ANNONSE

REISE

Frokost på reisen

Tekst og foto: Anita Goldhammer


Publisert: 12.09.2015

BRØD: Nybakt på Upper House i Göteborg.


Ekstra glad i dagens første måltid? Vi guider deg til et utvalg hoteller og pensjonater med dreis på frokostbuffeen.

Frokosten er dagens viktigste måltid, sies det. Noen synes også det er dagens beste – og det deiligste med å bo på hotell.

Og visst kjennes det luksuriøst å stå opp til en buffé med eggerøre, nybakt brød, pannekaker, fersk frukt og andre godsaker. Men man trenger ikke bo på dyrt hotell for å få en fantastisk ­frokost. Rundt i verden er det mange bed & breakfasts og ­pensjonater som lokker med like omsorgsfullt komponerte mål­tider som hotellene.

Her tar vi for oss ni steder, fra luksushoteller til enklere steder, som er reisen verdt for deg som er sulten om morgenen.

Hospes Maricel, Mallorca

Hospes Maricel i Illetas utenfor Palma på Mallorca er definitivt hotellet for den som synes fro­kosten skal være en gourmet­opplevelse. Her kan gjestene nemlig begynne dagen med en smaksmeny. Den endres etter sesong, men kan for eksempel bestå av papaya-, appelsin- og timian­shot, minicroissanter med bringebærsmør, trøffelbrie og aniskrydret caffe latte. Ifølge ­hotellet er dette verken frokost eller brunch – men en «gastro­nomisk morgenopplevelse». Måltidet tar tre timer og koster cirka 430 kroner.

www.hospes.com

Fontsanta Hotel, Mallorca

Et annet høydepunkt for frokostfolket på Mallorca er spahotellet Fontsanta i Campos, sørøst på øya. Her vil ikke minst oste­elskeren trives. På frokost­buffeen finnes ni ulike oster, samt flere hjemmelagde marmelader. Dessuten er det mye å velge mellom både for søtsugne og helse­bevisste. Eggene lages etter ditt ønske, og til dem kan du velge mellom flere typer smakssatt salt, samtlige fra nabobedriften Flor de Sal d'Es Trenc.

www.torredecanyamel.com

Reid's Palace, Madeira

Tradisjonsrike Reid's Palace er mest kjent for sin afternoon tea. Men for den som vil oppleve det klassiske luksushotellet, som har hatt Winston Churchill som stamgjest, er frokosten et rimeligere alternativ. Den koster en femtilapp mindre og gir mer å velge mellom.

Man savner ingenting på en overdådige buffeen. Her er det musserende vin, lokale oster, pølser og skinker, pannekaker, vafler, eggerøre ... Det aller beste er kanskje utvalget av fersk frukt, med blant annet flere lokale ­pasjonsfrukter. Bestiller du et vindusbord, får du fin atlanterhavsutsikt på kjøpet.

Frokosten serveres klokka fra 7 til 10.30 og koster cirka 270 kroner for gjester som ikke bor på hotellet.

www.belmond.com/­reids-­palace-madeira

Villa Soro, San Sebastián

Å sjekke inn på Villa Soro er en behagelig, men kostbar måte å oppgradere ferien i den ­spanske kystbyen San Sebastián på. Firestjernershotellet ligger i en stor, sjarmerende villa i ut­kanten av sentrum. Rommene er romslige, lånesyklene gratis og ser­vicen upåklagelig. Men best av alt er frokosten. Buffeen er relativt ­liten, men med et gjennomtenkt utvalg. Her finner du søte ­meloner, ferske croissanter og deilige marmelader. Dessuten serveres nyristet brød, ferskpressed appelsinjuice og egg – tilberedt slik du ønsker det – ved bordet.

www.villasoro.es

Essque, Zanzibar

For den som gjerne spiser panne­kaker til frokost, ligger alt til rette for en fantastisk morgen på luksushotellet Essque utenfor strandstedet Nungwi på ­Zanzibar. Her serveres tynne pannekaker med en rekke ulike tilbehør: Ferske eksotiske frukter, hjemmelaget mangomarmelade, cashew- og sjokoladekrem, tamarindmarmelade og mange andre godsaker. Dessuten inngår en ustoppelig strøm av god kaffe og ferskpresset juice. Ta gjerne med kaffen ut på The Jetty, en pir med fantastisk utsikt over Indiahavet.

www.essquehotels.com

Upper House, Göteborg

Göteborgs mest luksuriøse hotell har flere høydepunkter. Ut­sikten fra 25. etasje er ett av dem, fro­kosten et annet. Alt er ekstremt nøye utvalgt. Her finnes ­oster og kjøttvarer fra små lokale ­meierier og gårder. På buffeen er det også mysli, fruktkompotter, marmelader, nybakt brød samt uimot­ståelige søtsaker – alt fra hotellets eget kjøkken. Dess­uten tilbys en rekke varme retter fra en separat frokostmeny. Det kan for eksempel være rug­pannekake med bringebærsyltetøy og krem, sautert asparges med ferske bønner og stekt egg, eller surdeigskjeks med bacon, posjert egg og hollandés. Kom sulten, og sett av minst en time!

Hotellet tilbyr frokost til ­eksterne gjester når det er plass. Frokosten må bestilles på forhånd, og koster kr 280.

www.upperhouse.se

Ibsens Hotel, København

Hotellkjeden Arthur Hotel har nylig oppdatert frokostene sine, og nå serveres «morgenmad» komponert etter det nye ­nordiske kjøkkenets prinsipper. Det handler om mat som er lokalprodusert, økologisk og tilpasset etter sesong. På buffeen finnes blant annet meieriprodukter fra den danske økogården Knuthenlund, brød fra et lokalt bakeri og en moderne versjon av den klassiske havregrøten.

www.arthurhotels.dk

The Reading Rooms, Margate

The Reading Rooms ligger i ­Margate, en kystby du når etter en 90 minutters togtur østover fra London. The Reading Rooms er flere ganger kåret til Englands beste bed & breakfast. Etter en natt her er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Sengene er superkomfortable, og frokosten vidunderlig.

Frokosten komponeres etter hver gjests spesifikke ønsker, ved hjelp av en liste man leverer inn kvelden før. Om morgenen banker b&b-vertene på døren og setter fra seg rikholdig frokostbrett. Deretter er det bare å krype ned i sengen igjen og kose seg med dagens første måltid.

Swan House, Hastings

Et annet bed & breakfast med ekstra­ordinær frokost er The Swan House i Hastings. Alt er basert på lokalproduserte rå­varer og tilberedes à la carte av den trive­lige b&b-verten. Ved siden av de varme rettene serveres også toast med jordbær- og granat­eplemarmelade, fersk­presset juice og sterk kaffe.

Frokostfakta

• Spis uten å bo: De fleste hoteller tilbyr frokost også for dem som ikke bor på hotellet – noe som gjør det mulig for alle å hengi seg til en glamorøs hotellverden for et par timer. Ofte kreves det imidlertid forhåndsbestilling.

• Ifølge en undersøkelse fra reiseselskapet Ving er dette det viktigste på en frokostbuffé (i prioritert rekkefølge): fersk frukt, kaffe, ferskpresset juice, egg og bacon, yoghurt og mysli, ferske rundstykker, eggerøre, omelett, oster, te.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no