ANNONSE

HUS & HAGE

Lite rom, men mye plass

Tekst: Ingrid Brubaker 

Foto: Fredrik Varfjell


Publisert: 12.09.2015

UTNYTTER PLASSEN: Andrea Søgnen Tveit trives i sin lille leilighet, der hun har malt veggene hvite og bygget bokhylle over vinduet.


Lyse farger og lure oppbevaringsystemer. Det er flere ting man kan gjøre for å få liten leilighet til å virke større.

– Av og til føler jeg at jeg bor i en hytte, sier Andrea Søgnen Tveit. Hun er student og bor i en leilighet på 20 kvadratmeter. Selv om hun ikke har mye plass å boltre seg på, er hun klar på at man lett kan ha et fint hjem selv om plassen er begrenset.

Utnytt høyden

For å få bedre plass bruker hun veggene til oppbevaring, og plasserer ting under senga og under bord. I tillegg henger det et stativ på baderomsdøra med capser og vesker, og tre hengende kurver har plass til luer og votter ved inngangsdøra.

– Knagger på døra er lure å bruke for å få ekstra plass, sier Tveit.

Interiør­arkitekt Tine Ollen­dorff, som har skrevet boka «10 km2: Inspirasjonsboka for små rom», er enig med Andrea om at ting gjerne gjerne kan bevege seg oppover veggene.

– Det å bygge i høyden kan være lurt, så man kan utnytte all den plassen man har. Man kan for eksempel ha bokhyller og skap helt opp til tak, også over dører og vinduer der det er plass, sier hun.

Andrea har bygget bok­hyllen rundt det ene vinduet, og oppbevarer i tillegg til bøker både plates­piller, esker og spill­konsoller der.

Lyse farger

Veggene i Andreas leilighet er helt hvite, noe som ifølge interiørarkitekt Ollendorff er et lurt valg med tanke på å få rommet til å virke større.

– Man må velge farger som reflekterer mye dagslys, sier hun og forteller at ulike nyanser av hvitt, blått, blågrått eller fiolett får rom til å virke større. Andrea har også to store vinduer som slipper mye lys inn, og siden hun bor i øverste etasje i blokka si, har hun god utsikt til byen.

– Vinduer har mye å si, sier Andrea. – Det hadde ikke vært noe gøy å være her uten vinduer og luft. Det hadde nok vært veldig trist om man bare måtte stirre inn i en annen murvegg.

Få møbler

Man kan også spare mye plass ved å vurdere hva slags møbler en har, og hvilken rolle de spiller i rommet. Interiørarkitekt Ollendorff mener at det er lurt å velge små ting heller enn store ting.

– Det er dessuten lurere å under­møblere enn å over­møblere, sier hun.

Hos Andrea er det flere møbler som har måttet vike for gulv­plassen.

– Jeg har hatt flere møbler her, men jeg ble så sliten av det. Jeg har ikke behov for noe mer, sier hun.

Oppvaskmaskin har hun valgt bort, og sofa har hun ikke plass til. Det eneste hun har tenkt hun mangler, sier hun, er kaffetrakter. Og kanskje et dusjkabinett.

– Det blir til at jeg vasker badet hver gang jeg dusjer.

Trenger ikke så mye

Andrea mener at folk gjerne kan tenke over hvor mye plass de egentlig har behov for, og at det ikke er plassen det står på når man skal skape et hjem. Leilig­heten hennes pleide å være en bod, men en tidligere eier omgjorde den til bolig, bestående av ett rom samt et lite bad.

Andrea trives i ­liten leilighet, men sier det er én ting hun ville gjort annerledes om hun hadde mer plass. – Jeg ville hatt et separat soverom, sier hun. – Det er litt ubehagelig å ha matlukt i det eneste rommet man har.

Smarte tips for små rom

• Lyse farger: Hvite og kalde farger som blått og grått får små rom til å virke større. Varme farger som rødt, gult og oransje har motsatt effekt.

• Utnytt plassen: Bygg hyller oppover veggene, eller over dører og vinduer. Bruk plassen helt opp til taket.

• Gulvplass: Om gulvet holdes åpent, skaper det en følelse av romslighet. Enkeltstående møbler har mye dødplass rundt seg. Stoler som kan henges på veggen, er lurt.

• Flerfunksjonelle møbler: Møbler med mer enn én funksjon sparer plass. Sats for eksempel på bord som også kan brukes som krakk.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no