ANNONSE

HUS & HAGE

Planlegg kjøkken­fornyelsen

Tekst: Maria Soxbo


Publisert: 12.09.2015

ØYA: En av trendene som holder seg, er romslige kjøkkenøyer. Helst skal man kunne sitte og spise rundt dem. (Foto: Alexander Mahmoud)


På tide å renovere kjøkkenet? Her er trendene og profftipsene du bør ha kjennskap til.

Kjøkkenet er et dyrt rom å ta tak i, i hvert fall dersom vi skal gjøre mer enn ren overflateoppussing. Valgene vi gjør, skal vi dessuten leve med en stund, så det gjelder å planlegge godt.

Charlotte Bladh, som er stylist, interiørarkitekt og prosjektleder, har god oversikt over kjøkkentrendene og de smarte valgene.

– I tiden fremover kommer vi til å ta ut svingene litt mer. Vi kommer til å være mer preget av trender, selv om kjøkkenet er et rom som ikke forandres så ofte. Det finnes flere parallelle ­trender, slik at man kan finne en som matcher den personlige smaken.

Et attraktivt kjøkken anno 2015 har ifølge Charlotte Bladh en kjøkkenøy, og den skal være så stor at flere personer kan sitte og spise ved den. Dessuten er teknikken viktig – effektive kjøkken­vifter og komfyrer med både induksjon, grill og gass er to eksempler.

Vurder behovene

Det første man bør gjøre før kjøkkenrenoveringen, er likevel ikke å velge stil eller hvite­varer, men å vurdere husstandens ­behov.

– Man bør spørre seg hvilken type mat man lager. Hvis det mest blir spagetti bolognese, er det kanskje ikke nødvendig med siste dampovnmodell. Og om man har et begrenset budsjett og vil at kjøkkenet skal holde lenge, skal man satse på klassiske og enkle materialer, men solide hvitevarer. Senere kan man forandre ved å male om eller bytte ut ­tekstiler, sier Charlotte Bladh.

Med mer renoveringslyst enn penger til rådighet, kan man ­fokusere på benkeplater, kraner og fliser, tipser Charlotte Bladh. Det innebærer relativt lave utgifter, men stor effekt. Å levere inn alle kjøkkenfrontene til lakkering er et annet eksempel på budsjettrenovering – man får et proft resultat til en relativt rimelig pris.

Bytter man håndtak også, ser kjøkkenet helt nytt ut.

Er det verdt det?

Hvis man ikke har tenkt å bli boende der selv, er det da verdt å investere i nytt kjøkken for at ­boligen skal få en høyere salgspris?

– Det er vanskelig å si. ­Meglere pleier å anbefale at man ikke ­investerer for mye, siden kjøkken og baderom er ganske personlige, og de nye eierne uansett kan ha lust til å pusse det opp etter sin egen smak. Et generelt råds er at det holder om kjøkkenet fremstår som rent og brukbart, sier Bladh.

Få proff hjelp

Når det er på tide å planlegge renoveringen, foreslår ­Charlotte Bladh at man skal be om assi­stanse hos kjøkken­leverandørene. De har avansert planleggingsverktøy som er veldig nyttig, ikke minst for å unngå den vanligste feilen: å over­vurdere kjøkkenets størrelse. Når pengene skal disponeres, finnes det visse deler som bør få lov til å koste en del.

– Man skal ikke være for knepen på de funksjonelle tingene, som en stillegående oppvaskmaskin eller overflater av god kvalitet. Selve kjøkkenstammene kan man derimot kjøpe til lavere pris på de store varehusene, sier Charlotte Bladh.

Når det nye kjøkket – eller det budsjettrenoverte gamle kjøkkenet – står klart, er det en del småting man kan gjøre for å sette prikken over i-en.

– Kast gamle, slitne kjøkkenredskaper og kjøp nye. Gjerne i samme serie, da blir inntrykket helhetlig. Det er lett å bli gjerrig og spare på bulkete kasseroller og ulikt bestikk, men rens ut det du ikke trenger. Og glem ikke å dekorere med grønne planter til slutt.

Prioriter dette på kjøkkenet

1. Plass for gjenvinning. Gjør det enkelt å sortere søppel ved å sette av plass til de ulike typene fra starten.

2. Uttrekkbart matlager. Du får overblikk og ingenting blir glemt bort.

3. Rikelig med arbeidsflater. Frigjør plass ved å bygge inn mikrobølgeovnen i et skap. En kjøkkenøy gir en ekstra flate.

4. Planlegg strømmen. God belysning og strømuttak på de riktige stedene er viktig. Blant tingene som trenger god plassert stikkontakt, er støvsuger, kjøkkenmaskin, arbeidsbelysning og stemningsbelysning. Noen leverandører har også innfelt belysning i skuffer og skap.

5. Vedlikeholdsfrihet. Tenk praktisk ved siden av det estetiske. Hvor mye vedlikehold kommer du til å orke på kjøkkenet? Husk at en del treplater må oljes, mens kalkstein og marmor er følsomt for flekker. Velg materialer som du vil klare å ta hånd om på sikt.


Fem kjøkkentrender

1. 1950- og 1960-tall. Fargede skapdører, mønstrede fliser, rustikke kraner. Inspirasjonen hentes fra Middelhavet, særlig franske bistrokjøkken.

2. Enkelhet. Trefargede, ubehandlede overflater, åpen opp­bevaring i stedet for overskap, vegger malt i naturfarger. Ikke fliser, ingen kjøkkenmaskiner – man hakker da for hånd! Inspirasjon fra den amerikanske shakerkulturen.

3. Natur. Kjøkkenfronter i nordiske treslag med gjennomtenkt oppbevaring og avansert søppelsortering. Utstyr for rawfood-elskere, for eksempel råsaftsentrifuge. Dette er en trend for hipstere med sans for urban gardening.

4. Industriell marinestil. En slags krysning mellom den ­eksisterende industrielle trenden og en rustikk, marin trend. ­Kjøkkenbenk av betong, drivved-lignende treslag, mørkeblått og havgrønt og kraner i messing.

5. Rockeglam. En glamorøs trend med mye metaller, perlemorsfliser og krystallknotter. Spisestoler i hvitt skinn, en krystallkrone over bordet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no