store parkeringsplassen på Seldalsheia følger en anleggsveien innover heia.

Veien ble bygget i forbindelse med kraft­utbyggingen i fylket og blir kalt Lyseveien. Etter å ha gått gjennom porten nedenfor Litle Grytefjellet blir veien mer og mer steinete. Veien følges opp gjennom Allmannskaret og videre innover forbi Blommetjørna. På bakketoppen mellom Blommetjørna og Steintjørna står skiltet til Selvigstakken. Den rødt merkede stien starter under høyspentmasten og fortsetter over første høyde. Langs Aurelitjørn er stien mer kronglete.Her er det også muligheter for å fiske. Stien går videre i kanten av de fuktige partiene nedover dalen mellom Flatafjellet og Buløyfjellet. Nede ved det navnløse tjernet deler stien seg. Det raskeste er å fortsette mot venstre ned til Løypedalstjørna. Går en til høyre, følger en stien gjennom bjørkeskogen fram til stidelet ved Rasmustjørna. Her fortsetter stien rett frem mot ­Bynuten, mens stien til Selvigstakken går ned til venstre.

Den ­merkede stien fortsetter bratt oppover Serifjellet. Det ser vanskeligere ut enn det er, men litt klatring må en regne med. Er en toppsamler er det en liten avstikker på tydelig umerket sti opp til toppen av fjellet. Serifjellet 598 m.o.h. er 1 meter høyere enn Selvigstakken.

Fra den merkede stien ser en nå den karakteristiske fasongen på Selvigstakken. Fjell med navn som ender på stakk, har i de fleste tilfeller fått navnet etter utseende, som en kvinnestakk. Nå kan en også se de to vardene på Selvigstakken. Fra skaret mellom disse to fjellene ser turen opp til toppen nesten umulig ut. Men den merkede ruten går oppover med litt klatring, men stort sett greit. Skal en opp på Selvigstakken, bør en ikke være plaget med altfor mye høydeskrekk da det blir et stykke ned etter hvert som en stiger oppover.

Fra første platå går det bratt oppover til toppen. Selvigstakken har to flotte varder. Panoramautsikten utover Høgsfjorden, Forsand, Lysefjordbrua og innover mot Preikestolen er fantastisk. Espedal, Frafjord og Dirdal ser en i sørøst. På nedsiden av fjellet mot fjorden ser en Gulafjellet hvor høyspentlinja krysser fjorden. Returen går samme vei ned til dalføret nedenfor. Fra stidelet følger en nå skiltet retning Seldalsheia.

Merket sti går nå etterhvert stedvis bratt ­nedover mot bekken fra Løypedalstjørna. Etter å ha krysset bekken kan en velg om en ønsker å gå bort til Selvik­stølen og følge anleggsveien tilbake til parkeringsplassen på Seldalsheia. Eller en kan følge merket sti langs Løypedals­tjørna og samme sti tilbake fra det navnløse tjernet til anleggsveien.

Dette er en tur som kan kombineres med en tur til Sandnes kommunes høyeste fjell Bynuten, som er nevnt under turen til Bynuten.

Hvordan komme dit:

Fra Sandnes kjører en Fv-316 Høleveien til ­Hommeland. Ta så til høyre og følg Fv-508 opp på fjellet. Parkerings­plassen ligger ved veien på ­bakketoppen.

Avstand: Selvikstakken ca 9 km. 
Rundtur over ­Serifjellet: ca 10 km

Tid: 5 timer. Rundtur: 6 timer

Vanskelighetsgrad: 5 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no