ANNONSE

KULTUR

Magiske ­Frankrike byr på store reiseopplevelser

Tekst: Pål Larsen

Foto: Ragnar Åsland


Publisert: 12.09.2015

Paris sett fra Triumfbuen.


Det er noe spesielt med Frankrike. Et av verdens mest besøkte land der opplevelsene står i kø. Landet er rikt på historie, det har et variert landskap, idylliske landsbyer, spennende storbyer og et kjøkken som kan friste selv den mest kresne gane.

I sin nye bok, «En smak av ­Frankrike», tar forfatter ­Ragnar Åsland leserne med på en rundreise som starter i Paris og som fortsetter nordover til Normandie-­kysten. Her finner vi en rekke sjarmerende små byer som Dieppe, Etretat, Honfleur og D-dagsstrendene, der de ­alliertes invasjon fant sted sommeren 1944. Turen fortsetter til en av Frankrikes mest besøkte severdigheter, klosterøya Mont Saint Michel. Deretter sørover til Cognac og det kjente vindistriktet Bordeaux, via Languedoc og Roussillon til Provence og Rivieraens kjente og berømte steder der «flytende slott» i form av cruisebåter i særklasse ­dominerer havnene, gjennom Rhone-Alpes til gourmetbyen Lyon, sennepsbyen Dijon og ­tilbake til Paris.

– Vi var også innom Grenoble, kjent fra vinter-OL i 1968 og den idylliske byen Annecy, forteller Åsland.

Smakebiter av store opplevelser

-Frankrike er et stort land som må tas porsjonsvis. Det er nok å ta av, men du klarer ikke å få med deg hele landet på noen få uker, sier Ragnar Åsland som ønsker å formidle en «smakebit» av Frankrike gjennom sine opplevelser.

-Vi tilbakela cirka 410 mil med leiebil og turen varte i to og en halv uke. Vi kjørte på vei­strekninger gjennom små landsbyer, passerte frodige ­enger, åkrer og vin­ranker på landsbygda og de mektige fjellpartiene gjennom Rhone-Alpes, men vi tilbakla også enkelte kjøre­etapper på de flotte franske motor­veiene, forteller han. Overalt møtte vi imøtekommende, hyggelige mennesker og vi opplevde franskmennene som både ­høflige, vennlige og nysgjerrige, er det inntrykket forfatteren sitter igjen med etter Frankriketuren.

I tillegg til opplevelsene langs kjørestrekningene, tar boka også for seg egne artikler knyttet til enkelttema som for eksempel det som skjedde de dramatiske junidagene for 71 år siden, i 1944. 
6. juni 1944 innledet det som blir beskrevet som begynnelsen på slutten av 2. verdenskrig. Mye ble den gang ødelagt og byer ble lagt i grus. I dag fremstår ­Normandie kysten som en frodig og ­spennende del av Frankrike.

Minnemuseet i Caen 
er verd et besøk

– Men vi ser minnesmerker ­etter de dramatiske begivenhetene sommeren 1944 overalt. Jeg vil særlig trekke frem besøket på museet Mémorial de Caen, i den nordvestlige delen av Caen, et stykke utenfor sentrum.

Det er et utrolig godt tilrette­lagt og interessant museum. Gjennom en mengde interaktive og audiovisuelle teknikker, bilder og utstillingseffekter, lydopptak og sammensetninger av arkiv- og spillefilmer blir besøkende loset gjennom en rundtur som starter med 1. verdenskrig, fortsetter i kronologisk rekkefølge med mellomkrigsårene, begiven­hetene som førte til 2. verdenskrig og selve krigen. Alt dette er viet stor oppmerksomhet, likedan ­D-dagen og invasjonen langs strendene i Normandie.

– Jeg synes dette burde være et alternativ å besøke for norske elever i den videregående skolen. Gjennom en årrekke har det vært arrangert skoleturer med «Hvite busser» til tidligere konsentrasjonsleirer, men en tur til Normandie, til museet i Caen og til D-dagsstrendene kan være et supplement til de turene, fremholder Åsland.

Et annet tema i boka er viet mat og drikke.

Det norske konjakkslottet 
i Triac

– Vi besøkte det norske konjakk­slottet, Chateau de Triac, til ­familien Braastad i den vesle landsbyen Triac. Der traff vi ­ekteparet Eva og Patrick ­Braastad som fortalte om driften ved konjakk­slottet og hvilke arrangementer og opplegg de kan tilby nordmenn som besøker slottet deres i det kjente Cognac-beltet.

Boka inneholder også synspunkter på det franske kjøkken, både av personer som jobber i Guide Michelin, av daglig ­leder ved Gastronomisk Institutt i ­Stavanger og en tidligere vinner av kokke-VM i Lyon, ­Bocuse d’Or. Vi besøkte selv en tre-­stjerners restaurant i Paris der innehaveren hilser alle sine ­gjester velkommen til bords, og der spiste vi en velsmakende lunsj, forteller Åsland.

-Vi har også intervjuet en ­representant for et norsk reiseselskap som tilbyr elvecruise i Frankrike, og vi har fått en norsk dame som har kjøpt fritidsbolig i Frankrike til å fortelle om sitt valg, og hvorfor Frankrike er et så attraktivt turist- og feriemål.

Ragnar Åsland trekker også frem den flotte kyststrekningen langs Rivieraen der de kjente ­feriebyene ligger som perler på en snor: St.Tropez, Nice, Cannes og Antibes, for å ha nevnt noen. Og ikke minst den ­sjarmerende vesle landsbyen St. Paul de ­Vence, som ligger oppe i høyden ikke langt fra Nice.

– Selv om turistene legger spor etter seg og vi finner såkalte «turistfeller» nær sagt overalt, er det ikke tvil om at Frankrikes mangfold er en reise verd.

Mona Lisa smiler fortsatt 
til turistene

Det er ikke lett å trekke frem høydepunkter fra en slik reise, men et besøk på verdens største museum, Louvre i Paris, hører med. Mona Lisa og Venus fra Milo er blant severdighetene her. Også den flotte utsikten fra toppen av Triumfbuen. De mange idylliske byene i Normandie, særlig Honfleur som mange omtaler som en «perle av en by», og ikke minst middelalder­byen St. Émilion i Bordeaux, er noe man bør unne seg å få med på en slik reise, mener Ragnar Åsland.

– Vi besøkte også det berømte casinoet i Monte Carlo, der vi «tapte» 10 euro. Men det var prisen for inngangsbilletten og var verd pengene, mener han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no